Circul se apropie! „Bufonii“ puterii locale sunt gata?

Abţipilde multicolore împrăştiate pretutindeni, (cu de-a sila), nu fac altceva decât să ne inducă o stare de înaltă… chiciozitate edilitară!

Mai e puţin şi începe „balamucul nou“. Copiii nu se mai duc la şcoală sau, eventual, chiulesc, oraşul e în sărbătoare. Toată lumea abia aşteaptă să petreacă trei zile. Dintre care minim patru, circulaţia rutieră va fi închisă. Taximetriştii îşi vor pune mâinile în cap. Cei care nu s-au blazat deja ştiu bine că în acele zile nu are rost nici măcar să mai iasă la muncă. Agenţii economici vor avea la rândul lor de suferit pentru că vor fi, bineînţeles, „blocaţi“ de măreţul bâlci de toamnă.

Între asfaltări, pavări şi excavări (ca să nu le spunem „scurmări“) Sinaia într-un cuvânt, suferă. Va suferi încă o dată ruşinea unui bâlci de cel mai îndoielnic gust. Dar dacă puterea locală asta vrea, asta trebuie să înghiţim. Se vor mânca mici şi se va râgâi după paharele cu bere de la dozator. În acest fel au reuşit „ai noştri“ să aducă „bon-ton“-ul la Sinaia. Pe bulevardul unde odinioară se înşirau caleşti şi defilau redingote şi crinoline, acum pute a olteneşti fripţi, a floricele prăjite şi a fasole la ceaun! Perla Carpaţilor? De ce nu i-am spune „bodega Carpaţilor“. O bodegă dezgustătoare…

Dacă ar fi să comparăm ceea ce se întâmplă cu grătarele zilnice, de la Gara de Est, lângă Obor, şi tot nu am putea ajunge la un foarte precis numitor comun! De ce merită oare Sinaia aşa o „schilodire estetică“, e greu de imaginat. Ar trebui să ne punem într-adevăr problema rafinamentului şi a bunului gust! E vorba totuşi de oraşul în care şi-au avut reşedinţa regii României. Nu ne opunem în nici un caz manifestărilor publice. Dar acestor „şuşe“ ar trebui să le schimbe cineva „faţa“. Noi ne facem datoria să tragem un semnal de alarmă. Evident, în fiecare oraş există bâlciuri în care se vând produse agrozootehnice pentru uzul gospodarilor. Asta se întâmplă în localităţile rurale! Sinaia nu îndeplineşte această calitate. Sinaia e Sinaia! Aici veneau miliardarii cu automobilele luxoase, aici jucau la Cazino. Sinaia e sinonimă cu cuvântul LUX. Ar fi trebuit să rămână aşa, dacă n-ar fi încăput pe mâna „unora“… Bine că stăpânii politici nu rămân la putere definitiv şi acest oraş, această bijuterie turistică a României, îşi va putea la un moment dat recăpăta statutul. O mai fi mult până atunci. Dar există speranţe că totuşi Sinaia va rămâne acel… LUX. Nu degeaba Casinoul nostru seamănă leit cu cel din Monte Carlo. Aţi văzut vreodată, stimaţi conducători ai oraşului, tarabe cu mici şi bere înşirate de-a lungul bulevardului central din Monte Carlo? Noi ştim răspunsul. Îl ştiţi şi dumneavoastră, stimaţi cititori. Oare îl ştiu şi cei ce ne conduc?

Sinăienii au început să tremure deja de emoţie în aşteptarea mult îndrăgitului moment în care grătarele vor umple oraşul cu un fum înnecăcios, va curge berea în paharele din plastic şi se va da frâu liber la brânzeturi, afumături şi caşcavele. Manelele ne vor încânta auzul şi vom putea trăi cu toţii clipele minunate pe care ni le oferă acest încântător festival, demn într-adevăr de „Perla Carpaţilor“ – odinoară oraşul regilor României. Dacă am avea şi un turc care vinde halviţă am putea spune:
„Halal, bre!“

You may also like...

Leave a Reply