RUINA UNUI MONUMENT ISTORIC!

Instituţiile statului îşi fac datoria. A fost de-ajuns un simplu email în care am cerut scurte explicaţii privind lucrările ce se efectuează în Complexul hotelier Furnica şi, a doua zi, am primit un document care ne-a liniştit, într-o măsură mai mică sau mai mare. Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Prahova, în urma întrebărilor noastre, a luat legătura cu proiectantul general şi ne-a retransmis un punct de vedere pe care îl redăm integral. Totodată, proiectul general a avut amabilitatea să ne transmită şi imaginile care ilustrează perfect starea complexului în momentul preluării, imagini care, în mod sigur, îndurerează pe orice sinăian… Aducem aminte sinăienilor că acest hotel, în perioada în care era administrat de SRP Sinaia, a fost scos din circuitul comercial. Ani buni nu a fost întreţinut şi supravegheat, motiv pentru care, din Complexul Furnica, s-a furat ca-n codru. Nu că s-au furat candelabrele din restaurante (vă mai aduceţi aminte ce opere de artă erau!), sau tot ce era din lemn masiv din barul de noapte, cel de zi şi din cafenea… S-au furat până şi cablurile electrice din pereţi… Unde nu au putut să tragă de fire, au dat foc la izolaţie să reuşească să le scoată. Din lipsă de spaţiu publicăm doar cinci imagini, cu toate că noi avem mult mai multe. Printre altele, unele care ne arată că prin 2006 – 2007 în acest complex a avut loc un incendiu de proporţii, ţinut (de ce oare?) sub tăcere. Priviţi şi vă-ngroziţi! Nu ne rămâne decât să sperăm că cei ce se ocupă cu refacerea hotelului vor reuşi să-şi îndeplinească sarcinile şi obiectivele (am înţeles că termenul de finalizare este de un an şi că obligaţia lor este să-l aducă la nivel de 4 stele). Îi asigurăm întregul nostru sprijin în efortul pe care îl fac.

În atenţia D.J.C.C.P.N. Prahova

În urma solicitării de către D.J.C.C.P.N. Prahova a unui punct de vedere legat de situaţia lucrărilor în situl complexului Furnica, putem face, în calitate de proiectant general, următoarea descriere a acţiunilor efectuate în locaţie.
De la momentul preluării ansamblului de noul concesionar s-au realizat, din cunoştinţele noastre, doar investigaţii şi lucrări de curăţenie şi întreţinere.
Au fost efectuate lucrări specifice investigaţiilor necesare în realizarea expertizei structurale, a studiului de parament şi de obţinere de date necesare articulării propunerii de intervenţie arhitecturală şi structurală asupra complexului în vederea reintroducerii acestuia în circuitul turistic la un standard contemporan ridicat.
Lucrările de investigaţii au constat în:
Efectuarea a două sondaje la nivelul fundaţiei corpului tehnic nou şi a corpului bucătăriei, ambele realizate post naţionalizare.
Decopertări locale ale elementelor structurale verticale din spaţiile fostelor restaurante pentru vizitarea şi verificarea structurală a acestora.
Decopertări în unele plafoane suspendate din tencuială pe rabiţ pentru vizitarea şi verificarea elementelor structurale orizontale originale ale cădirii.
Sondaje punctuale pentru stabilirea ansamblelor de finisaje între nivele.
Sondaje punctuale la nivelul pereţilor afectaţi de infiltraţii.
Sondaje pentru stabilirea vârstei unor pereţi despre care nu existau date suficiente.
Aceste lucrări au avut o desfăşurare de mici dimensiuni şi sunt specifice investigaţiilor preliminare în procesul de relevare a situaţiei existente pentru astfel de clădiri.
Complexul a fost preluat după o perioadă de câţiva ani de lipsa de supraveghere şi întreţinere, perioadă în care acesta fusese scos din circuitul comercial. Acest fapt a generat o degradare accentuată a unor finisaje de interior care dublate de o stare avansată de delapidare descriu un interior găsit într-o stare avansată de deteriorare. Situaţia existentă este amplu descrisă în memoriile tehnice şi documentaţia fotografică din materialul predat spre analiza pentru obţinerea avizului specific. Starea exterioară a complexului este una general bună cu unele deteriorări în zona jgheaburilor, burlanelor şi acoperirilor unde, datorită lipsei de întreţinere, au avut loc infiltraţii.
Ca urmare au fost efectuate lucrări de curăţenie şi întreţinere ce au constat în principal în:
Curăţenie generală ce a produs eliberarea spaţiului de finisaje recente găsite dislocate: uşi sparte, faianţă spartă, mochetă smulsă, elemente de placaj dislocate şi altele (cu nota că toate obiectele sanitare şi corpurile statice lipseau sau erau sparte). 
Curăţarea exteriorului de floră spontană.
Curăţarea sistemului de drenare exterioară a apelor meteorice pentru eliminarea surselor de infiltraţii.
Remedierea unor defecţiuni majore în zona racordului de apă şi în unele zone de scurgere, lucrări absolut necesare pentru degajarea apelor găsite în demisol. Vă stăm la dispoziţie şi cu alte informaţii în funcţie de solicitările dumneavoastră.

Întocmit,

Arh. Robert Marin (robert@nuca-studio.ro)
17.07.2014

You may also like...

Leave a Reply