O hazna duhnitoare în mijlocul oraşului!

Deşi publicaţia noastră a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra acestei cumplite stări de fapt care afectează oraşul Sinaia, responsabilii din administraţia locală nu au binevoit să mişte nici măcar un deget pentru a lua vreo măsură…
Este vorba de o adevărată hazna urbană, care s-a „născut“ în mijlocul oraşului, respectiv la câţiva metri de complexul Prestarea, vizavi de parcarea din faţa fostului atelier auto. Nici măcar duhoarea emanată de „haznaua“ respectivă nu se poate descrie prin cuvinte. Ca să intri acolo trebuie să ai nu numai curaj, ci şi cizme din cauciuc după care le poţi arunca. Maldăre de deşeuri menajere şi dejecţii umane alcătuiesc un tablou aproape suprarealist, în sensul „câh“ al cuvântului!

E groaznic! Numai cei îndrăzneţi mai ajung să se „descarce“ la marginea acestui ocean de mizerie „consacrată“. Ne mirăm de ce s-a întâmplat asta? De ce ne-am mira, din moment ce într-un oraş ca Sinaia, de 12000 de locuitori nu există nici măcar o singură toaletă publică la îndemâna tuturor. Să ne ducem până la gară sau în capătul pieţii? Haideţi să fim serioşi! Problema e stringentă, mai ales când e… urgentă! Dacă bărbaţii sunt mai norocoşi că oraşul e plin de copaci, doamnele noastre sunt într-o situaţie şi mai jenantă. Ce contează? Avem telegondolă, cabine telefonice englezeşti şi pavaje cu bile. La ce era nevoie, mai marii aleşii noştri nu s-au gândit. Până şi fosta toaletă din faţa complexului – descoperită „ca prin minune“ de parcă nimeni nu ar fi ştiut că acolo exista o toaletă publică – a fost astupată cu pământ şi dată uitării. Toaleta de la Peleş era să aibă un destin politic, dar a avut unul tragic. Deocamdată pute… a ruină. Sinaia? Perla Carpaţilor? Bonton? Eleganţă? Rafinament? Bâlciul a şi trecut şi, sincer, n-am dat cu nasul de prea multe toalete care să justifice prezenţa unui număr atât de semnificativ de vizitatori pe cât vrea puterea locală să ni-l afirme. Acum, că s-a aşternut tăcerea în urma marelui bâlciului tomnatic, Sinaia a rămas aceeaşi staţiune. Acelaşi număr de locuitori o populează. Acelaşi număr de (între noi fie vorba foarte puţini) turişti o mai vizitează, dar cu toate acestea nu ar trebui de neglijat faptul că în acest oraş nu există nici măcar o toaletă publică funcţională. Reiterăm ideea că este inutil să vorbim de toaleta din piaţă sau din gară. Acestea nu înseamnă nimic. Poate, într-un final, cei ce se pretind „gospodarii“ acestui oraş îşi vor da seama de gravitatea problemei.

You may also like...

Leave a Reply