„Din fiecare victorie sau înfrângere am avut de învăţat câte ceva!“

Valoroasa tenismenă sinăiancă Ana Bogdan a participat de curând la un concurs internaţional desfăşurat la Taipei. Deşi competiţia a fost extrem de disputată, iar pe teren s-au înfruntat performere de mare valoare practicante ale sportului alb, tenismena noastră a reuşit o serie de victorii importante care au propulsat-o până pe locul 201 în W.T.A., fapt pentru care merită aprecierea tuturor. La întoarcerea acasă Ana Bogdan a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

1. Te-ai întors de curând de la o competiţie importantă organizată în Taipei. Am dori să aflăm o părere generală despre acest concurs acum, la final.

La acest turneu W.T.A. din Taipei am realizat cea mai bună performanţă din cariera de la senioare, jucând semifinala, intrată pe tabloul principal din calificări. Datorită acestui rezultat, am reuşit să mă calific la primul turneu de Mare Şlem, „Australian Open“. Satisfacţia şi bucuria pe care le-am avut la încheierea sezonului pe anul acesta au fost imense. Pot spune că munca pe care am depus-o atâţia ani a început să dea roade.

2. În comparaţie cu alte competiţii de acest gen la care ai participat, cum ţi s-a părut aceasta?

Cred că acest turneu a fost mai greu datorită, în primul rând, mizei propuse, de a confirma punctele de anul trecut şi de a urca în clasamentul mondial pe o poziţie cât mai bună. Rezultatul obţinut m-a ajutat să-mi îndeplinesc obiectivele propuse şi am decis să închei anul competiţional 2014 pe poziţia 201 (W.T.A.). De la 125.000 dolari în sus, aproape toate turneele au un grad de dificultate ridicat. Jucătoarele pe care le întâlneşti sunt dintre cele mai experimentate şi este imposibil să te protejezi emoţional perfect. Numai numărul mare de meciuri oficiale jucate la turnee de asemenea anvergură îţi poate asigura acel plus de confort de care ai nevoie. Din păcate nu m-am putut bucura de un asemenea avantaj. Am jucat numai 15 turnee tot anul.

3.  Ce înseamnă pentru tine faptul că ai reuşit să ajungi pe locul 201 în clasamentul W.T.A.?

Poziţia 201 în clasamentul mondial feminin (W.T.A.) îmi permite abordarea, în anul competiţional 2015, a tuturor turneelor de Mare Şlem. Voi începe cu „Australian Open” în luna ianuarie şi voi continua cu turnee de 125.000 dolari, 250.000 dolari şi mai mult. Cu acest clasament, şansele mele de a mă poziţiona foarte bine în 2015 au crescut considerabil şi mi-au redat încrederea în potenţialul meu.

4. Spune-ne câteva cuvinte despre sportivele cu care te-ai confruntat direct la acest concurs.

Când începi din calificări eşti copleşită emoţional mai mult decât atunci când joci pe tabloul principal. Am întâlnit jucătoare de top 100 şi am reuşit să le înving datorită dorinţei de a încheia acest an competiţional cu un clasament cât mai bun. Cele mai dificile meciuri care   m-au condus în semifinala turneului de la Taipei au fost:

– în turul I cu favorita nr 8: japoneza Date Krum Kimiko – poziţia 116 W.T.A.; (anul trecut poziţia 56 WTA, iar de-a lungul carierei nr.4 mondial), 7-5; 6-3

– în turul II cu favorita nr. 7 – chinezoaica Wang Yafan – poziţia 111 W.T.A. 6-3; 6-3

– în turul III cu favorita 3 – chinezoaica – Zheng Saisai – poziţia 94 W.T.A. 6-7; 6-1; 6-4

– în turul IV cu favorita nr. 6 – rusoaica – Vitalia Diatchenko – poziţia 107 W.T.A. 6-4; 3-6; 6-3.

Sunt sigură că anul viitor voi avea rezultate mult mai bune.

5. Care crezi că a fost cea mai grea competiţie la care ai participat în cariera ta de sportiv de performanţă?

Aş putea afirma că cea de la Taipei, deoarece presiunea unui rezultat foarte bun, precum şi accidentarea pe care o aveam (la piciorul stâng) mi-au creat destule probleme în stabilirea unui echilibru emoţional şi fizic, echilibru care să-mi permită să evoluez la adevăratul meu nivel de pregătire.

6. Ai fost vreodată invidioasă pe succesele altor sportive sau, pur şi simplu, ai strâns din dinţi şi ţi-ai spus că trebuie să mergi mai departe?

Din fiecare victorie sau înfrângere am învăţat câte ceva. Să-mi respect adversarul şi atunci când pierde, cât şi atunci când câştigă. Întotdeauna am considerat că invidia, răutatea şi subestimarea unui adversar nu fac altceva decât să te încarce negativ. Am preferat, pe cât posibil, să-mi păstrez conduita obişnuită plină de respect şi înţelegere pentru cei care au apărut, din diverse motive, în activitatea pe care o desfăşor.

