Un nou an „inert” pentru consilierii locali… Aleşii noştri, „smirnă” şi în 2015?

Să nu vi-i închipuiţi cumva pe consilierii locali „afiliaţi” puterii locale că sunt într-adevăr stane de piatră prin şedinţe! Nu! La ceva tot se pricep. Anume, la… gimnastică. Exerciţiul lor preferat este întinderea antebraţului drept la verticală atunci când aud comanda: „cine este pentru?” – moment hotărâtor, decisiv, al aprobării proiectelor de hotărâre ale puterii locale, singura care ştie tot ceea ce e mai bine pentru sinăieni şi pentru progresul oraşului. Consilierii locali sunt plătiţi din banii noştri, ai cetăţenilor contribuabili. Însă, tot ce ne oferă în schimb e să stea cuminţi, obedienţi până la absurd, cu ochii neridicaţi din foile pe care le au în faţă şi votând clar şi răspicat „da” la aproape orice proiect de hotărâre vine „de sus”. Degetele de la o mână sunt prea multe pentru a număra cazurile în care vreunul dintre consilierii subordonaţi puterii a avut curajul să se abţină măcar de la vot în toţi aceşti ani de domnie a puterii locale, darămite să dea cu „Veto!”… Bineînţeles, totul cu frica în sân de teama represaliilor ce ar fi urmat, pentru că nimeni nu e nebun să-şi taie craca de sub picioare doar pentru a strica ploile puternicilor oraşului. Asta să fie oare singura sarcină pe care trebuie s-o îndeplinească aleşii noştri locali? Doar pentru atât îi plătim, să ridice mâna o dată pe lună în şedinţă?

Cum rămâne cu iniţiativele pe care ar fi de presupus să le ia pentru binele cetăţenilor, pentru rezolvarea unor probleme stringente de care suferă urbea? N-au imaginaţie? N-au chef? Căci cel puţin din partea consilierilor majoritari n-am văzut mai nimic iniţiat în ultimii (prea mulţi) ani de mandat! În fond, au şi ei dreptatea lor. De să rişti să iei iniţiativa, când există pericolul să nu fii pe placul conducerii oraşului şi poţi să cazi din lac în puţ? Mai bine preferă să stea cuminţi în banca lor, pentru că astfel se asigură că n-au cum să greşească şi să fie luaţi în colimator. Odată intrat în dizgraţia puterii locale, nu te mai spală nici Prahova, cu toţi afluenţii ei. Când „Ziar de Sinaia” a lansat consilierilor locali întrebarea referitoare la iniţiativele pe care le-au luat pe durata mandatelor avute nu s-a primit nici un fel de răspuns.

Prima dată am crezut că este vorba de aceeaşi frică inexpugnabilă de a nu se pune rău cu mai marii urbei. Dar, la o analiză mai atentă, ne-am dat seama că de fapt cam nimeni nici n-ar fi avut ce să răspundă… Acum, că am intrat în 2015, an preliminar celui în care se vor ţine viitoarele alegeri locale, probabil că situaţia se va accentua. În sensul în care toţi aceşti oameni care pretind că lucrează în folosul sinăienilor se vor ghida strict după cele două celebre proverbe: „tăcerea e de aur” şi „capul ce se pleacă, sabia nu-l taie”. A rămas doar puţin peste un an până la împărţirea unui nou ciolan şi probabil toţi, cu mic cu mare, spun că nu are rost să nu prindă un loc la festinul respectiv doar pentru cine ştie ce ambiţie absurdă. Deci, cu siguranţă că şi în 2015 consilierii locali vor sta smirmă şi vor face „exact ceea ce trebuie” în şedinţe.

You may also like...

Leave a Reply