DEZVALUIRI! JEFUIREA BUGETELOR SAU NEPĂSARE ŞI INDOLENŢĂ PE BANI PUBLICI? Povestea mai puţin romanţată a telescaunului din Valea Soarelui

Nu vrem să plictism pe nimeni. Ne-am rupt gura şi pixurile ani de-a rândul vorbind şi scriind despre învârtelile ăstora. Degeaba! Toată lumea cleveteşte pe la colţuri, toţi au informaţii “sigure”, dar nimeni nu face nimic! Astăzi, la mare modă este să denunţi. Deja în închisoare, în curs de anchetare, din plictiseală sau din obidă, te apuci să vorbeşti şi să scrii denunţuri. Despre prieteni, despre duşmani, despre oricine. Aşa cum ziceam, nu vrem să plictisim pe nimeni, dar nici nu putem sta cu gura închisă. Astea fiind spuse, hai cu denunţul! Mai zilele trecute, pe un post tv de ştiri, au început dezvăluiri despre “gondoliada Udrea”. Cum mulţi primari din ţara asta, cu un deal în spate, au primit din banii noştri ca să construiască telescaune sau gondole. E celebru Pinalti de la Piatra Neamţ, care pe un deal de 500 de metri a băgat milioane de Euro într-un domeniu schiabil!  De multe ori m-am întrebat ce-au câştigat din asta. Dacă tot e să faci combinaţii, mai bine zici că faci un drum, o canalizare sau o alimentare cu apă. Cine te caută după, cine poate măsura câţi metri de ţeavă ai băgat în pământ sau cât pământ ai săpat şi cărat? Apoi, m-am luminat! Naiv fiind, mi-am zis că e o chestie de imagine. Nu oricine se poate mândri cu ceva care se vede din gară! Şi că, la acel ceva, e greu să para-îndărătizezi. Până mai ieri, habar n-aveam cum funcţionează schema. E o schemă mult mediatizată pe canalele media, schemă care sună cam aşa: tu, om politic local, vii cu proiectul (bine umflat ca preţ sau ai tu grijă să bagi nişte suplimentari pe parcurs), iar eu, minister, îţi dau banii, după care vedem ce se întâmplă cu ce rămâne. Nu este treaba noastră să stabilim dacă şi la Sinaia a fost aşa, este treaba organelor de cercetare penală, noi doar prezentăm nişte suspiciuni ale noastre. Înainte să exemplificăm, îi anunţăm pe cititori că ceea ce vom scrie în continuare nu sunt simple vorbe. În spatele acestui articol stă un raport al Curţii de Conturi pe care dragii noştri politicieni au avut mare grijă să-l ascundă. Un raport de care am făcut rost, am putea să spunem, cu mari eforturi…

în care se vede cum primarul vine cu proiectul

În anul 2009, la iniţiativa primarului Vlad Oprea şi în baza unui studiu de fezabilitate întocmit de S.C. Romair Consulting S.R.L, Primăria Sinaia a organizat o licitaţie deschisă pentru construcţia unui telescaun în Valea Soarelui. Valoarea estimată era, conform studiului de fezabilitate, de 3.971.550 Euro.

în care se vede cum ministerul dă banii

Prin HG 762/2009 Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, aprobă în 2009 transferul de fonduri către primăria Sinaia în valoare de 9.500.000 lei. Primăria se angaja să suporte din bugetul local costurile avizelor, acordurilor necesare, precum şi a altor cheltuieli neprevăzute. În anul 2010, MDRT la solicitarea primăriei, a mai transferat suma de 4.980.000 lei necesară pentru decontarea lucrărilor executate de constructor.

