Sinaia, oraşul prea multor… „posibilităţi”? „Unii” plutesc mereu deasupra legii…

Oricine încearcă un sentiment de bucurie, de mândrie, atunci când vede că în oraşului lui se construieşte la greu. E un semn de prosperitate, un semn că urbea evoluează în bine! Asta am păţit şi noi zilele trecute… Ne-am deplasat chiar la locul cu pricina, să vedem cine sunt harnicii dezvoltatori imobiliari ai oraşului în acest caz. Nu mică ne-a fost însă mirarea când am constatat că şantierul respectiv nu are nici un fel de „advertising” cu ajutorul căruia să poată fi aduse la cunoştinţa publică anumite date minime de identificare… Totul se petrece în cel mai adânc anonimat! Şantierul despre care discutăm în acest material îşi desfăşoară lucrările în zona din aval a străzii 13 Septembrie, undeva în spatele celor două blocuri de locuinţe, semeţe şi moderne, ridicate în urmă cu câţiva ani chiar la intrarea pe bulevardul Ferdinand! De la bun început se cuvine să aruncăm o privire asupra prevederilor legale în astfel de cazuri. Aşadar, Conform Ordinul nr. 839/2009 – cu privire la normele de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, în art 76, lit. b, se precizează negru pe alb că este obligatorie „amplasarea, la loc vizibil, a Panoului de identificare a investiţiei”. Ne şi mirăm cu de edilul-şef nu s-a sesizat legat de această neregulă. Domnia-sa este de profesie inginer constructor, deci se pricepe categorie la astfel de probleme.

Datele de identificare a lucrării respective trebuie înscrise obligatoriu într-un panou de minimum 60×90 cm (literele având o înălţime de cel puţin 5 cm), confecţionat din materiale rezistente la intemperii şi afişat la loc vizibil pe toată perioada lucrărilor. De asemenea, datele privind identificarea proiectanţilor/ constructorilor se înscriu în măsura în care proiectarea/execuţia sunt realizate de mai mulţi operatori. Vederea de ansamblu a construcţiei ce urmează a fi realizată este la rândul ei obligatorie şi poate fi: fotografia machetei, o perspectivă sau o faţadă reprezentativă din proiectul (principal) al investiţiei. În acest caz – evident, în comparaţie cu suprafaţa şantierului şi amplasarea lucrărilor – şochează faptul că nu există nici un fel de panou de afişaj, care să menţioneze informaţii (chiar minimale!) despre ceea ce se petrece acolo. Conform legislaţiei în vigoare ar trebui, în mod obligatoriu, să fie montat un astfel de panou. Şi nu oricum, ci la loc vizibil, astfel încât toate informaţiile pe care le cuprinde să poate fi lizibile, să poată fi citite de pe stradă, din afara incintei şantierului. Lucru care, în cazul concret de faţă, NU se întâmplă! Datorită lipsei panoului informativ în cauză nimeni nu poate afla nimic despre ceea ce se petrece pe şantier. Nu ştim cine este proiectantul, nu ştim cine e constructorul şi, mai grav, cine este fericitul beneficiar al lucrării ce va deveni erectă acolo! Asta ca să nu mai pomenim despre numărul sau emitentul autorizaţiei de construire, ca şi despre termenul limită la care trebuie finalizată lucrarea! În acest mod simplu, pe cale de consecinţă, ajungem la concluzia că aveam de-a face cu o încălcare a legislaţiei în vigoare în acest domeniu! Dar ceva, ceva, tot am aflat despre acest nou şantier, care pare mai mult decât important pentru beneficiar. Şi asta din cel puţin două puncte de vedere. Primo: se lucrează cu mare aprindere, chiar dacă afară e plină iarnă, lucrătorii dau dovadă de „zel şi activitate” dârdâind…

Secundo: uimitoare obrăznicie – ca să nu-i spunem „agresivitate” verbală – a celor de pe şantier. În momentul în care reporterul „Ziar de Sinaia” a încercat (de pe DOMENIUL PUBLIC!) să fotografieze şantierul, un potop de injurii şi vorbe triviale (ireproductibile aici!) a răsunat furios de peste gard! Din câte ştim, de pe domeniul public nu este interzis nimănui să fotografieze tot ce-şi doreşte. Există excepţii strict prevăzute de lege în cazul unităţilor militare, secrete sau a obiectivelor păzite de SRI şi SPP. Dar şi acolo această interzicere se face prin indicatoare care arată expres acest lucru… Întrebarea, care devine firească în acest caz, e următoarea: de ce atâta mister, fără panou informativ, şi de ce atâta agresivitate verbală dacă nimeni n-are nimic de ascuns? La ce bun astfel de manifestări dacă totul se desfăşoară într-un cadru eminamente LEGAL? Are cineva ceva de ascuns?

P.S. Ar mai rămâne o întrebare: să existe oare vreo nebănuită coincidenţă că lucrarea în cauză se desfăşoară în zona străzii 13 Septembrie?

You may also like...

Leave a Reply