Îndrăgostită puternic de politizarea evenimentelor… Puterea locală vrea să ne „confişte“ până şi Valentine’s Day?

A trecut mai bine de o lună de la sfintele sărbători de iarnă, dar Sinaia e încă în straie de sărbătoare. Ne referim la iluminatul decorativ de sărbători înşirat printre stâlpii din centru. Anul acesta puterea locală ne-a făcut chiar o bucurie legat de feeria de luminiţe. A cumpărat instalaţii noi-nouţe. Nu s-a cheltuit mult. A fost investită doar modesta sumă de 80.000 de lei. Tradus într-un limbaj pe înţeles, asta înseamnă o nimica toată, vreo 800.000.000 de lei vechi. Dar ce mai contează!

În primul rând poate că suntem prea săraci ca să ne cumpărăm lucruri ieftine, vorba zicalei din bătrâni. În al doilea rând merită şi sinăienii să-şi bucure ochii măcar cu atâta lucru, după câte au pătimit în cei aproape trei ani de eforturi susţinute ale administraţiei ca să refacă oraşul. Din câte se aude prin târg, e vorba ca iluminatul festiv, care a strălucit şi de sărbători, să nu fie oprit foarte curând. Intenţia puterii locale ar fi ca acesta să-i încânte pe sinăieni (că de turişti, ce să mai vorbim, nu prea mai au ce căuta pe la noi!) de celebra sărbătoare Valentine’s Day. Suntem foarte cosmopoliţi. Am importat această sărbătoare, cu „rădăcini” gotice, probabil de la americani. În treacăt fie spus, aveam şi noi una similară Zilei Îndrăgostiţilor, şi anume Dragobetele. Dar o ignorăm cu mare nonşalanţă. Altfel sună Valentine’s Day faţă de ţărănescul Dragobete… Dilema este însă alta: ce legătură are iluminatul festiv dedicat sărbătorilor de iarnă cu Ziua Îndrăgostiţilor? Nu prea se pupă, ca să fim în temă. Probabil mai marii noştri s-au gândit că totuşi un pic de sclipici prin anosta noastră Sinaie (căci, din nefericire, aşa a ajuns!) n-ar strica. După lăsarea serii, dacă beculeţele ghirlandelor dintre stâlpi n-ar fi aprinse, nu ne-am deosebi mai deloc de vreun modest târg de provincie, unde lumea se culcă odată cu găinile. Freamătul Sinaiei de altădată a dispărut şi, vorba puterii locale, asta „se vede“!

Tot în târg am auzit şi o posibilă motivaţie a gestului mai marilor noştri de a nu stinge beculeţele decorative până după Valentine’s Day. S-au gândit că n-ar fi rău să poată câştiga capital de imagine politizând şi această sărbătoare. La noi, de Sf.Ilie, politicienii nu se lasă până nu ţin credincioşilor cuvântări în faţa primăriei. Acolo sunt aprinse mai multe lumnări decât la biserică. La crosul regretatului profesor Ghioca erau atât de multe bannere înfipte pe stradă cu numele primarului încât aveai impresia că a început campania electorală. La fel şi la raliuri. La Sinaia nu se mai serbează 1 Iunie, ci Primăria Copiilor. Bannere cu numele primarul la fel: puzderie! Mai lipseşte să auzim că o fi tot meritul puterii locale şi efortul lui Badea Cârţan de a trece cu desagele cu cărţi în spate spre Transilvania prin Sinaia şi nu prin altă parte. Tocmai de aceea probabil s-au gândit că n-ar fi rău să încerce figura şi cde această dată cu Valentine’s Day. Puteţi ştii că nu e meritul mai marilor noştri că oamenii se îndrăgostesc şi se iubesc, iar 14 februarie este o zi dedicată celor ce-şi împărtăşesc aceste nobile sentimente? Că tot se apropie vertiginos alegerile din 2016…

You may also like...

Leave a Reply