în care se vede cum s-a făcut lucrarea

În 2009, fără a avea la bază vreun studiu de teren, aviz geotehnic sau proiect tehnic de execuţie, primăria organizează licitaţia deschisă pentru atribuirea contractului de “achiziţie la cheie” a unei instalaţii de transport pe cablu în zona pârtiilor de schi din Valea Soarelui. Chestia asta cu “achiziţie la cheie” e cu schepsis şi o să vedeţi de ce. Pentru că nu există încă vreun proiect tehnic, în caietul de sarcini a fost prevăzut ca ofertantul să prezinte în mod obligatoriu un deviz-ofertă care să includă o prezentare detaliată pe fiecare fază de execuţie (activităţi, materiale, echipamente etc.) . La licitaţie au participat trei companii:
– Dunărea S.A., cu o ofertă de 30.814.518 lei – Dunărea S.A. a construit anterior în Sinaia telegondola care pleacă din zona Taverna Sârbului, altă investiţie “marca Vlad Oprea”, cu cântec;
– Electromontaj S.A., cu o ofertă de 20.776.051 lei
şi surpriza emisiunii!
– celebrul Acomin S.A. cu o ofertă de 15.338.693 lei. Întrucât Acomin SA nu a prezentat devizele pe obiecte de construcţii, comisia de evaluare condusă de Bădăran – viceprimar a solicitat clarificări ofertanţilor. Acomin S.A. a răspuns parţial acestor clarificări (au fost 14 la număr) precizând totodată că, faţă de oferta iniţială mai apare un preţ suplimentar de 290.000 Euro, aferent garajului necesar unei instalaţii de acest tip. Fără ca Acomin S.A. să răspundă la toate clarificările solicitate şi în contradicţie cu legea achiziţiilor publice, este declarat câştigător al licitaţiei şi încheie contractul de execuţie 21281/2009. La încheierea contractului din data de 08.09.2009 şi nici ulterior, Acomin S.A. nu a prezentat documente esenţiale cerute în mod expres de lege şi prin caietul de sarcini: contractele încheiate cu Leitner – producătorul italian al echipamentelor şi Primavera Design SRL Deva (societate afiliată Acomin S.A.) care a întocmit proiectul tehnic. Acomin S.A. se angajează prin contract să suporte în preţul ofertat şi valoarea proiectului tehnic – 136.763 de lei. Deci, ca să concluzionăm, Acomin S.A. câştigă licitaţia cu preţul ofertat de 15.338.693 lei la care (raportul nu este foarte clar în această privinţă) se adaugă/include un garaj în valoare de 290.000 Euro. La câteva luni după, apare surpriza! Deşi nu avea nici un temei, Acomin S.A. solicită şi primăria aprobă la data de 24.11.2009 încheierea unui act adiţional de lucrări suplimentare în valoare de 4.362.253 lei (fără TVA), prin încredinţare directă! Un mizilic de 30% în plus!

Hai să recapitulăm:
– contract de achiziţie în valoare de 15.338.693 de lei (echipamente 13.661.889, montaj utilaj 917.791 şi construcţii 465.125 lei)
– contract de lucrări suplimentare: 4.362.253 lei
Total: 20.683.379 lei fără TVA. Este de remarcat că în contractul de lucrări suplimentare suma este defalcată pe:

– drumuri de acces 671.264 lei;

– lucrări garaj 804.425 lei;
– echipamente 2.239.569 lei; nu se ştie nici până în ziua de azi care sunt
-construcţii telescaun 599.589 lei; păi, parcă proiectul era la cheie
-montaj telescaun 283.682 lei; idem, parcă proiectul era la cheie

Raportul Curţii de Conturi precizează că în cadrul acestor lucrări suplimentare nu s-au făcut antemăsurători, nu există viza proiectantului, iar valoarea suplimentară a echipamentelor de 2.239.569 lei nu a fost justificată! Speriaţi probabil de ce au găsit, cei doi auditori ai Curţii de Conturi trec rapid peste partea cu lucrările suplimentare. În schimb, găsesc ei pe acolo că unele devize nu sunt tocmai conforme. Cum că, nea constructoru’ a înscris eronat un indicativ de “săpătură cu excavator pe şenile” şi şi-a tras în plus suma de 5.733,06 lei. Una peste alta găsesc ei repede un prejudiciu de 204.617 lei pe care Acomin S.A., făcându-şi cruce de cât de ieftin au scăpat, îl rezolvă rapid cu o stornare şi o plată de 111.380 lei. Ca atunci la revoluţie: Mircea, fă-te că lucrezi! Sunt şi chestii anecdotice în toată tevatura asta. Sau de plâns, când vezi că eşti luat de prost. De exemplu, l-au întrebat pe primar despre specificaţiile instalaţiei şi facturi externe. Ce credeţi că a răspuns stimatul edil? Păi, fiind “proiect la cheie”. nu sunt clauze în contract care să stipuleze aşa ceva. Să vă mai zic şi de altă dumă servită de genul acesta de oameni.

