Tehnici constructive ca la noi găseşti mai rar… Spitalul şi locuinţele pentru tineri, încropeli noi peste vechile ruine?

Hotărât lucru, la capitolul „Proiecte, iniţiative şi promisiuni” stăm excelent! De asemenea, ne pricepem de minune şi la plimbatul hârtiilor. Ba am putea spune chiar că la acest capitol suntem greu de întrecut. Marea problemă este dusul la bun sfârşit a majorităţii lucrurilor pe care ni le-am propus. Din cauza asta, pe cale de consecinţă, oraşul şi locuitorii săi suferă din plin. De necrezut şi totuşi unele tărăgănări pot dura chiar şi zeci de ani…

Fără îndoială, construirea noului spital orăşenesc şi a locuinţelor destinate închirierii tinerilor sub 35 de ani constituie două dintre cele mai importante obiective pentru oraşul nostru. În primul caz se ştie bine că s-au scurs mai bine de două decenii de când nimeni n-a mai mişcat vreun pai. În tot acest uriaş răstimp imobilul care începuse să fie construit a rămas să zacă în ruină. În momentul de faţă ne aflăm tot la stadiul de plimbat hârtii. Asta dacă nu luăm în calcul faptul că s-a făcut totuşi ceva anul acesta pentru spital. S-a împrejmuit clădirea în ruină cu un gărduleţ din lemn. Poate că la anul se va trece la treabă şi se va reuşi vopsirea gardului, ca să nu putrezească din cauza ploilor şi a tot soiul de alte intemperii.

Culmea este că banii au existat cam de multişor pentru a se demara lucrările la noua clădire a spitalului orăşenesc. Puterea locală însă, mare specialistă în scuze, a răspuns sec: „Banii nu au putut fi cheltuiţi”. Adică din cele trei milioane de euro împrumutate au putut fi cheltuiţi bani pentru zăpadă artificială în creierii munţilor şi reparaţii curente ale străzilor, dar pentru spital nu…

 

ALTE RUINE, ALTĂ PROMISIUNE, ALTĂ POVESTE…

 

De fapt povestea se repetă în cartierul Platou Izvor. Aici se află fostul şantier al blocurilor de locuinţe destinate închirierii tinerilor sub 35 de ani. Sinaia se confruntă de ani de zile cu grave probleme locative, dar şi aceste blocuri, începute şi neterminate nici în ziua de azi, zac ca şi clădirea spitalului în cea mai neagră ruină. Chiar puterea locală anunţa încă dinaintea alegerilor locale din 2008 faptul că există toţi banii, că avem finanţare fără probleme şi că imobilele în cauză vor fi date în folosinţă cel târziu în 2009.

Aici trebuie să recunoaştem că situaţia este ceva mai fericită. Ruinele în cauză nu au avut de făcut faţă intemperiilor decât vreo şase ani, nu douăzeci şi ceva…

 

MAI POT FOLOSI LA CEVA RUINELE SPITALULUI ŞI ALE BLOCURILOR

PENTRU TINERI?

 

Nu suntem specialişti în construcţii civile, dar am aflat că un astfel de imobil, început şi nefinalizat, se degradează iremediabil după o anumită perioadă de timp în care are de suportat intemperiile şi vicisitudinile vremii. Din câte am înţeles ar fi vorba de trei luni, după care structura nu mai este aşa cum trebuie şi construcţia nu mai poate fi reluată astfel încât să rezulte un imobil la parametrii corespunzători. Chiar dacă am înţeles noi greşit şi nu e vorba de trei luni, ci de trei ani, şi tot suntem foarte departe. În cazul spitalului e vorba totuşi de douăzeci şi ceva de ani, iar în cazul blocurilor de peste şase ani.

Dacă nu ne înşeală memoria însăşi puterea locală recunoştea acest lucru   într-un articol apărut cu câţiva ani în urmă în oficiosul primăriei – „Expresul de Sinaia“ – celebrul pe atunci, dar defunctul, acum, „lucios”. Din câte ne amintim, se spunea clar că blocurile respective trebuie terminate cât mai grabnic, astfel încât ceea ce s-a construit până la momentul respectiv să nu se deterioreze în aşa hal încât să trebuiască demolat şi luată lucrarea de la început.

Întrebarea noastră este: ce intenţionează să facă acum puterea locală, dacă într-adevăr are de gând să construiască noul spital şi blocurile cu locuinţe pentru tineri? Va continua construcţia peste ceea ce s-a construit până acum, chit că totul s-a deteriorat în toţi aceşti mulţi ani care au trecut? Dacă aşa se va proceda, ne întrebăm oare ce calitate structurală vor avea imobilele în cauză? Mai mult ca sigur vom vorbi despre una îndoielnică, iar marii perdanţi, şi de această dată, vor rămâne tot sinăienii.

You may also like...

Leave a Reply