La iarnă ne vom trezi din nou împotmoliţi până la gât în nămeţi?

Din câte a început să se vadă şi din buletinele meteo, care fac o prognoză de ceva mai lungă durată, iarna nu va întârzia anul acesta să-şi intre în drepturi. Aceasta înseamnă implicit că vom avea parte de precipitaţii sub formă de ninsoare, lucru altminteri firesc pentru zona în care ne aflăm şi clima Sinaiei.

Pentru turişti acest lucru nu poate fi decât benefic. Însă pentru cei care-şi duc traiul de zi cu zi în urbea sinăiană zăpada, cât ar fi ea de frumoasă şi specifică anotimpului hibernal, atunci când se adună maldăre şi troieneşte peste şosele, trotuare şi diverse alte căi de acces devine un lucru ceva mai puţin plăcut.

În ultimii ani am constatat că puterea locală nu este deloc deranjată de problemele pe care le creează drumurile şi trotuarele nedeszăpezite şi dificultăţile majore pe care sunt nevoiţi să le întâmpine oamenii. Mai mult decât atât, s-a auzit (nu ştim dacă e vorba de un simplu zvon sau de o certitudine) că ar fi vorba de anumite economii la bugetul local făcute prin reducerea cheltuielilor cu deszăpezirea…

 

În contextul celor menţionate, am constatat că o senzaţie de teamă a început deja să se simtă în rândurile majorităţii sinăienilor legat de iarna ce urmează, indiferent că aceştia au calitatea de pietoni sau de conducători auto.
Sunt oare autorităţile locale pregătite să facă faţă măcar unei minime activităţi de deszăpezire în acest anotimp rece, mai ales că în ultimii ani prima zăpadă mai consistentă ne-a luat întotdeauna prin surprindere, de parcă ar fi fost un fenomen natural neobişnuit, un adevărat cataclism, la care nu se aştepta nimeni?
Bănuim că şi în iarna aceasta favorita societate care ne asfaltează şi ne repară oraşul de ani şi ani încoace se va ocupa ca şi în alte ierni şi de deszăpezirea oraşului.
Există utilaje? Există material antiderapant suficient? Sau iarăşi vom fi în situaţia în care se vor monta lame de buldozer la camioanele de cărat asfalt, ca să avem o nouă “încropeală”?

Puzderia de giratorii şi insule de dirijare care au împânzit bulevardele centrale ale oraşului sunt o tristă realitate. Greu de precizat de pe acum cât timp vom fi nevoiţi să ne chinuim cu aceste obstacole în calea bunei desfăşurări a circulaţiei rutiere…

Deocamdată avem o întrebare cât se poate de simplă: ce se va întâmpla oare când buldozerele sau camioanele cu lame uriaşe ale societăţii responsabile vor intra în forţă ca să deszăpezească principalele drumuri ale oraşului?
Trebuie să recunoaştem că drumurile din centrul oraşului arată acum într-un mod foarte inedit. Parcă ar fi un ridicol circuit pentru cursele de carting, un fel de labirint menit să dezvolte tuturor şoferilor o anumită latură a lexicului, cu expresii ce se şoptesc printre dinţi, care nu pot fi aşternute în paginile ziarului.

Dacă ne gândim în câte locuri asfaltul proaspăt montat şi bordurile nou montate au fost avariate în cursul operaţiunilor de deszăpezire în diverse locuri din Sinaia, atunci îngrijorarea tuturor este absolut îndreptăţită.

You may also like...

Leave a Reply