7. E firesc să ai emoţii înaintea unui concurs. Cum reuşeşti să le depăşeşti?

Emoţiile ne călăuzesc paşii pe tot parcursul existenţei noastre, ne urcă sau ne coboară în funcţie de felul în care reuşim să le gestionăm, să le stăpânim. Cu cât joci mai mult, cu atât eşti mai pregătit să asiguri stabilitate şi eficienţă activităţii pe care o desfăşori.

8. Te antrenezi în fiecare zi? Cam câte ore dedici acestui lucru?

Fiecare om are nevoie de un program bine gândit, care să-i asigure succesul şi refacerea, indiferent de domeniul în care activează. Şase, şapte ore pe zi, în care intră pregătirea fizică, tehnico-tactică, antrenamentele sau meciurile specifice, refacerea etc. sunt suficiente pentru a te perfecţiona   într-un domeniu.

Când încărcăturile devin prea mari se măreşte riscul de accidentare, intervine oboseala, iar buna dispoziţie, atât de necesară în ceea ce întreprindem, îşi pierde din strălucire şi rezultatele tind să fie sub aşteptări.

9. Ce importanţă are sportul în viaţa ta faţă de celelalte preocupări?

Sportul m-a fascinat de mică. La doi ani am început schiul alpin şi apoi înotul, patinajul pe gheaţă şi cu role, tenisul de câmp etc. La această dată sportului îi dedic cea mai mare parte a timpului meu. Este şi firesc. Nu poţi obţine rezultate dacă nu te pregăteşti. Totuşi, am reuşit să îmbin activitatea sportivă cu şcoala, cu instruirea mea, cu pregătirea spirituală. Atunci când există baza, construcţia poate deveni durabilă şi impunătoare, iar siguranţa în ceea ce faci, cu mult mai mare.

10. Dacă nu te-ai fi dedicat tenisului, în ce alt sport ţi-ai fi dorit să fii performer?

Schiul m-a fermecat de când aveam doi ani. Sunt sigură că aş fi făcut schi alpin de performanţă. Nicăieri nu am sentimentul de libertate, împlinire şi echilibru ca atunci când merg să schiez.

11. Ştiind cât munceşti, cuvântul „timp liber” mai are vreo semnificaţie pentru tine?

Indiferent de circumstanţe, nevoie de timp liber există în fiecare dintre noi. Trebuie să ni-l rezervăm şi să profităm cu înţelepciune şi nobleţe de el. Fără puţină relaxare şi socializare am deveni nişte izolaţi neînţeleşi.

12. Ce sfaturi ai da tinerilor care, spre exemplu, pierd timpul pe internet şi ignoră cu desăvârşire beneficiile practicării sportului, nu neapărat de performanţă?

Este foarte uşor să dai sfaturi, mai greu este să le pui în aplicare. Depinde de fiecare individ în parte ce vrea să facă, dar dependenţa pe care ţi-o creează la această oră internetul şi celelalte mijloace de comunicare subjugă foarte mult spiritul. La un moment dat nu vom mai şti să vorbim sau ne vom speria cu adevărat când ne vom auzi vocile. Această interiorizare exagerată nu conduce la nimic bun în final. Pentru a te sustrage, sportul practicat în condiţii mai mult sau mai puţin organizate, conferă un sprijin esenţial tuturor tinerilor care ţin la sănătatea şi aspectul lor.

 13. Ştim că sportul românesc de performanţă nu stă în general „pe roze” din punctul material de vedere. Ai întâmpinat dificultăţi de acest gen?

Este foarte adevărat. Dacă nu erau părinţii şi prietenii lor foarte buni care mi-au înţeles şi acceptat ambiţiile, poate nu reuşeam rezultatele pe care le-am avut. Mulţumesc din suflet celor care m-au susţinut şi au crezut în mine. Dacă cineva consideră că este uşor să ajungi la astfel de rezultate fără nici un fel de sprijin, poate să încerce!

 14. Planuri de viitor?

Doresc sincer să reuşesc să ajung între primele jucătoare din lume, şi voi lupta pentru acest lucru! La juniori am reuşit şi sunt convinsă că acest vis, în care cred foarte mult, va putea deveni realitate şi acum, când joc la categoria senioare. Vă mulţumesc încă o dată tuturor celor care aţi fost şi sunteţi aproape de mine!

 

P.S. Folosim această ocazie pentru a-i ura Anei Bogdan, cu prilejul aniversării zilei sale de naştere, multă sănătate, fericire şi bucurii alături de cei dragi! De asemenea, îi dorim multă putere de muncă pentru a-şi putea vedea visele împlinite cât mai grabnic!

Din partea redacţiei „Ziar de Sinaia“ un sincer „La mulţi ani“!

You may also like...

Leave a Reply