Crucea de pe Molomoţ nu a fost pierdută niciodată… A fost dintotdeauna exact acolo unde toţi sinăienii ştiau că se află!

Mare eveniment, mare, zilele trecute la Sinaia, nu neapărat pentru amatorii de istorie documentară a oraşului, cât mai ales pentru puterea locală. Aceasta a cam prins de multişor gustul implicării active în astfel de evenimente (indiferent de gradul şi mărimea lor ca importanţă şi fast). Ne-am exprimat aşa elegant, pentru ca să nu spunem că marea majoritate a acestor lucruri le este confiscată sinăienilor şi politizată la maxim, într-o atitudine avidă de câştigare a capitalului de imagine. Mai ales că se apropie rapid localele din 2016…

La fel şi cu mutarea în intersecţia străzilor Schiorilor şi Cazărmii, la Verbancu”, a bătrânei „Cruci de pe Molomoţ”. Alaiuri de preoţi de la Patriarhie şi de la Mănăstire au participat la sfinţirea monumentului. N-au lipsit de la importantul eveniment nici politicienii locali, în frunte cu cel mai de seamă reprezentant al oraşului. Primarul a ţinut, ca de obicei, să le vorbească sinăienilor! „Alegătorii ştiu de ce”…

Din anumite surse însă am auzit nişte lucruri care ne-au mirat peste măsură. Crucea de pe Molomoţ ar fi fost descoperită, chipurile, într-o curte privată, în urmă cu câteva luni!

Reamintim pe această cale că treaba nu stă aşa! „Ziar de Sinaia” a publicat încă de pe acum vreo zece ani un amplu reportaj (ilustrat) cu acest monument uitat, împreună cu declaraţii ale proprietarilor curţii în care era crucea!

Concluzia nu e greu de tras, pentru că nu e singurul caz în care mai marii noştri ignoră lucruri importante pentru Sinaia! Acum, după Marele Şantier, cineva a avut brusc iniţiativa să pună în valoare crucea. Alături de care tronează o placă impozantă din marmură neagră!

Cum e şi normal aceasta conţine un scurt istoric al monumentului „readus la viaţă“ prin eforturile conjugate ale puterii locale. Bineînţeles, alături de acest text, nu lipseşte (gravat „în clar”) numele celui mai important „ctitor” al Sinaiei moderne. Chiar ne şi întrebăm dacă mai există ceva prin Sinaia care să nu poarte „brandul“ marelui edil şi al actualei puteri locale?

P.S. Pe tot parcursul timpului, dintr-un capăt în celălalt al oraşului, de la est la vest şi de la nord la sud, atunci când se construieşte, când se ţin raliuri, bâlciuri sau crosuri şi alte asemenea, numele apare pretutindeni. Multă lume probabil că se şi întreabă deja ce ne-am face oare fără el? E limpede că ne-am descurca mult mai greu…

You may also like...

Leave a Reply