Milioane de euro în vânt, doar pentru că aşa „vor ei“?

Câte probleme stringente de care suferă de ani buni Sinaia ar putea fi rezolvate cu cei 8 milioane de euro pe care actuala putere locală intenţionează să-i risipească pe o nouă telegondolă?

A devenit de notorietate faptul că „părinţii oraşului“     şi-au pus în gând să îndatoreze Sinaia cu încă 8 milioane de euro. O sumă impresionantă, pe care vor s-o folosească pentru încă o ambiţie megalomanică, în tradiţia celor cu care ne-au obişnuit deja. A fost elaborat şi discutat în şedinţă de consiliu chiar şi un proiect de hotărâre în acest sens.

În momentul de faţă, din câte am aflat, situaţia cu antamarea împrumutului de 8 milioane de euro pentru construirea a încă unei telegondole care să facă legătura între Cota 1400 şi Cota 2000 se pare că a rămas în coadă de peşte.

Datorită renumitei transparenţe a puterii locale, spre opinia publică n-a răzbătut încă nimic legat de acest subiect.
Dar, dacă e să ţinem cont de destoinicia cu care acţionează cei ce şi-au propus realizarea acestui proiect, e greu să stăm liniştiţi. Nici nu e nevoie de mare argumentaţie pentru acest lucru.

Să ne amintim doar de colosalele sume cheltuite, de exemplu, pentru unele „năzbâtii“ de genul instalaţiei de zăpadă artificială din creierii munţilor, care are grave hibe şi se pare că a fost proiectată cam fără şapca gândirii pe cap. De costat însă, ne-a costat enorm, iar cu aceşti bani se puteau face multe alte lucruri de care atât oraşul cât şi sinăienii ar fi avut mare nevoie şi pe care le aşteaptă de ani de zile în van.

O întrebare simplă: cu ce oare sunt mai câştigaţi sinăienii, cu cât le-a crescut nivelul de trai de când actuala telegondolă a început să bâzâie pe sârmă cu cabinuţele ei roz cu tot?

Această instalaţie pe cablu – mândrie a liberalilor care au acaparat puterea locală în Sinaia – porneşte din… pădure şi, în general, se pare că are ca principal obiect de activitate deplasarea unor volume de aer curat până sus la Cotă. Cine n-ar vrea să afle adevărul despre cât de eficientă este această realizare megalomanică pe care mai marii urbei şi-au dorit-o cu atâta ardoare!

Ar fi foarte interesant ca opinia publică sinăiană să poată avea la dispoziţie date reale asupra diferenţei dintre cheltuielile şi încasările înregistrate anual încă de la înfiinţarea acestei instalaţii de transport pe cablu. Într-un cuvânt, care este de fapt aportul, în primul rând, economic şi, în al doilea rând, turistic al rozaliei noastre telegondole adus urbei noastre? Cât despre preţ, ce să mai vorbim? A costat mult mai mult decât cea de la Azuga, care are un traseu aproape dublu ca lungime…

Ce-am putea face cu opt milioane de euro?

1. O telegondolă inutilă de la Cota 1400 la Cota 2000 doar pentru ambiţia puterii locale. Sau:
– la un preţ de cost de 75.000 de euro pentru construirea unui apartament cu 2 camere ar putea fi construite 106 locuinţe sociale de care sinăienii au stringentă nevoie;
– pentru construirea noului spital orăşenesc să zicem că ne-ar trebui nu două, nu trei, ci patru milioane de euro, asta cu maximă indulgenţă, şi tot ne-ar ieşi vreo două spitale, nu unul;
– chiar dacă am avea parte tot de licitaţii cu cântec şi de firme căpuşe care să preia lucrările, câte drumuri din acest oraş – care de ani de zile arată ca după bombardament – ar putea fi reabilitate şi asfaltate astfel încât să poată fi folosite civilizat?
– trăim în Sinaia secolului XXI şi încă avem străzi fără canalizare, infrastructura de alimentare cu apă potabilă e ca vai de capul ei şi câte şi mai câte. Dar gospodarii urbei au hotărât că avem neapărată nevoie să aruncăm opt milioane de euro pe încă o telegondolă.

Să nu uităm că până la Cota 2000 există deja două instalaţii de transport pe cablu şi autorităţile responsabile ale statului au respins ideea unei a treia, din motive evidente!

You may also like...

Leave a Reply