Centrul Cultural „Aurel Stroe“ din Buşteni a găzduit: Colocviul Naţional „coregrafia dansului tradiţional astăzi“

În perioada 3-5 noiembrie 2014, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, a avut loc Colocviul Naţional „Coregrafia dansului tradiţional astazi”.

Colocviul a fost organizat de Centrul Judeţean de Cultură Prahova şi Asociaţia Aşezămintelor Culturale şi se află la prima ediţie, dar la lucrări au participat dansatori, maeştri coregrafi şi directori de aşezăminte culturale din mai multe zone etnografice din ţară.
În cadrul colocviului au avut loc dezbateri care au scos în evidenţă necesitatea păstrării specificului natural al folclorului (în speţă al dansului şi al portului popular) din fiecare zonă cultural-etnografică, arătându-se că există pericolul, aşa cum s-a întâmplat în ţările vecine, al unui proces de uniformizare a stilurilor şi a porturilor. Fiecare participant a făcut o prezentare a activităţii coregrafice din zona din care provine, arătând, totodată, problemele cu care se confruntă.
S-au realizat schimburi de experienţă între maeştri coregrafi din diferite zone etnologice din ţară, prin prezentări şi exemplificări practice.

La finele lucrărilor s-a ajuns la concluzia că evenimentul a fost o reuşită, că a fost necesar pentru cunoaşterea reciprocă şi s-a propus reeditarea acestuia şi în anii care urmează, totodată, s-au încheiat parteneriate între ansambluri şi aşezăminte culturale.

Dintre participanţi enumerăm pe: Nelu Ghiorghe – preşedintele Asociatiei Asezamintelor Culturale, Vasile Golban- preşedintele de onoare al Asociaţiei Aşezămintelor Culturale, Dragoş Grigorescu – directorul Centrului Judeţean de Cultură Prahova, Marcel Boţa – secretar, Constantin Spurcaciu – membru în comitetul director al Asociaţiei Aşezămintelor Culturale şi director al Centrului Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni, coregrafii Nicolae Chiriţă din Plopeni Prahova, Gabriela şi Marin Hosu din Zalău, Florica Naciu şi Ciprian Cristoloveanu din Zărneşti, Iancu Nicuşor şi Daniel Dinu din Slobozia, Ştefan Coman din Tulcea, Ionel Garoafă din Craiova, Iosif Molnar din Târgu Mureş, Emil Antohi din Topoloveni, Nelu Niţă din Eforie, Ioan Cuc din Turda.

Sâmbătă, 15 noiembrie 2014, la ora 18.00, în cadrul Stagiunii Muzicale, la Centrul Cultural „Aurel Stroe” din Buşteni va avea loc recitalul „Sentimental sau hazliu”, un recital de vioară cu Lucian Petrila acompaniat la pian de Sorin Petrescu, ambii de la Filarmonica Banatul din Timişoara.

Programul va cuprinde lucrări vesele şi sentimentale ale unor compozitori ai muzicii moderne şi contemporane, ca Cl. Bolling, H. Mancini, L. Anderson, Ph. Coulter, A. Ferraris, F. Poliakin, D. Sostakovici. Intrarea la recital va fi liberă.

You may also like...

Leave a Reply