Construirea spitalului a fost trecută pe o altă„notă de plată”!

Atunci când interesele Sinaiei şi al cetăţeanului o cer, lucrurile se rezolvă foarte prompt. Astfel vineri, 25 iulie 2014, Consiliul local s-a întrunit la sediul primăriei într-o şedinţă „de îndată”. Tema principală a fost legată de construirea noului spital orăşenesc din Sinaia. În mod normal ar trebui să fie de o veste cât se poate de bună pentru sinăieni, şi nu numai. Autorităţile locale preconizează că în cursul lunii august 2014 se vor demara lucrările de execuţie ale acestei (prea) mult aşteptate unităţi sanitare de care avem atâta nevoie. Să nu uităm că toată povestea legată de construirea noului spital a început acum aproape douăzeci de ani. S-a demarat ridicarea unei clădiri din beton. Lucrările au fost însă abandonate la scurt timp, iar până în ziua de astăzi totul a rămas în ruină aşa, după cum se vede şi în imagine. Nici una dintre administraţiile locale care s-a perindat de-a lungul acestui uriaş interval de timp nu a fost în stare sau, pur şi simplu, nu a vrut să mişte un pai în acest sens.

DUPĂ DOUĂZECI DE ANI… ŞI MAI BINE!

Oricum promisiunile au curs cu duiumul. Dar atât şi nimic mai mult… La un moment dat Sinaia s-a îndatorat cu un credit consistent. Era vorba de HCL 104 din 2011. Acesta avea în vedere contractarea unui credit de trei milioane de euro. Banii urmau să fie folosiţi pentru trei obiective de investiţii bine determinate. În primul rând se avea în vedere extinderea instalaţiei de înzepezit artificial pe Pârtia Nouă din staţiunea noastră. În al doilea rând se intenţiona finanţarea unor lucrări de investiţii şi reparaţii de interes local. Pe aceeaşi listă era trecut şi obiectivul de investiţii privind construirea noului spital orăşenesc Sinaia. Care au fost priorităţile puterii locale de la luarea respectivului împrumut de trei milioane de euro? Bineînţeles, tunurile de zăpadă din creierii munţilor şi celelalte lucrări de reparaţii de interes local. Care or fi fost aceste lucrări numai puterea locală ştie cu precizie… În orice caz cert este că până în prezent demararea lucrărilor pentru construirea noului spital nu au fost făcute. Şi de această dată motivul îl ştie numai şi numai puterea locală! În această şedinţă „de îndată“ aleşii noştri au dezbătut asupra unui proiect de hotărâre privind modificarea HCL 104/2011 referitor la scoaterea obiectivului de investiţii „Construire Spital Orăşenesc Sinaia”. Din raportul de specialitate aflăm de ce este nevoie de acest act normativ.

BINE, DA’ CUM RĂMÂNE CU BANII?

„Demararea acestui proiect nu a fost posibilă în perioada de creditare aprobată, fapt pentru care în urma demersurilor privind extinderea perioadei de finanţare BRD-GSG nu a acceptat prelungirea perioadei de utilizare a creditului de investiţii rămas neutilizat, respectiv 1.09864,08 euro, deoarece UAT Oraş Sinaia are în derulare un alt credit contractat cu Raiffeisen Bank SA”. Norocul nostru că cei de la Raiffeisen Bank sunt băieţi buni! Aflăm astfel că în urma discuţiilor de principiu cu reprezentanţii acestei bănci s-a căzut de acord cu preluarea creditării proiectului „construire spital orăşenesc Sinaia”. Tot din actul normativ în cauză mai aflăm un fapt interesant, şi anume că utilizând creditul care se derulează acum în baza contractului cu Raiffeisen Bank şi pentru construirea spitalului, nu va fi afectată finanţarea proiectelor aprobate iniţial. Asta pentru că finanţarea a fost asigurată în conformitate cu OUG 27/2013 care reglementează implementarea programelor regional-operaţionale. În aceeaşi şedinţă şi legat de acelaşi subiect al spitalului aleşii noştri au dezbătut şi asupra unui proiect de hotărâre provind completarea Anexei HCL 92/28.08.2012 privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne – linie de credit de tip revolving în valoare de 25.000.000 lei, pentru asigurarea prefinanţării şi / sau cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile prin includerea proiectului de investiţii „Construire Spital Orăşenesc Sinaia”. Cu alte cuvinte obiectivul de investiţii privind construirea noului spital orăşenesc a fost scos din HCL 104/2011 şi trecut „pe nota de plată” a prefinanţării sau cofinanţării unor proiecte care beneficiază de fonduri externe nerambursabile. Tot din acest proiect de hotărâre aflăm un lucru interesant legat de utilizarea sumelor respective. Şi anume, faptul că plafonul alocat pentru perioada 2013-2014 nu a fost utilizat conform contractului de creditare nr.0078/2013 încheiat cu Raiffeisen Bank. Cum or „jongla” mai marii noştri şi pe viitor cu fondurile astfel încât să poată construi şi spitalul şi să nu fie afectate în nici un fel marile proiecte zămislite din fonduri nerambursabile, considerăm că e o întrebare absolut pertinentă? Evident, la aceasta doar viitorul ne va putea aduce un răspuns concret.

DE LA PROMISIUNE… LA FAPTĂ E CALE LUNGĂ!

În încheiere considerăm că optimismul tuturor ar trebui să fie ceva mai rezervat! Nu de alta, dar în ultimii ani am putut vedea cu toţii cum „lucrează” puterea locală atunci când e vorba de unele realizări edilitare absolut importante pe care le promite sinăienilor. Să nu uităm că, legat de construirea spitalului orăşenesc, şi de data aceasta mai marii noştri doar „PRECONIZEAZĂ“ că lucrările de execuţie vor demara în august 2014. Iar chestia asta cu preconizatul parcă iar sună a… promisiune! P.S. Ar cam fi cazul să ţinem cont şi de un alt aspect, în opinia noastră cât se poate de important. Toate proiectele cu fonduri nerambursabile, construirea spitalului, dar şi finalizarea blocului social, construirea creşei doi în unu, pot şi, cu siguranţă, vor constitui o serioasă muniţie electorală de calibru greu! Puterea locală nu va ezita să o folosească din plin în campaniile electorale pentru a stoarce cât mai multe voturi. Lucru pe care electoratul ar trebui să-l conştientizeze, amintindu-şi în primul rând de incredibilele întârzieri şi tărăgănări ale unor astfel de lucruri promise de ani şi ani!

You may also like...

Leave a Reply