Festivalul Internaţional „Aurel Stroe” de la Buşteni

Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni a fost, în acest sfârșit de săptămână, gazda celei de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Aurel Stroe”, eveniment organizat în parteneriat de Filarmonica Banatul din Timişoara, prin Proiectul Cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Ca şi celelalte ediţii, evenimentele desfăşurate în cadrul festivalului au fost legate de personalitatea şi opera maestrului, având un caracter omagial.
Vineri, 3 octombrie a.c., a avut loc lansarea volumului „Incomensurabilitatea în Opera – trilogie <Orestia> de Aurel Stroe” a muzicologului şi compozitorului Ana Szilágyi, fostă studentă a maestrului, urmată de un dublu recital muzical susţinut de Maria Petcu Catrina – soprană şi Liliana Iacobescu la pian şi Luigi Manta cu un recital de pian. Programul recitalului a cuprins lucrări din opera lui Aurel Stroe şi lucrări dedicate marelui compozitor de către autori care l-au cunoscut şi apreciat.
Sâmbătă, 4 octombrie 2014, a fost o zi cu o puternică încărcătură emoţională: în prezenţa membrilor familiei (soţia, fiica şi nepoţii maestrului), a reprezentanților administrației locale (primar, viceprimar, consilieri) şi a unei largi audienţe, a fost dezvelit bustul compozitorului, muzicologului şi pedagogului Aurel Stroe, operă realizată de sculptorul Nicolae Lupu. Lucrarea a fost realizată în ipsos şi dăruită de autor, cu mare generozitate Centrului Cultural.
În discursul rostit cu acest prilej, Emanoil Savin – primarul orașului Bușteni, şi-a exprimat intenţia de a găsi resurse pentru realizarea bustului în bronz şi amplasarea într-un loc vizibil din curtea centrului cultural.
După ceremonial, pe scena centrului cultural, a avut loc spectacolul Orestia III – Eumenidele, compoziţie a lui Aurel Stroe, după tragedia cu acelaşi nume a lui Eschil, în interpretarea unui grup de artişti ai Filarmonicii Banatul din Timişoara sub bagheta lui Cezar Verlan şi cu participarea extraordinară a saxofonistului francez Daniel Kientzy.
Spectacolul Eumenidele este prezentat în cadrul unui turneu la Timişoara (în premieră naţională), Bucureşti, Buşteni, Cluj şi Suceava.

You may also like...

Leave a Reply