Puterea locală vrea să ştie precis pe ce picior dansează ?

Zilele trecute sinăienii au fost sondaţi direct în opinie despre problemele edilitare, dar mai ales în ce priveşte „succesele“ SC Transport Urban Sinaia SRL.

Săptămâna trecută Poliţia Locală a avut parte de un „job“. Adică a avut ceva de lucru. A transportat pe la casele sinăienilor un tânăr simpatic care a încercat să sondeze înlăuntrul opiniei pe sinăienii găsiţi la domiciliu în jurul orelor prânzului.

Toate bune şi frumoase! Politeţe cât cuprinde şi un chestionar un pic mai stufos decât trebuie, în opinia noastră. Anumite întrebări se cam încălecau şi se repetau, iar ideea generală, rezultantă a lor, ar fi putut reieşi dintr-o singură întrebare, mult mai concisă, scutind atât timpul personajului care făcea sondajul de opinie, cât şi răbdarea „pacientului“ edilitar.

Trăim în democraţie şi ne exprimăm părerile după cum vrem, nu-i aşa? Dacă suntem luaţi în seamă, şi acum am fost! Să ne mirăm oare că în acest firesc sondaj de opinie era pus foarte tare accentul – ba am putea spune chiar „apăsat“ – pe ceea ce înseamnă Transport Urban, pe ceea ce face această societate, cât de necesară e şi ce ne-am face fără ea?

Trebuie să recunoaştem că întrebările sondajului au fost absolut pertinente. Poate uneori a existat o uşoară eschivă către răspunsuri ce nu putea fi, chiar dacă erau negative în felul lor, decât cu tentă de „laudatio“ pentru această societate.

Nu contestăm importanţa acesteia şi, ca întotdeauna, ne întrebăm: de ce?, de ce?, de ce? Evidente „deceuri“, legate de competenţe, de eficienţă şi de multe alte lucruri care…

Trecând peste figura cu transportul, am vrea să ştim dacă puterea locală va lua în serios acest sondaj de opinie? În măsura în care a fost într-adevăr un sondaj de opinie şi nu o păcăleală sinistră. Pentru că ne-a trecut prin cap şi această variantă. Nu de alta, dar într-un bloc cu 20 de apartamente operatorul sondajului nu s-a forţat să bată la prea multe uşi.

Un sondaj de opinie nu se face aflând doar părerea babei Safta. Trebuie să întrebi tot satul dacă vrea fântână lângă izlazul comunal, nu-i aşa? Interesantă a fost însă complexitatea materialului interogator, faptul că nu erau câteva întrebări puerile făcute cu cotul pe marginea biroului, ci, dimpotrivă, nişte lucruri bine gândite. Dar… Dacă cineva, de teamă sau dintr-o admiraţie subiectivă a puterii locale, ar fi răspuns astfel încât să obţină punctajul maxim la chestionar, lucrurile ar fi luat o întorsătură deosebită. Subiectivitatea ar fi putut ieşi din calcul! Şi aici e buba. Astfel de sondaje sunt necesare mai ales pentru a căuta latura obiectivă a problemei. Pentru critică. Chiar dacă nu e foarte uşor digerabilă, critica este constructivă. Şi noi de asta avem nevoie, ca să putem construi o Sinaie adevărată.

 Iată două dintre aşa-numitele „mari împliniri“, măreţe realizări pentru urbea sinăiană cu care actuala putere locală şi-a dorit din tot sufletul să se mândrească! Dar nu prea are cum. Dacă punem cap la cap sumele care s-au cheltuit – evident, din bani publici, adică din banii sinăienilor contribuabili – pentru finalizarea acestora s-ar putea să avem o surpriză nu tocmai plăcută. Dar, vorba proverbelor: „Suntem prea săraci ca să ne cumpărăm lucruri ieftine“ şi, mai ales, „obrazul subţire cu cheltuială se ţine“. Nu vrem să cădem în misticism, dar n-ar fi rău să ne gândim de ce spune popa în biserică: „SĂ LUĂM AMINTE!“ (Mai ales la vot)...

You may also like...

Leave a Reply