La Azuga, alunecând pe pârtii de vis !

A venit iarna. Împătimiţii schiului au deja unde să-şi desipeze energiile pe pârtie. Nu vă închipuiţi că e vorba de Sinaia, că nu e cazul. E vorba de Predeal şi în primul rând de Azuga. Acolo toată lumea e pregătită, există o pârtie de începători cu o lungime de 165 de metri şi lată de 30 de metri, acoperită cu un strat de zăpadă super bun pentru schi. La Azuga tunurile de zăpadă şi instalaţii specifice adiacente bubuie din plin, totul pentru truriştii să simtă că într-adevăr a venit iarna şi să se bucure de ceea ce le place. Cu amănunte legate de modul în care este pus în valoare în momentul de faţă domeniul schiabil azugean ne lămureşte domnul Alexandru Debreţi. Domnia sa a avut bunăvoinţa să răspundă la câteva întrebări puse de reporterul „Ziar de Sinaia”.

1. Ce eforturi aţi făcut pentru deschiderea sezonului şi pentru întâmpinarea turiştilor?

Ne-am implicat ca de obicei cu toate forţele de care dispunem pentru că trebuie să fiu sincer, iubim munca pe care o depunem şi ne dedicăm acesteia nu neapărat din punct de vedere material al problemei.

În momentul de faţă am pus în funcţiune trei tunuri de zăpadă şi trei lănci, utilaje specifice şi consider că nu e cazul să intru în detalii strict tehnice legate de acestea. Dar încercăm să ne facem treaba cât mai bine cu dispozitivele pe care le avem astfel încât toţi cei pasionaţi de sporturile de iarnă să le poată practica şi să fie cât mai mulţumiţi. Nu ne dorim neapărat ca target turiştii. Noi am vrea ca toţi cei ce iubesc muntele, iarna, să se poată bucura de zăpadă, să poată aluneca în voie pe pârtiile noastre şi, mai ales copiii, generaţia tânără să înveţe ce înseamnă beneficiile mişcării în aer liber, ale sportului. Lucru pentru care vom face tot ceea ce ne stă în putinţă.

2. Ţara a aflat că la Azuga se schiază deja! Surpriză sau nu?

În ce fel surpriză? Abia aşteptam acest moment! Am fost pregătiţi şi, cu mândrie vă declar că astăzi aproximativ 60 de copii au fost utilizatorii pârtiei pentru prichindei. Micii schiori au vârste cuprinse între 5 şi 10 ani. Atmosfera a fost una de entuziasm general, în primul rând pentru cei mici, dar şi pentru părinţii, bunicii şi cei care i-au însoţit. În plus de asta mass-media a fost alături de noi şi a reflectat aşa cum considerăm că se cuvine acest eveniment care ne face să trăim altfel şi să putem uita de vremurile tulburi prin care trecem.

3. Ce dificultăţi aţi întâmpinat legat de activitatea dumneavoastră din partea administraţiei locale?

Bănuiesc că în interviul dumneavoastră de această întrebare nu aş fi putut scăpa. Dar cu toate astea o consider absolut oportună şi, iată, am şi răspunsul. Nu aş vrea să fiu vehement împotriva cuiva sau a vreunei instituţii. Dar, cu părere de rău, afirm că implicarea celor responsabili din cadrul administraţiei locale a lăsat de dorit şi de această dată. Dezinteresul a devenit aproape generalizat la nivelul edililor azugeni. Există probabil cu totul alţi factori care-i determină să intervină acolo unde este cazul. Şi sunt motivaţi de cu totul alte lucruri. Mai mult de atât nu pot spune pentru că ţin să rămân obiectiv aşa cum am fost întotdeauna.

4. Cum credeţi că va evolua în plan practic acest sezon alb? Va fi un sezon plin? Veţi avea mult de muncă?

Concret vreau să vă spun că îmi place ceea ce fac, sunt dedicat acestui lucru şi aş vrea să cred că şi echipa pe care o am alături este în asentimentul meu. În particular sunt de părere că dacă s-ar putea înzăpezi şi pârtia Kazacu – cu o lungime de 400 de metri şi o lăţime de aproape 30 – atunci toţi iubitorii schiului ar putea beneficia de zăpadă de o bună calitate chiar până pe 15 aprilie. În momentul de faţă considerăm că vom avea un sezon plin şi îi aşteptăm pe turişti cu inima deschisă. Zăpada artificială pe care o vor avea la dispoziţie este una de cea mai bună calitate, şi nu folosesc cuvinte mari. Toţi cei ce vor veni să schieze la noi se vor putea bucura într-adevăr de un sezon de neuitat, fără sincope, fără probleme nedorite.

5. Planuri de viitor?

Personal mi-aş dori să mai trăiesc cel puţin încă un an! Nu de alta, dar ca să pot să mai ofer turiştilor încă o iarnă, încă un sezon superb de schi. Şi nu singur, ci împreună cu întreaga echipă cu care am onoarea să lucrez de peste un deceniu.

 Deocamdată, ca de obicei, în renumita staţiune Sinaia… pauză!

Cu degetul apăsat pe rana deschisă a turismului sinăian astfel încât să nu ne împroaşte sângele ţâşnit din nepăsarea şi indolenţa puterii locale legat de acest capitol, am ajuns să ne bucurăm ca nişte copii că trenul personal care duce tinerii la munte încă mai opreşte pe peronul gării din urbea noastră. Coboară impiegatul de serviciul şi încă trei persoane care numai a schiori nu arată. Cei veniţi la schi au destinaţie precisă: Azuga şi Buşteni. Cap de linie – Predeal.

Sinaia a făcut ce-a făcut şi a reuşit să fie scoasă de ai noştri vajnici edili din circuitul staţiunilor schiabile de pe Valea Prahovei. Valea Soarelui? Valea Dorului? Azuga ne-a luat-o clar înainte. O localitate muncitorească, cu nici 5000 de locuitori. La noi nici măcar pentru copii nu s-a putut face ceva sau nu s-a vrut a se face ceva la pârtia de baby-sky unde avem o instalaţie bunicică de înzăpezire.

Pentru ce milioane de euro pentru înzăpezirea crestei munţilor când alţii, încă de pe acum, sunt înţesaţi de turişti? Sinaia şi-a pierdut faima de staţiune montană de schi de înaltă clasă şi asta, cu siguranţă, putem spune că se vede. Vorbele mari şi nonşalanţa afişată de puterea locală nu ne ajută cu nimic…

You may also like...

Leave a Reply