Giratoriul din centru a căpătat dimensiuni… agabaritice!

E de notorietate faptul că actuala putere locală una le spune, le promite sau le arată sinăienilor şi cu totul alta se întâmplă în realitate. Să luăm un exemplu clar, care în momentul de faţă deranjează multă lume şi pune grave probleme traficului rutier. Apetenţa pentru giratorii şi „alveole” (pardon „insule de dirijare”) trântite în drum a edililor noştri ia din ce în ce mai mare amploare. Am urmărit în perioada ce a trecut etapele refacerii a uriaşului giratoriu din plin centru, de la intersecţia bulevardului Carol I cu strada Aosta. La început, majoritatea sinăienilor aveau impresia că această amenajare rutieră va avea dimensiuni rezonabile. O impresie falsă pentru că mai marilor noştri nu prea le pasă că Sinaia este un oraş turistic şi că centrul este străbătut de multe ori de vehicule de dimensiuni mari. Spre exemplu autocarele moderne care aduc turiştii la diverse unităţi de cazare din centru. Şi înainte de noua refacere a giratoriului parcurgerea drumului din jurul acestuia era un calvar pentru şoferii autovehiculelor mari. Nu de puţine ori s-au întâmplat şi incidente rutiere destul de neplăcute din cauza supradimensionării acestui giratoriu.

Proiectanţii acestei lucrări ne-au bucurat însă zilele trecute cu o nouă surpriză. Tocmai când am crezut că lucrarea e gata şi putem aprecia corect lăţimea finală a benzii de circulaţie dimprejurul giratoriului, ne-am trezit că aceasta se va micşora cu încă vreo jumătate de metru. Motivul: la distanţa sus-menţionată de ceea ce credeam că este bordura de la marginea spaţiului verde al rondului în cauză a mai apărut încă o împrejmuire cu ditamai bordurile. Carosabilul s-a micşorat substanţial!

Am înţeles că mai marii urbei vor să facă astfel încât să se limiteze viteza de deplasare a maşinilor prin oraş. Însă de aici şi până la „a schimonosi” cu adevărat drumul, gâtuind nepermis circulaţia rutieră e cale lungă. Cum ne explică însă mai marii noştri faptul că în proiectul care a fost prezentat sinăienilor înainte de începerea lucrărilor la acest obiectiv edilitar sensul giratoriu din centru apărea cu mult mai mic? Pe planşa respectivă rondul din mijloc era aproximativ de dimensiunile „cazematei“ din beton care a apărut acum acolo. Drumul ce înconjura giratoriul în cauză era destul de lat plus un mic spaţiu carosabil „tampon” până la bordură. De la desenul iniţial şi până la rezultatul final mai marii urbei au făcut exact ce au vrut. Au consultat cumva politicienii locali cetăţenii vreodată sau în vreun fel asupra acestei probleme? Conducătorii auto sunt disperaţi din cauza acestei decizii arbitrare. Evident, că la consiliu local nu ne-am fi putut cumva gândi ca să ridice această problemă, deşi din câte ştim nu este străin de această nemulţumire a sinăienilor. Iată deci că de la promisiune la faptă puterea locală a procedat tot cum a vrut ea.

You may also like...

Leave a Reply