Bâlciul tomnatic va „paraliza” iarăşi centrul!

În afară de celebrele raliuri care dau de două ori pe an peste cap oraşul, sfârşitul lui septembrie ne aduce o altă mare bucurie. E vorba de o manifestare cu un puternic gust îndoielnic (asta ca să nu spunem prost gust că aşa s-ar cuveni), şi anume Festivalul Sinaia Forever, denumit aşa probabil pentru că unii şi-ar dori să rămână într-adevăr forever acolo „sus”…

Şi acest dezgustător bâlci, ca multe alte astfel de lucruri, a fost creat chiar de la început mai mult ca sigur în vederea amăgirii electoratului. Ideea nu e nouă, vine chiar din antichitate. Până chiar şi romanii şi-au dat seama de asta şi au inventat formula „pâine şi circ” care se pare că este cât se poate de valabilă şi funcţionează din plin şi în zilele noastre. Principala nenorocire care se abate asupra sinăienilor, şi nu numai, odată cu începerea chiciosului festival este, evident, blocarea completă a circulaţiei rutiere în centrul oraşului. Baricada durează aproape o săptămână, timp suficient ca să aducă destule neajunsuri multor categorii de oameni. Începând cu participanţii la traficul rutier, continuând cu agenţii economici şi terminând chiar cu mulţi dintre sinăienii înşişi, cu toţii îşi văd stingherite activităţile zilnice şi posibilitatea de a şi le desfăşura în mod normal.

De la capătul din amonte al străzii Octavian Goga şi pe bulevardul Carol I, de la Casino, tot centrul oraşului rămâne blocat pe perioada bâlciului până hăt, departe, la hotel Internaţional. „Încântarea” agenţilor economici de pe acest traseu, vă puteţi închipui stimaţi cititori, atinge paroxismul. După ce că traversăm o perioadă de grea criză economică, acestora li se pun, de câteva ori pe an, piedici evidente în desfăşurarea activităţii prin astfel de blocări ale oraşului şi ale străzilor adiacente. Bineînţeles că această categorie are foarte mult de suferit. Asta ca să nu mai vorbim că agenţii economici de mai mică „anvergură” uneori chiar şi-au văzut afacerile periclitate din această cauză. În acelaşi context ar trebui să ne imaginăm cam cât de încântaţi sunt sinăienii pur şi simplu din pricina sus-amintită. În cazul unei urgenţe, spre exemplu, maşinile ambulanţei, pompierilor sau SMURD-ului după caz, sunt nevoite să o apuce pe aşa-numitele căi ocolitoare. Să nu uităm însă că în astfel de cazuri chiar şi câteva minute pot fi decisive pentru salvarea unei vieţi omeneşti, în cazul unui accident. Deocamdată să-i mulţumim lui Dumnezeu că am fost feriţi de asemenea neplăceri. Însă…

N-ar trebui să-i uităm nici pe taximetrişti care într-adevăr îşi pun mâinile în cap şi, în mare parte, preferă să rămână acasă pentru că nu-şi mai pot desfăşura activitatea decât cu mare greutate şi ineficient. Ca să duci un client din punctul A în punctul B ocolind centrul ar trebui perceput un tarif de trei ori mai mare astfel încât cursa respectivă să devină rentabilă. Dar cine se mai urcă în maşină în asemenea condiţii? Ce contează?, puterea locală bifează încă o mare realizare pe lunga ei listă de „succese edilitare”. Şi astfel, figura cu „pâine şi circ” pentru amăgirea mulţimii naive devine un laitmotiv. Nu în ultimul rând, pe orice om de bun simţ ar trebui să-l mâhnească faptul că Sinaia, altădată oraş-reşedinţă al regilor şi a elitei acestei ţări, se transformă pentru câteva zile într-un bâlci ordinar de joasă extracţie. Fum, mici, pastramă, bere, manele şi brânză de burduf.

P.S. Dacă asta va deveni cu adevărat un brand al Sinaiei atunci înseamnă că ar trebui să ne punem cu seriozitate anumite întrebări.

You may also like...

Leave a Reply