De ce refuză puterea locală cu vehemenţă noul „ţintirim“

Nimeni nu găseşte vreo explicaţie valabilă pentru atitudinea mai marilor noştri?

Aşa după cum era şi normal în momentul de faţă Cimitirul Civil Şeţu din Sinaia se află într-o lungă şi grea suferinţă. Spre exemplu, faţă de localităţile învecinate pe sinăieni îi ustură la buzunar chiar şi taxa anuală ce trebuie plătită.

Faţă de Câmpina aceasta se ridică de vreo trei ori mai sus decât ar fi normal. De ce? Pentru că această instituţie a intrat sub aripa administraţiei publice locale care, la rându-i, a binevoit să o lase sub oblăduirea SC Sinaia Forever SRL. Aceasta este o întreprindere de mare forţă, probabil fostul IGO al oraşului (Intreprinderea de Gospodărire a Oraşului) şi de aceea lucrurile merg şi în cimitir exact ca la… noi!

LOC AR FI, DE VOINŢĂ DUCEM MARE LIPSĂ…

Deşi puterea locală se folosise clar de acest obiectiv ca momeală electorală, în afară de un gard făcut cu o firmă „agreată”, cu alte lucruri nu ne putem prea mândri în cimitir. Asta am mai spus-o şi o vom repeta apăsat. Cu chiu cu vai s-a reuşit asfaltarea câtorva alei, salubrizarea este la pământ şi… ce-ar mai fi de spus? Asta dacă e să ţinem cont de cimitirul cel vechi. Dar să aruncă o privire şi la suprafaţa de teren atribuită printr-un schimb imobiliar de rigoare cu RomSilva, undeva prin 2010.  Încă de pe atunci, în zona Izvorul Rece, trebuia extins cimitirul civil cu o suprafaţă de teren absolut considerabilă care ar fi putut face faţă cerinţelor de înhumare actuale ale unui oraş ca Sinaia ce are peste 10000 şi ceva de locuitori. Puterea locală în schimb n-a prea fost de acord şi a făcut tot posibilul ca să încurce lucrurile.

Fostul administrator al cimitirului ne-a adus în atenţie faptul că încă din vara lui 2010 au fost făcute toate demersurile şi a existat chiar şi o autorizaţie sanitară de funcţionare pentru noul cimitir (aut. nr.814 din 12.05.2010). Nu s-a vrut pur şi simplu. Terenul era absolut pretabil pentru ca în zona respectivă să funcţioneze un cimitir, să poate fi săpate gropi şi să fie înhumaţi defuncţii.

CUI, CE-I MAI PASĂ DE ACEIA CARE AU PLECAT DE… PREA MULT TIMP DINTRE NOI?

Pentru ca toată treaba să funcţioneze însă, era nevoie de un minim efort al administraţiei noastre locale. Suprafaţa în cauză trebuia împrejmuită cu un gard, altminteri incinta nu putea fi folosită drept cimitir. Zis şi făcut! Ai noştri nu au fost de acord, bineînţeles. Ba, mai mult decât atât, primăria s-a apucat să aducă de pe un teren din amonte un fel de moloz cu care a acoperit suprafaţa destinată noului cimitir. În acest mod simplu terenul în cauză nu a mai putut fi folosit ca cimitir. În plus de asta, se pare că puterea locală a avut şi nişte idei ceva mai năstruşnice. Să facă un schimb cu RomSilva sau să facă în aşa fel încât să poată exista/fiinţa un cimitir undeva într-o poiană la vreun kilometru de locul destinat cimitirului actual. Cei ce vroiau să-şi plângă morţii trebuia să se transforme în alpinişti ca să poată ajunge acolo. Ridicol! Strigător la cer. Dar, cui ce-i pasă?

În episodul următor al intervenţiei noastre respectiv la problemele cimitirului civil din Sinaia vom dezbate şi modul pare-se abuziv în care administraţia locală intervine în anumite cazuri legat de locurile de veci.

You may also like...

Leave a Reply