SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARTIDELE POLITICE

REFORMAŢI PARTIDELE! Reformaţi partidele, dar mai înainte reformaţi-vă pe voi, adoptaţi un limbaj civilizat în parlament şi mass-media, stopaţi furtul şi corupţia din această ţară, schimbaţi politrucii din funcţiile tehnice şi de specialitate, schimbaţi baronii locali şi judeţeni şi înlocuiţi-i cu oameni integri-incoruptibili, depolitizaţi instituţiile statului, definiţi explicit imunitatea parlamentară, garantaţi independenţa justiţiei şi respectaţi în primul rând VOI legile pe care, chiar VOI le-aţi scris, altfel, valul schimbării vă va mătura.

Adaptaţi-vă trendului tineresc care tânjeşte după statul modern, statul în slujba cetăţeanului şi nu invers. Patru milioane de tineri din diaspora, plus două milioane din ţară – care şi ei au fost pe-afară – au învăţat ce înseamnă democraţia la ea acasă, ce înseamnă statul de drept, ce înseamnă respectul statului faţă de cetăţean şi ce înseamnă respectul cetăţeanului faţă de lege, dar mai ales ce înseamnă egalitatea în faţa legii, ce înseamnă să trăieşti într-un mediu civilizat, ce înseamnă să trăieşti decent fără grija zilei de mâine şi să nu trăieşti de la o factură la alta. Pentru ei, toate acestea sunt valori reale ale unei lumi moderne. Pentru voi au fost doar lozinci ale unui sistem pe care l-aţi întreţinut 25 de ani.

Abandonaţi minciuna şi ipocrizia, populismul şi hoţia, arivismul şi carierismul politic, mojicia şi calomnia, incultura şi obrăznicia. Treceţi de la „…vă invit să-mi număraţi ouăle de la Cornu”, la „vă invit alături de noi să modernizăm România”. Modernizaţi-vă pe voi, dacă vreţi să modernizaţi ţara.

O clasă politică al cărei partener este incultura, lumea interlopă şi cea infracţională este o clasă politică coruptă şi veşnic coruptibilă. Înţelegeţi că ne-am săturat de corupţie, minciună, furt, populism, mitocănie, intoleranţă, de nesiguranţa zilei de mâine, de sărăcie, de accize, taxe şi impozite multe şi împovărătoare, de lipsa de respect a statului faţă de cetăţean, de manipularea prin mass-media, de facturi şi preţuri mai mari ca în UE, de salarii minime de mizerie, de pensii mari cât trei colive, de distrugerea clasei de mijloc, de inversarea valorilor, de diplome, licenţe şi doctorate luate la kilogram, de baroniade şi cumetrii, de trafic de influenţă şi furt din banul public, de vânzarea resurselor ţării pe nimic, de privatizări politice, de alimente otrăvite cu E-uri, de mafia farmaceutică… şi de altele câte şi mai câte.

Înţelegeţi că România este în schimbare, că tinerii plecaţi în lumea largă au gustat din valorile democraţiei, iar cei de-acasă au deschis ochii. Accesul la informaţie, tehnologia modernă care le-a înlesnit comunicarea între ei, atitudinea civică şi responsabilă de care au fost molipsiţi a făcut posibilă REVOLUŢIA FACEBOOK şi aceasta va continua. Înţelegeţi că pe ei nu-i mai puteţi minţi, nu-i mai puteţi manipula, dar nici nu-i mai puteţi opri. S-au maturizat fără ca voi să vă daţi seama. S-au şcolit şi s-au instruit, au devenit egalii voştri într-ale politicii şi v-au depăşit într-ale economiei. Au înţeles că nu divizarea naţiunii aduce prosperitate şi pace socială, ci unirea ei. Şi s-au unit, şi au votat, şi au învins şi vor veni ACASĂ cu miile!

Aveţi încredere în ei şi încetul cu încetul predaţi-le ştafeta. Lăsaţi-i să-şi proiecteze singuri viitorul, să-şi construiască singuri ţară pe care o visează, iar voi modernizaţi-vă şi reformaţi-vă alături de ei.

Societatea Civilă, Ion BĂLĂNICĂ

You may also like...

Leave a Reply