Plimbările pe munte se plătesc!

Începând de săptămâna trecută oricui i se face poftă să se plimbe pe munte în Rezervaţia Parcului Natural Bucegi – şi este în vârstă de peste 15 ani – trebuie să scoată din buzunar 5 lei! Asta pentru că administratorii parcului au introdus mult discutata taxă de vizitare a rezervaţiei. Există şi o justificare!

Toţi banii care se vor aduna din această nouă iniţiativă se preconizează că vor fi cheltuiţi pentru scopuri nobile şi foarte necesare. E vorba de întreţinerea traseelor montane, de acţiuni de ecologizare a zonei şi de refacerea marcajelor.

Un alt lucru interesant e faptul că autorităţile responsabile estimează că Parcul Natural Bucegi – care se întinde pe aproape 32.500 de hectare – este vizitat anual de aproximativ un milion de turişti. Dacă doar jumătate dintre ei se ţin de cuvânt şi îşi procură bilete de intrare, rezultă o sumă… „teribil” de frumuşică! Asta înseamnă că de la anul parcul va arăta impecabil? Va avea traseele reabilitate, va străluci de curăţenie, iar marcajele vor fi proaspăt vopsite…

Ce ne facem însă cu faptul că zona nu e îngrădită, iar bilete nu se pot cumpăra decât de la intrările principale ale parcului, prin SMS sau online? Dar nu oricine şi-a planificat plimbarea pe munte astfel încât să folosească neapărat intrările principale. După cum se vede însă, administraţia parcului ţine foarte mult la taxa de care am pomenit. De aceea pe viitor va funcţiona şi un fel de „patrulă”, alcătuită probabil din „pândari de codru”… Aceştia vor străbate în lung şi-n lat parcul, în căutarea celor care au intrat în parc fără să-şi dea „obolul” de cinci lei!

Rămâne deci de soluţionat problema celor care ajung să facă plimbări în Parcul Naţional Bucegi, intrând în acest areal prin diferite locuri unde nu există chioşcuri de vânzare a biletelor de intrare. Plus de asta s-ar putea ca mulţi turişti să nu ştie că pe viitor se vor putea procura astfel de bilete şi electronic, cu ajutorul internetului sau al telefonului mobil!

P.S. Cei responsabili cu parcul nu sunt puşi însă numai „pe luate”. Aflăm aşadar că la intrarea principală din Buşteni a acestei rezervaţii a fost deschis, odată cu „inaugurarea” taxei, un centru de informare unde turiştii vor putea admira o expoziţie inedită şi vor avea la dispoziţie hărţi 3D.

You may also like...

Leave a Reply