Centrul Cultural „Carmen Sylva”, maestrul administrărilor… Muzeul oraşului Sinaia şi-a găsit stăpânul!

Mai mult ca sigur că puterea locală a zâmbit satisfăcută şi şi-a frecat mâinile atunci când sediul Fiscului sinăian şi-a încetat activitatea! Ce contează că sinăienii trebuie să se deplaseze la Buşteni pentru orice problemă de natură financiară? (La fel ca şi pentru gaze, lumină, dar asta-i altă chestiune!) Atunci când interesele puterii sunt avantajate – indiferent în ce mod, nimic nu mai contează. Clădirea în care funcţionase fiscul sinăian, o superbă piesă de arhitectură, se află pe bulevardul Carol I nr.28 – fiind cunoscută sub denumirea de Palatul Ştirbey.

MUZEUL ORAŞULUI, MOTIV DE PROMSIUNE ELECTORALĂ…

Electoratului sinăian i se promitea înaintea alegerilor locale din 2012 printre altele, şi faptul că puterea locală va continua să investească în cultură (oare când a început?!?). N-ar strica să avem chiar un muzeu al oraşului. Acesta a fost amenajat în imobilul în cauză, ceea ce înseamnă eforturi conjugate şi un merit deosebit pentru mai marii urbei! De la promisiunea cu muzeul oraşului, care datează din campania electorală din 2012, s-au scurs aproape trei ani. Cu chiu, cu vai, s-a lucrat la reabilitarea clădirii în cauză. Toată lumea a crezut că, într-adevăr, se va întâmpla ceva şi vom avea curând chiar un muzeu al Sinaiei. Bineînţeles că acesta nu e gata nici acum şi probabil că va mai dura până va fi dat în folosinţă. De ce uită oare sinăienii că puterea locală ştie bine că astfel de obiective edilitare sunt un mare capital de imagine. Mai mult ca sigur că şi acest muzeu va fi dat în folosinţă cât mai aproape de campania electorală din 2016, pentru a smulge electoratului cât mai multe voturi şi pe această cale!

SARCINI NOI PENTRU CENTRUL CULTURAL!

Deocamdată în ceea ce priveşte acest viitor muzeu – momeală electorală, edilii noştri au luat doar o măsură administrativă. Astfel, aceştia au aprobat în ultima şedinţă de consiliu local darea în administrare a terenului şi a unei părţi din clădirea în cauză (demisol şi parter), aflate în proprietatea oraşului către Centrul Cultural „Carmen Sylva”. Muzeul va deveni pe viitor o aşa numită „secţie distinctă“ a Centrului Cultural „Carmen Sylva“. Probabil mai durează, căci deocamdată Palatul Stirbey mai are nevoie de anumite amenajări interioare… Poate chiar înaintea alegerilor locale de la anul să fie totul gata, pus la punct, şi panglica tăiată cu alai şi laude la adresa celor care fac numai bine oraşului şi sinăienilor! Aşa ar putea fi împuşcaţi doi iepuri dintr-o lovitură…

JUSTIFICĂRI MULTE,  ŞI TOATE LA OBIECT…

Centrul Cultural „Carmen Sylva“ – prin natura profilului – desfăşoară activităţi specifice de cultură, educaţie şi recreere. În plus de asta, are personalitate juridică şi organigramă proprie. Destoinic cum îl ştim, colectivul de acolo este mereu conştient de importanţa actului cultural de calitate. Nu se dă în lături de la greu. Ca dovadă, doreşte extinderea activităţii şi prin preluarea atribuţiilor de muzeu, printr-o secţie distinctă. În acest context Palatul Ştirbey, în care va funcţiona noul Muzeu al oraşului Sinaia, a fost dat în administrare instituţiei culturale sus-amintite. Există şi avantajul că imobilul în cauză va fi mai bine conservat şi întreţinut de acum înainte. Rămâne de văzut ce ne va rezerva viitorul legat de acest subiect, mai ales că în momentul de faţă interiorul muzeului este în curs de amenajare.

You may also like...

Leave a Reply