Dublu eveniment muzical la Castelul Peleş

Sâmbătă 25 octombrie 2014, de la ora 16, orga din sala de muzică a Castelului Peleş va răsuna din nou cu ocazia unul dublu eveniment: lansarea primului compact disc cu înregistrări realizate pe acest instrument istoric şi închiderea Stagiunii Sunetului Muzicii, manifestare organizată de Muzeul Naţional Peleş şi ExcesMusic.

Protagonist va fi Remus Henning. Acesta, între anii 1989-1991, a urmat o specializare în muzica bisericească la Conservatorul Regal de Muzică din Regensburg (Germania). În perioada 1995-2000 a fost student la Facultatea de Muzică din Braşov (secţia orgă, clasa maestrului Hans Eckard Schlandt. În anul 2006 îşi susţine masteratul în Interpretare Organistică la Conservatorul de Muzică din Paris – clasa maestrului Daniel Roth. Susţine anual concerte în -ţară şi străinătate: Germania, Austria, Ungaria, Italia, Franţa, Spania, Liban şi Elveţia. Este câştigător al numeroaselor premii: 1992 – premiul I la Concursul de interpretare organistică de la Viena; 1995 – premiul I pentru interpretarea muzicii baroce în München; 2000 – premiul I la Concursul Internaţional de Orgă Paris; 2002 – premiul de onoare pentru cea mai bună interpretare modernă la Festivalul Internaţional de Muzică din Italia; 2006 – premiul de onoare şi trofeul „Omul de Aur“ la Festivalul de Orgă de la Alma-Ata – Kasakhstan. Din anul 2012, este protagonistul producţiei “Orgi istorice din România (5 albume)”, înregistrând deja primele două CD-uri, cu orgile transilvănene din Cişnădie şi orga istorică de la Castelul Peleş.
Orga Castelului Peleş a fost construită in anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanţa instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispoziţie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale şi pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se află într-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află într-o nişă între două încăperi şi poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă şi George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lecţii de orgă de la organistul, pianistul şi compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete în castelul Monrepos la Neuwied.

Într-un recital susţinut în aceeaşi superbă locaţie, pe 25 octombrie, de la ora 16, Remus Henning va interpreta creaţii de: Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel, Louis Vierne şi Johann Ludwig Krebs.

You may also like...

Leave a Reply