La Centrul Cultural „Carmen Sylva” a avut loc / Lansarea noului volum al poetului Codruţ Radi, „ÎN..TREIMEA OCULTĂ”

Sala George Enescu a Centrului Cultural „Carmen Sylva” a devenit neîncăpătoare sâmbătă, 13 decembrie! Motivul l-a constituit lansarea celui de-al şaselea volum de versuri al apreciatului poet Codruţ Radi. Acesta, intitulat sugestiv „În.. Treimea ocultă“, a apărut sub egida Editurii Arania din Braşov.

Moderatorul acestui eveniment a fost profesorul Ion Floricică. Dintre invitaţii de onoare menţionăm pe: directorul Editurii Arania – Adrian Munteanu şi preşedintele Cenaclului Studenţesc „Solaris“ – Dănuţ Ungureanu. De asemenea, au mai fost prezenţi Florin Dochia – membru al Cenaclului literar „Geo Bogza“ din Câmpina şi Liliana Ene – director al Bibliotecii Municipale Câmpina.

Codruţ Radi se află în momentul de faţă, la cel de-al şaselea volum publicat. Din spusele celor care au luat cuvântul la această manifestare reiese că domnia-sa este un poet ce se adresează degustătorilor de poezie, făcând parte din stirpea autorilor autentici.

Codruţ Radi este un poet profund original, poeziile lui meritând a fi citite doar în clipele de răgaz, când mintea este preocupată de actul culturii. Volumul de faţă cuprinde 81 de poezii, despre care se poate afirma că sunt nişte provocări – titlul fiind prima dintre acestea. De asemenea, din luările de cuvânt a reieşit curajul demn de salutat al lui Codruţ Radi de a se aventura în câmpul haiku-ului. Este vorba de un tip de poezie tradiţională japoneză, alcătuită din trei versuri. Autorul volumului realizează poeme-triadă (trei haikuri) care se organizează în structura ideatică japoneză.

În loc de concluzie, putem spune, fără teama de a greşi, că autorul acestui volum de versuri a pus Sinaia pe harta poeziei.

 

„Poezia este şi rămâne forma literară cea mai elevată!”

 

Reporter: Iată-vă „recidivând”! Oferiţi astfel publicului cititor bucuria de a se afla faţă în faţă cu un nou volum de poezie semnat Codruţ Radi. Câteva cuvinte?

 

Codruţ Radi: Câteva cuvinte… evident, altfel decât cele din carte! Care carte reprezintă încercarea unui nou experiment literar, poate cel mai îndrăzneţ de până acum. De aceea am aşteptat, copleşit de emoţie, o notă, cât de cât de trecere din partea celor care m-au onorat cu prezenţa la lansarea cărţii. Nepunând sinceritatea dumnealor la îndoială, înclin să cred că am obţinut-o, în condiţiile unui risc asumat, fiind vorba de dezvoltarea într-un plan artistic propriu a unui motiv „sacru” al poeziei, în speţă cea japoneză, haiku-ul. Întreirea versurilor în formă fixă au suprasolicitat-o, oarecum, ataşându-le o grafică, adaptată pentru carte, dintr-o tematică personală „Simboluri şi viziuni”. O carte începută dintr-un capriciu, dar pe care, apoi, am muncit-o mult, mental şi scriptic. Este cel de-al şaselea volum de versuri publicate într-un interval de 12 ani. Trebuie să recunosc că primele două volume, care au văzut tiparul în 2002, reprezintă o sinteză a poeziilor mele scrise anterior, din perioada liceului chiar. O carte la care nu ştiu, încă, dacă trebuie să ţin mai mult ca la celelalte.

 

Reporter: Consideraţi că în momentul de faţă, la noi, poezia a ajuns un gen literar „de nişă”?

Codruţ Radi: O întrebare formală, să-nţeleg, ca nişa însăşi într-un ansamblu arhitectural. În nici un caz nu aş accepta această formulă „victimizată”, chiar de ar fi să ne ajungă vreodată acolo, printr-o marginalizare severă a poeziei pe care, de altfel, nu o merită. Şi asta pentru că, din punctul meu de vedere, poezia este şi rămâne, încă, forma literară cea mai elevată, care poate să înnobileze lexicul, lăsând cuvintelor libertatea de alăturare în sensuri aparte. Comparabilă poate, într-o anumită zonă a percepţiei, doar cu muzica adevărată. Este o stare de spirit care-ţi îngăduie, ba chiar te obligă, la o continuă „reinventare” a lumii. Şi aceasta este baza supravieţuirii noastre, a poeţilor şi cititorilor de poezie, totodată.

 

Reporter: Planuri de viitor?

 

Codruţ Radi: Planuri… Pentru un viitor apropiat zilelor astea, că pe termen lung nu îndrăznesc să-mi mai fac planuri. Dintre cele individuale, personale, aş anunţa un nou volum de versuri, tot experimental, sper că nu şi „manierist”, aflat la ultimile „întorsături alchimice” care, spre deosebire de precedentele, are de la bun început titlu – „Celălalt… hotar cu mine”. Anul viitor va fi, în mod sigur, „bun de tipar”. Am în lucru un volum de „poeme – eseu” în proză, înglobat     într-un proiect de grup al Cenaclului „Lucian Blaga” din Sinaia şi al Asociaţiei Socio-Culturale Prahova Excelsior, împreună cu care am demarat editarea unei publicaţii de cultură, educaţie şi turism (cultural), o adevărată provocare pentru mine, redacţională şi scriitoricească.

Am pregătite, de asemenea, pentru expunere, pe o nouă tematică, i-aş putea spune „România veche-n tuşe noi” circa 70 de lucrări de grafică-creion şi cărbune, care-şi aşteaptă o gazdă primitoare la librăria „Flower Power” cu care sunt, în general, asociat. Încerc să fac o promovare a scriitorilor prahoveni mai puţin cunoscuţi. Proiectele se prind din mers, importantă mi se pare motivaţia pe care eu încerc s-o canalizez în plan cultural.

You may also like...

Leave a Reply