Camerele de supraveghere, eficienţă sau doar… moft?

Un raport al poliţiei sinăiene – care cuprinde o serie de date concrete referitoare la dimensiunile fenomenului infracţional pe raza localităţii noastre – este absolut îmbucurător. Comparând datele de anul trecut cu cele din 2013 constatăm o scădere considerabilă a faptelor care se înscriu în categoria „criminalităţii stradale”!

Sinaia ne tihneşte la toţi!

31 la sută este procentul cu care a scăzut în 2014 numărul infracţiunilor care au strada ca loc de desfăşurare. Mai precis, dacă în 2013 au fost comise 13 astfel de fapte reprobabile, în 2014 au existat doar 9. În general cei certaţi cu legea au preferat să acţioneze după căderea întunericului. Astfel, din totalul acestor fapte reprobabile 44,5% au fost comise ziua, în timp ce restul de 55,5% noaptea. De tâlhari nu putem spune că avem serioase motive să ne temem. În 2013 am avut o singură faptă de tâlhărie, la fel şi în 2014. Interesant, de asemenea, este faptul că activitatea poliţiştilor noştri a avut ca rezultat şi descurajarea serioasă a hoţilor. Cei specializaţi în furtul din cadrul societăţilor comerciale au săvârşit în 2014 cu 300% (!!!) mai puţine fapte decât în anul precedent. O scădere semnificativă s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte furturile din autoturisme, care s-au redus la jumătate.

Prinşi în flagrant, cu mâna pe delict…

Ca să încheiem această scurtă prezentare a raportului poliţiei sinăiene într-un ton la fel de optimist, ne vom referi la infracţiuni ale căror autori au fost prinşi în flagrant delict. Dacă în 2013 numărul infracţiunilor descoperite de poliţişti cu autorul în flagrant delict a fost de 66, anul trecut acestea au fost în număr de 70. Deci avem un procent în creştere cu 6,6%. Lucru, fără îndoială, benefic pentru descurajarea celor care fac parte din această reprobabilă categorie a persoanelor care nu pun nici un preţ pe respectarea legilor. Trecând peste această îmbucurătoare statistică, care ne dă posibilitatea să fim ceva mai relaxaţi măcar din punct de vedere al siguranţei, nu putem însă să ignorăm un alt aspect important legat de subiect. Puterea locală n-a stat nici ea cu mâinile în sân la acest capitol. De câţiva ani s-a tot căznit să monteze câteva camere de luat vederi în vârful unor stâlpi, plasaţi strategic în anumite zona din Sinaia considerate „fierbinţi” din punct de vedere al „criminalităţii stradale”.

Cu ochii aţintiţi spre infractori..

Aparatele respective nu sunt plătite numai din banii primiţi moca de la Uniunea Europeană. Avem şi noi o contribuţie. O fi ea modestă, dar, de ce să nu o spunem, contează… Suntem curioşi să aflăm care este într-adevăr contribuţia respectivelor camere de luat vederi la reducerea infracţionalităţii în oraşul Sinaia? După cum reiese din raportul poliţiei, aceasta îşi face datoria cu vârf şi îndesat. Plus de asta nu credem că există vreo exagerare în respectivul raport!

You may also like...

Leave a Reply