Gunoaiele „ne vor ustura” cam mult la buzunar!

Nu sunt puţini acei sinăieni care se întreabă de ce oare preţul pe care-l plătesc pentru serviciile de salubrizare creşte, nu exponenţial, dar semnificativ. Nedumerirea lor are un temei real, şi asta se reflectă, cel puţin, în activitatea societăţii care a fost desemnată să desfăşoare astfel de activităţi pe teritoriul oraşului nostru. De la bun început menţionăm că avem o veste tristă. În următorii ani preţul plătit pentru activitatea de salubrizare va creşte în continuare! Deşi serviciile de care vom beneficia se pare că vor rămâne la un standard absolut… delăsător. Să nu uităm că în urmă cu nu mai mult de doi ani a existat un conflict între administraţiile locale ale localităţilor de pe Valea Superioară a Prahovei şi Consiliul Judeţean Prahova. Era vorba despre implementarea unei iniţiative europene de mare anvergură. Respectiv, „un sistem de management integrat al deşeurilor”. Acest proiect includea şi Sinaia.

Se dorea, nici mai mult nici mai puţin decât, realizarea unui sistem „durabil” de procesare a gunoaielor care rezultă din localităţile noastre. Toată această poveste puterea locală o motiva în felul următor: „Vrem un mediu mai curat, vrem ca deşeurile să poată fi colectate şi refolosite”. Publicaţia noastră a atras în nenumărate rânduri atenţia asupra faptului că ceea ce se întâmplă strict în localitatea noastră este strigător la cer faţă de o activitate performantă de strângere deşeurilor menajere sau de altă natură de la platformele de colectare din oraş. Au trecut aproape doi ani de când ni se promitea o staţie de transfer a deşeurilor. A devenit oare acest obiectiv funcţional sau e încă una din promisiunile nenorate cu care puterea locală a ieşit la înaintare atunci când vroia voturi de la sinăieni? Nu de alta, dar promisiunea electorală legată de acest subiect, pe care mai marii noştri o promovau avea în vedere nişte lucruri mai mult decât admirabile. Unde sunt oare „echipamentele pentru colectarea deşeurilor reziduale?” Când aţi văzut prin Sinaia echipamente pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile? O fi vorba oare de dughenele din plastic în care toată lumea aruncă de-a valma tot ce-i trece prin cap, deşi pe ele scrie clar „sticlă”, „metal” sau „plastic”?

Coletarea separată a deşeurilor reciclabile la Sinaia este încă un vis frumos, o utopie. Rablele societăţii de salubrizare adună totul grămadă, dar se pricep să stoarcă gunoiul încât din el să curgă o zeamă împuţită care pute de trăzneşte scurgându-se de-a lungul străzilor. Cum rămâne cu achiziţionarea de „noi maşini pentru transportul deşeurilor”? Şi, ca să fim concreţi, am vrea să ştim ce se mai întâmplă cu proiectul de realizare a unui sistem de management integrat al deşeurilor în Sinaia? Proiectul trebuia realizat în doi ani şi jumătate. Din primăvara lui 2012, de când ni s-a promis acest lucru, şi până acum, socotiţi cât timp a trecut până acum şi veţi vedea că….

You may also like...

Leave a Reply