De ce nu am avea în vedere şi un posibil… „Diagnostic” pentru alegerile prezidenţiale?

După cum poate aţi aflat şi dumneavoastră, stimaţi cititori, începând cu prezentele alegeri s-a lansat şi la noi „moda” pariurilor pentru „locurile eligibile”, dar spre deosebire de alţi români vor vota mai cu „patimă şi… of”, alegând între tuse şi junghi etc. Că nimic şi nimeni nu ne convinge pe deplin asupra bonităţii şi seriozităţii programelor, dar mai ales asupra respectării acestora, de aceea se pare că absenteismul va fi şi mai accentuat.
Totuşi, chiar dacă nu mai avem decât o lună la „răvăşitul oilor”, sperăm că ceva, ceva ne va străfulgera, luminându-ne asupra candidatului cel mai potrivit momentului şi ţării. Altfel problemele şi divergenţele se vor amplifica, incertitudinea creând certitudine. Rămâne, deci, ca ei, candidaţii, dar şi electoratul (mai ales cel ce stă în expectativă), să decidă ce şi cum, că s-ar putea să o facă nu pentru cinci ani, ci pentru cincizeci. Aşteptăm aşadar un reviriment, nu minuni, că nu le merităm. Până atunci…
Măcar aşa pentru „amuzament”, îi provoc pe candidaţi să răspundă la un „test”, dar şi de nu o vor face, tot va rămâne în urmă-i ceva, care ne va determina să răspundem noi în locul lor şi să îi clasificăm.

Prin urmare, vă invităm stimabililor să ne răspundeţi la următoarele:
1. Sunteţi familist convins?
2. Practicaţi „politica” asemeni unui sport, un hobby, o meserie, ori din necesitate?
3. Ce v-a adus aceasta până acum?
4. În calităţile avute v-aţi remarcat a fi o persoană capabilă şi corectă, ori aţi mai avut şi probleme cu legea?
5. Consideraţi că un funcţionar public (fie el primar, parlamentar sau ministru), are un merit deosebit când se achită conştiincios de îndatoriri?
6. Dar când o face în mod cinstit?
7. Care credeţi că trebuie să fie principalul atuu al viitorului preşedinte…, profesionalismul, cinstea, onoarea (şi în a-şi respecta cuvântul), susţinerea politică, susţinerea maselor, aprecierea europeană ori…?
8. Sunteţi un candidat modest şi… raţional?
9. Care e „deschiderea” dumneavoastră spre dialog, sugestii şi puncte divergente?
10. Dacă acum că nu aţi ajuns preşedinte şi sunteţi greu de abordat, cum vedeţi rezolvarea după?
11. Referitor la legi şi drepturi, cum credeţi că se pot aduce la un numitor comun?
12. Dar referitor la într-ajutorarea conaţionalilor din străinătate şi a familiilor acestora, ce aveţi în vedere să promovaţi?
13. Mai mult chiar, ce anume, când şi cum vă propuneţi să întreprindeţi pentru ridicarea nivelului de trai al celor ce acum efectiv se găsesc sub pragul de supravieţuire, (şi ne referim nu doar la pensionari, ci şi la angajaţi)? Între minimul şi maximul veniturilor efectiv e o prăpastie, nu doar o inegală raportare…, nu credeţi?
14. Care vor fi priorităţile dumneavoastră în eventualitatea că vă va reveni onoarea de a ajunge preşedinte şi care vă va fi poziţia faţă de NATO şi Uniunea Europeană?
15. Aţi fi de acord ca pentru promisiunile neonorate din culpa sa, candidatul câştigător să fie deferit justiţiei pentru SPERJUR?
Rămâne… de văzut!

Doru Cernescu

You may also like...

Leave a Reply