Dacă n-am ştiut să ne mişcăm mai repede… Noul Centru de Informare Turistică… s-a scumpit!

Poate pentru că noi suntem mai speciali, nu ne ajungea o singură sinecură, în postura actualului Centru de Informare şi Promovare Turistică din faţa primăriei. Mai marii noştri s-au gândit că n-ar fi rău să mai avem una. De data asta însă cu un nume ceva mai pompos: „Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică”. Ne mai lipsea un centru european şi unul mondial de informare turistică, ca să fie lucrurile clare… Probabil că explicaţia stă în faptul că banii europeni trebuiau cheltuiţi. Pe de altă parte puterea locală are de câştigat dacă le aduce la cunoştinţă sinăienilor cu drept de vot faptul că… li se mai construieşte ceva!

Ce mai contează nişte bani în plus?

Pentru punerea pe picioare a noului şi atât de necesarului centru de informare turistică e nevoie de 629.433 lei, mai nou! Până acum erau suficienţi doar 629.380 lei. Dar dacă nu n e-am mişcat suficient de repede… La această sumă, primită ca finanţare prin Programul Operaţional Regional, Sinaia participă cu doar doi la sută de la bugetul local. Iar asta însemna, la începutul lui 2014, 10.151 lei, adică o sută de milioane de lei vechi din banii contribuabililor sinăieni. Acum lucrurile s-au mai schimbat. Contribuţia sinăienilor s-a majorat de la 10.151 lei la 12.148 lei. Dar ce mai contează câteva zeci de milioane, acolo, când e vorba de un aşa de important obiectiv edilitar. Ar mai rămâne şi cheltuielile „neeligibile sau conexe”, pe care tot sinăienii le vor suporta de la buget. În primă fază e greu de estimat momentul în care noua zămislire edilitară va fi finalizată şi dată în folosinţă. Dar, dacă mai durează mult, poate vom mai avea parte de astfel de scumpiri… În schimb, e foarte interesant ce se va întâmpla după ce noul centru va intra în pâine. Din bugetul local va trebui asigurată acoperirea tuturor cheltuielilor pe care le presupune acest obiectiv: salarii, utilităţi etc. Toate acestea laolaltă nu înseamnă o sumă neglijabilă, mai ales că e vorba de un interval cam mare de timp. Cinci ani… Tot pe aceeaşi durată de timp va rămâne bătută în cuie şi natura activităţii noului centru. Adică, indiferent dacă va avea o activitate rodnică, fiind permanent asaltat de turişti, sau dacă va fi mai mereu pustiu, o simplă sinecură ca şi omologul său din centru, nimeni nu va avea voie să se atingă de el. Timp în care de la buget va consuma bani pentru modesta-i existenţă… Mai mult, dacă va avea un program de lucru asemănător cu C.I.P.T.-ul actual, mai bine ne-am fi lipsit! Un astfel de obiectiv de interes turistic să fie închis tocmai sâmbăta şi duminica e un exemplu de mare înţelepciune din partea celor care l-au conceput!

P.S. Nu în ultimul rând, până şi amplasamentul acestui centru e cât se poate de inedit. Va fi bine adăpostit de ochii potenţialilor clienţi, undeva pe spaţiul verde lângă intrarea în parcul „Dimitrie Ghica”. Dar acolo nu va mai fi spaţiu verde, ci placă de beton pentru fundaţia noului imobil. Cine spunea că nu e voie să construieşti ce şi cum vrei prin parcul central, pentru că e monument istoric şi îţi trebuie avize?

You may also like...

Leave a Reply