„Dacă bani la buget nu e… nimic nu e!” Agenţii economici, contribuabili de bază…

Încheiem scurta prezentare a impozitelor şi taxelor locale aprobate de Consiliul local sinăian care vor fi percepute în anul fiscal 2015 cu câteva date referitoare la sumele pe care le vor avea de plătit diverse categorii de agenţi economici ce-şi desfăşoară activitatea pe teritoriul oraşului nostru. Normal ar fi fost să începem cu o scurtă aducere aminte a tot ceea ce a avut de pătimit această categorie după cei trei ani de calvar prin care a trecut. Mulţumită amplei modernizări a centrului, pe care a ordonat-o puterea locală ca să aibă cu ce se lăuda, nu puţini agenţi economici erau să se vadă cu afacerile pe butuci… Nu-i timpul trecut însă, pentru că e greu de crezut că mai marii urbei vor renunţa la faimoasele raliuri, bâlciuri şi alte asemenea catastrofe doar de dragul de a vedea prosperând comerţul din oraş.

CÂRCIUMARII TREBUIE SĂ BAGE ADÂNC MÂNA ÎN BUZUNAR!

Nu vă speriaţi! De data aceasta e vorba să bage adânc mâna în propriile buzunare, pentru a-şi plăti dările anuale. Pentru baruri sau restaurante – alimentaţie publică – preţurile sunt calculate în funcţie de suprafaţă. Cea mai modestă taxă le revine celor ce se desfăşoară pe maximum 50 metri pătraţi, respectiv 700 lei. Taxa-mamut (nivelul maxim) se ridică la… 4100 lei şi va trebui achitată în cazul localurilor care-şi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă mai mare de 250 metri pătraţi. Dacă am trăi în democraţie, am putea să ne gândim şi la enormele pierderi suferite de cârciumari din cauza alungării turiştilor de către puterea locală (şantier de vreo trei ani în mijlocul oraşului, caracatiţe non-stop, raliuri asurzitoare, nepăsare pentru promovarea turistică etc.). Dar până la democraţie aplicată, la Sinaia mai avem enorm de aşteptat…

ŞI CÂTE ŞI MAI CÂTE, CE ADUC VENITURI…

Cei care solicită o autorizaţie pentru activităţi economice vor plăti 100 de lei. Florăresele scot din buzunar 120 de lei pe lună pentru un metru pătrat. Vânzarea de produse este taxată cu 5 lei/mp/zi, în timp ce vânzătorii ambulanţi de presă plătesc doar 2 lei/mp/zi. Cum o veni asta? Că doar sunt ambulanţi, adică nu stau într-un singur loc. Prestările de servicii au cea mai mică taxă: 1 lei/mp/zi. Nu la fel stă situaţia în cazul lăzilor de îngheţată, a maşinilor de cafea sau a frigiderelor cu răcoritoare din aţa magazinelor. Aici taxa creşte la 3 lei/mp/zi. Proprietarii care amplasează terase estivale pe domeniul public scot din buzunar 0,5 lei/mp/zi, iar comercianţii ambulanţi (???) de artizanat (+taxa de salubrizare) au de plată 60 lei/mp/lună (localnici) sau 150 lei/mp/lună (pentru cei cu sediul în alte localităţi). Ar mai rămâne taxa de 100 de lei, care au obligaţia de a o achita cei care închiriază ATV-uri, snowmobile sau alte asemenea mijloace de locomoţie pe teren accidentat, adică şi pe drumurile din Sinaia, că multe străzi intră în această categorie… Acestea fiind spuse, ne abţinem de la alte comentarii, rezumându-ne a la ura agenţilor economici mult noroc. Căci bănuim că în Sinaia zilelor noastre au mare nevoie de aşa ceva!

You may also like...

Leave a Reply