– contractul de execuţie în valoare de 15.338.693 lei a fost încheiat în data de 08.09.2009.
– contractul de lucrări suplimentare în valoare de 4.362.253 lei a fost încheiat în data de 24.11.2009. – ordinul de începere a lucrărilor a fost înaintat executantului pe data de 09.06.2010. La data de 14.12.2009, fără să fi tras o linie, Acomin S.A. emite o factură în valoare de 9.500.000 lei pe care o şi încasează de la primăria Sinaia. Factura reprezenta echipament telescaun “parţial” în valoare de 9.274.538,32 lei şi “proiecte” în valoare de 225.461,68 lei. Curtea de Conturi arată că a fost semnat un proces verbal de recepţie parţială a părţilor componente ale telescaunului, dar fără a avea în spate nici un document justificativ! De râs este şi cum s-a făcut şi semnat recepţia parţială. La ordinul primarului Oprea, onorabilul domn Bădăran însoţit de membrii comisiei a verificat existenţa echipamentului … într-un depozit la Deva. Fără a avea vreo factură externă sau document din care să rezulte categoria, cantitatea sau preţul.

în care se vede ce credem noi că s-a întâmplat

După ce citeşti raportul stai şi te întrebi ca prostu’: ce-au păzit aştia, dom’le? Poliţia, DNA-ul, DIICOT-ul? Nu cred că există cineva care, după o simplă lectură a raportului, să nu zâmbească şugubăţ în colţul gurii şi să nu zică conspirativ: mama lor, de pungaşi!  Dacă politicienii noştri ar fi făcut telescaunul pe banii lor ar fi negociat la sânge şi ar fi cerut la dosar şi mama documentelor! N-ar fi acceptat în ruptul capului să plătească în plus 30%! Dar pe bani publici orice e posibil. Cum să nu crezi că există mari dedesubturi în afacerea asta. Unde s-au dus cei 4,3 milioane de lei, că cei de la Curtea de Conturi nu numai că nu i-au găsit, dar s-au şi făcut că nu-i văd! Îi tot caută din 2010 şi nici până în ziua de azi nu i-au găsit. Mă întreb dacă la investiţiile lor majore din oraş s-a întâmplat acelaşi lucru? Nu vrem să intrăm în alte detalii ale raportului Curţii de Conturi, prea tehnice pentru a fi pe înţelesul tuturor. Pentru un om normal, a se citi un om cinstit, numai simpla lecturare a raportului i-ar face părul măciucă, gândindu-se la eventuale consecinţe. Nu vrem să punem întrebări cuiva din primăria Sinaia fiind convinşi că o facem degeaba. Mai mult decât atât, am putea fi acuzaţi de partizanat politic. Indivizi ca ăştia, când sunt prinşi cu mâţa-n sac, zic că sunt persecutaţi politic.  Nu am făcut altceva decât să discutăm pe marginea unui un act oficial al statului român. Un document care a rămas la Curtea de Conturi, într-un sertar al nu ştiu cui, care la senectute, a uitat … ba de una, ba de alta… Singurul lucru pe care îl putem face este să trimitem acest material la toate instituţiile statului român care se ocupă de fraudă, evaziune fiscală, spălare de bani şi abuz în serviciu. O să publicăm raportul şi pe internet, în integralitatea lui, ca să fie accesibil oricui şi ca să nu mai zică cineva de azi încolo că … “ne scuzaţi, noi n-am ştiut!” Şi mai avem o singură întrebare de final: “cine vă credeţi voi, mă’ ?”

You may also like...

1 Response

  1. alex says:

    mafia in telescaun :)))
    poza d panou

Leave a Reply