Locurile de joacă sunt o ameninţare la adresa copiilor sinăieni?

Chiar de sus, de la vârf, cei ce trasează coordonatele edilitare ale oraşului nostru s-au exprimat mereu cu glas tare în preajma alegerilor legat de faptul că locurile de joacă pentru copii sunt foarte importante! Plus de asta, era vorba de crearea unor noi locuri de joacă în diverse cartiere ale oraşului. Cine ar avea curiozitatea să viziteze astfel de incinte, dacă e un om integru, cu siguranţă ar acţiona ca în faţa Zidului Plângerii de la Ierusalim. Cuvântul de ordine este „JALE“. Cel puţin în zona „defavorizată“ a cartierului Prundului situaţia este… a la Stan şi Bran. Nişte ţevi ţâşnite din pământ, odinioară vopsite, aduc aminte celor cu o imaginaţie efervescentă că acolo ar fi existat pe vremuri un loc de joacă pentru copii. Prin cartierele mai acătării ale Sinaiei situaţia e la fel de sumbră. Şi asta se poate vedea la faţa locului, numai că celor responsabili nu le plac prea tare deplasările în teren şi constatările de acest fel!

Chiar la intrare în cartierul Furnica, de ani de zile (eram noi copii de când ştim situaţia), un leagăn schilod se învecinează cu un adăpost din staţia de transport în comun pentru călători ce are o formă cu mult peste standardele suprarealismului. Adică nu foloseşte la nimic, dar există… Revenind la leagănul nostru, de multe ori am constatat că părinţii îşi apucă brusc copiii de mână atunci când încearcă să se îndrepte spre el. Pericolul unor accidente este iminent, pentru că e vorba de un fier ruginit şi contorsionat. Şi dacă e să facem un calcul, cam acesta e singurul loc de joacă din acea parte a întinsului cartier Furnica! Dar la promisiuni cu care să câştige alegerile puterea locală se pricepe de minune.

Or fi având nevoie copiii din Sinaia de noi locuri de joacă, la fel cum şi politicienii oraşului au nevoie de generoase „spaţii“ pentru a se exprima demagogic. Însă, realitatea din teren este complet diferită. S-au alocat sume importante anii trecuţi pentru anumite reparaţii la cel mai faimos loc de joacă din Sinaia, respectiv cel din parcul central. Bănuim că mulţi sinăieni ar vrea să ştie cum s-au cheltuit aceşti bani, pentru că rezultatele… Cât despre locurile de joacă micuţe din cartiere – că despre ele se vorbeşte mereu în campaniile electorale – ce-ar mai fi de spus? Cea mai oportună soluţie ar fi ca acestea să se desfiinţeze, astfel încât să nu mai pună în pericol integritatea fizică şi chiar viaţa copiilor care ar vrea să se joace! De vorbe frumoase şi promisiuni sinăienii sunt sătui. Ar vrea să îi vadă pe politicienii care le-au promis „noi locuri de joacă în cartiere“ că măcar vin în vizită să le vadă în ce hal arată. Lângă blocurile turn „tragedia“ e la ea acasă. Dacă un copil se joacă acolo nesupravegheat părinţii pot avea surprize foarte neplăcute. Maldăre de lemne şi fiare vechi ruginite, geamuri sparte rămase de pe şantiere şi câte şi mai câte. Toate astea fac parte integrantă dintr-un loc care ar fi de presupus să poată fi folosit de copii pentru a se juca în siguranţă…

You may also like...

Leave a Reply