Ce se va alege anul acesta cu banii destinaţi construirii noului spital?

De peste douăzeci de ani clădirea noului spital sinăian zace în ruină, deşi acesta este un proiect de sănătate publică de care ar putea beneficia atât sinăienii, cât şi locuitorii din multe alte localităţi învecinate.
S-o luăm cu începutul. Cu ceva timp în urmă puterea locală făcea un împrumut de 3 milioane de euro. Dintre aceştia un mare procent erau destinaţi finalizării construirii spitalului. Un alt procent era destinat înzăpezirii artificiale în creierii munţilor, iar o parte mai mică unor lucrări edilitare curente.
Dacă ultimile două obiective s-or fi realizat, problema spitalului a rămas pe dinafară! Deşi era vorba de 3 milioane de euro…

Realizarea noului spital are nevoie, pe lângă bani de la bugetul nostru, şi de un ajutor financiar din partea Consiliului Judeţean. Iar ca să putem primi aceşti bani s-a realizat o asociere între oraşul nostru şi executivul judeţean.

REDIRECŢIONAREA FONDURILOR, MANEVRĂ DE MARE SUBTILITATE…

Anul trecut mărinimosul Consiliu Judeţean a deblocat către Sinaia 500.000 de lei (prin Hotărârea nr. 89/27.05.2013). Sumă frumuşică, nimic de zis. Dar, ce să vezi!

Puterea locală „n-a reuşit să cheltuie suma pentru construirea spitalului“. Aşa că a redirecţionat banii către alte obiective. Oare de ce nu ne mai miră că la Sinaia există practici de acest gen?

Anul acesta, prin Hotărârea nr.138/14.10.2014, am primit de la acelaşi Consiliu Judeţean nu mai puţin de 400.000 de lei.

Toate ca toate, dar a mai rămas foarte puţin până la sfârşitul anului, iar pentru construirea spitalului orăşenesc am văzut că până în prezent eforturile s-au limitat la plimbarea hârtiilor şi înfigerea unor pari în pământ, cu panouri între ei care întruchipează probabil gardul împrejmuitor al organizării de şantier.

Să credem că anul acesta vor putea fi cheltuiţi cei 400.000 de lei (care reprezintă doar contribuţia judeţeană) pentru construirea spitalului sau vor fi şi aceştia redirecţionaţi către alte obiective edilitare de larg interes pe care puterea locală şi le doreşte duse la bun sfârşit cu tot dinadinsul?

Ar fi tare interesant de aflat măcar anul acesta, în cazul în care fondurile pentru spital alocate ce s-au regăsit în rectificarea de buget aprobată de Consiliul local în ultima şedinţă, încotro se vor duce. Pentru ce anume vor fi cheltuite şi, mai ales, ce foloase concrete vor trage de aici sinăienii şi urbea în care aceştia îşi duc viaţa.

Dar, gândindu-ne la imensa „transparenţă“ de care a dat dovadă întotdeauna puterea locală atunci când e vorba de aducerea la cunoştinţa cetăţenilor a modului în care sunt cheltuiţi banii publici, ne cuprinde o lehamite mare cât toate zilele.

NOUL SPITAL ORĂŞENESC ŞI CONJUNCTURILE POLITICE

În actuala conjunctură politică mai mult ca sigur că lucrurile legate de construirea noului Spital Orăşenesc Sinaia se vor înscrie pe un făgaş absolut interesant din toate punctele de vedere. Pentru că, să nu uităm, este vorba în primul rând de sume cu multe zerouri. Plus de asta, în 2016 vom avea alegeri locale şi e greu de crezut că puterea sinăiană va scăpa din mână o asemenea bogată sursă de capital electoral. E suficient să se laude că doar a început să construiască măcar gardul noului spital şi o anumită parte a electoratului va leşina cu ştampila de vot în mână, văzând cine-i vrea binele…

You may also like...

Leave a Reply