Centrul Cultural „Aurel Stroe” îşi omagiază patronul spiritual

Sâmbătă, 27 septembrie 2014, au fost reluate concertele din cadrul Stagiunii Muzicale de la Buşteni, întreruptă, vremelnic, de suita de manifestări ocazionate de Zilele Culturii la Buşteni. Stagiunea a fost reluată printr-un recital de pian susţinut de doi tineri masteranzi, Mădălina Dănilă şi Paul Coriolan Cartianu, prima, masterandă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi al doilea, la Academia de Muzică din Salzburg. Tinerii muzicieni au prezentat un program ales, în aşa fel, încât să îşi poată evidenţia măiestria dobândită în cadrul studiului, reuşind să atragă aprecierea publicului, care i-a răsplătit cu generozitate prin aplauze şi buchete de flori.

Recitalul a fost precedat de vernisarea expoziţiei de pictură a artistului plastic Pavel Guţu, din Rerpublica Moldova.
Vineri, 03 octombrie, se împlinesc şase ani de la trecerea la cele veşnice a lui Aurel Stroe, unul dintre cei mai reprezentativi compozitori ai muzicii de avangardă româneşti, al cărui nume, instituţia noastră îl poartă cu onoare şi respect. Cu această ocazie, în zilele de 03 şi 04 octombrie va avea loc, la Centrul Cultural Aurel Stroe din Buşteni, cea de a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Aurel Stroe”, eveniment organizat în parteneriat de Filarmonica Banatul din Timişoara şi Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, prin Proiectul Cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul festivalului va fi următorul:
– vineri, 3 octombrie, la orele 18.00, va avea loc lansarea volumului „Incomensurabilitatea în Opera – trilogie <Orestia> de Aurel Stroe” – autor Ana Szilágyi (compozitor, muzicolog, fostă studentă a maestrului). La eveniment vor fi invitaţi Vladimir Deveselu (tenor) şi Andrei Dorobanţu (fizician), urmată de un dublu recital muzical susţinut de Maria Petcu Catrina – soprană şi Liliana Iacobescu la pian şi Luigi Manta cu un recital de pian.
Sâmbătă, 04 octombrie la orele 19.00, va avea loc dezvelirea bustului lui Aurel Stroe în spaţiul expoziţional din holul central al Centrului Cultural „Aurel Stroe”. Lucrarea a fost realizată în ipsos şi donată, prin generozitatea sa, de sculptorul Nicolae Lupu. Aceea este, de fapt, macheta bustului pe care ni l-am dori turnat în bronz şi amplasat în curtea instituţiei, dacă se vor găsi mijloacele financiare necesare. După ceremonialul amintit, pe scena centrului cultural va avea loc partea a III-a – Eumenidele din opera- trilogie Orestia, compoziţie a lui Aurel Stroe, după tragedia cu acelaşi nume a lui Eschil, în interpretarea unui grup de artişti ai Filarmonicii Banatul din Timişoara sub bagheta lui Cezar Verlan şi cu participarea extraordinară a saxofonistului francez Daniel Kientzy. Menţionăm că aceasta vine după ce, în 2010, pe scena noastră a avut loc, în premieră naţională, partea a II-a a operei – Coeforele.

Spectacolul Eumenidele va fi prezentat în cadrul unui turneu la Timişoara (în premieră naţională), Bucureşti, Cluj şi Suceava.

You may also like...

Leave a Reply