Rubrica: „Ştiaţi că…“

1. Calea Victoriei este una din cele mai importante artere situată în centrul Bucureștiului. Se întinde din Piața Națiunile Unite (de la intersecția cu Splaiul Independenței) până la Piața Victoriei și are o lungime de 2.700 de metri?

2. Vanilia este polenizată numai de albinele mexicane și de păsările colibri?
Vanilia este o plantă tropicală cățărătoare, cu tulpina lungă, verde și cărnoasă, din care dau lăstari ce înconjoară copacii, iar când este cultivată pe suprafețe întinse pentru lăstarii săi agățători trebuie montați stâlpi și copaci de sprijin.

3. Simbolul oraşului Copenhaga este Mica Sirenă? Copenhaga este capitala Regatului Danemarcei, oraşul fiind situat pe coasta de est a insulei Zealand în acelaşi timp fiind şi port la Marea Baltică. Mica Sirenă este o statuie din bronz, de 125 cm în înălţime cu o greutate de 175 kg fiind amplasată pe o stâncă din golful capitalei daneze la data de 23 august 1913. Statuia a fost un cadou oferit oraşului de către berarul Carl Jacobsen şi îşi are originile în basmul cu acelaşi nume scris de Hans Christian Andresen – o poveste despre o sirenă foarte tristă care îşi doreşte să părăsească marea şi să ajungă pe uscat.

4. Palatul Cotroceni a fost construit de către Carol I?
Palatul Cotroceni a fost construit intre anii 1893-1895 de către arhitectul francez Paul Gottreau la cererea lui Carol I, iar apoi ansamblul a fost extins în secolul al XX-lea, cele mai importante modificări fiind realizate în perioadele 1900-1910 și 1915-1925 sub supravegherea directă a Reginei Maria. Astfel, câteva interioare ale palatului au fost schimbate de către arhitectul Grigore Cerchez, acesta promovând stilul neo-romanesc.

5. Cel mai ploios loc de pe Pământ este în India?
Conform statisticilor oficiale, localitatea Cherrapunji este considerată a fi locul cel mai poios din lume. Acest oraş cu peste 10000 de locuitori este situat la altitudinea de 1,370 m deasupra nivelului mării, lângă golful Bengal, în statul Meghalaya, din India. Oraşul se află într-o regiune unde bate musonul, fiind bogată în ploi, cantitatea de precipitaţii maximă fiind de 23000 mm, iar cantitatea medie pe an fiind de 11430 mm.
6. Roşia şi dovleacul sunt considerate, din punct de vedere botanic, fructe şi nu legume?

7. Portocalele sunt originale din China, iar romanii sunt cei care le-au adus în Europa?

8. Singurul aliment ce nu se deteriorează este mierea?

9. De-a lungul vieţii, omul se hrăneşte circa 4 ani şi doarme în medie 25 de ani?

10. Regina Egiptului, Cleopatra, era atât de frumoasă datorită băilor pe care le făcea în lapte de capră, cunoscut pentru calităţile antiinflamatorii ale pielii?

You may also like...

Leave a Reply