Buşteniul se pregăteşte de o manifestare culturală de mare anvergură Festivalul Internaţional „Aurel Stroe“ la cea de-a VI-a ediţie

În perioada 2-4 octombrie, în oraşul de la poalele Caraimanului, se va desfăşura cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Aurel Stroe”. Manifestarea va cuprinde, printre altele, un simpozion tematic. În cadrul manifestării vor fi prezenţi, cum era şi firesc, o serie de foşti discipoli ai maestrului, studenţi, prieteni, muzicieni, muzicologi, critici muzicali etc. În primul rând, de menţionat că, la manifestare va fi prezent domnul Bernard Cavanna din Paris, un reputat muzicolog. Trebuie de precizat faptul că acesta este un exeget al maestrului Aurel Stroe care i-a fost, de asemenea, şi prieten. Să nu uităm faptul că la această manifestare va fi prezent şi domnul Daniel Kenzi din Franţa. Domnia sa are o personalitate complexă, fiind în acelaşi timp compozitor şi muzician. A reuşit să încânte publicul întotdeauna cu o performanţă deosebită: cântă concomitent la două saxofoane, reuşind, evident, să păstreze o linie a profesionalismului. Această manifestare este una specială în opinia organizatorilor. Acest lucru se datorează şi faptului că vor fi prezente pe scena Centrului Cultural „Aurel Stroe” o serie de personalităţi, cum ar fi Ana Szilaghi, compozitoare de prestigiu, sosită de la Viena. De remarcat că domnia sa a fost studenta ilustrului muzician Aurel Stroe. Tot domnia sa va fi maestra de ceremonii la lansarea unui volum dedicat maestrului Aurel Stroe care i-a fost profesor şi mentor. Cu acest prilej a fost invitat şi soţul Anei Szilaghi, la rândul lui un valoros instrumentist (pianist) care, în cadrul acestei manifestări, va interpretări una din lucrările lui Aurel Stroe.

Surpriza serii o va constitui prezenţa mamei artistei pe scena de spectacole a Centrului Cultural „Aurel Stroe“ din Buşteni. Domnia sa este o remarcabilă cântăreaţă de operă. În marea ei generozitate va încânta publicul prezent în sală interpretând câteva lucrări de gen din opera maestrului Aurel Stroe. În ultima zi a acestei manifestări de certă valoare va exista un moment emoţionat. Este vorba despre dezvelirea unui bust al maestrului Aurel Stroe realizat din gips de un talentat artist plastic. Pe viitor se are în vedere realizarea şi a unui bust similar, dar realizat din broz, care să poată fi amplasat în curtea Centrului Cultural din Buşteni. Maestrul Aurel Stroe merită cu prisosinţă acest modest omagiu. E firesc, e normal ca aceste lucruri să se petreacă atâta timp cât oameni care apreciază actul cultural de bună calitate se află în locul din care îl pot şi coordona. Din locul în care îl pot oferi cu generozitate şi altora. Asta se întâmplă la Centrul Cutural „Aurel Stroe” din Buşteni şi de aceea ne-am permis să îl rugăm pe directorul acestei instituţii, domnul Constantin Spurcaciu, să adreseze câteva cuvinte publicului cititor al „Ziar de Sinaia”. „Atâta timp cât văd că la manifestările organizate de noi majoritatea publicului este constituită din tineri, nu pot decât să am un sentiment de bucurie, de împlinire a modestului efort pe care-l desfăşor aici. Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar consider că e important ca tinerii din ziua de astăzi să-şi îndrepte privirea şi spre altceva decât, hai să-i spunem, „banalitatea” vieţii de zi cu zi. Noi le oferim o alternativă frumoasă şi îi aşteptăm mereu cu drag. De aceea vă spun cu sinceritate că sunt bucuros când îi văd călcând, în număr aşa mare, pragul centrului nostru cultural”.

You may also like...

Leave a Reply