Dacă nu ştiaţi, citiţi şi veţi afla… Cum sunt risipiţi banii dumneavoastră

tabele sume dobanzi
Puterea locală nu i-a întrebat niciodată pe sinăieni dacă sunt de acord cu cheltuirea unor sume uriaşe din bugetul local pentru proiectele ei megalomanice. Mai rău, nici măcar nu i-a informat la timp. I-a pus în faţa faptului împlinit. Merită oare laude edilii noştri pentru marile realizări? Cu ce sunt acum mai câştigaţi sinăienii că avem telegondolă? Uitaţi-vă pe ultimul pliant plătit din ilegala taxă de promovare a turismului şi veţi vedea că telegondola porneşte din pădure. Câţi turişti se înghesuie oare acolo? O duc oare mai bine cetăţenii de când puterea locală a risipit milioane de euro pe zăpezi artificiale şi alte asemenea necesităţi stringente?

Plătim, plătim, plătim!  Până când?

Unul din cele mai mari proiecte posibile a fi închipuite la Sinaia este cel de refacere a centrului. Mai marii noştri s-au lăudat public cu peste 20 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru o nouă faţă a oraşului. Rămâne însă mizilicul de 2%. Aceştia sunt bani din portofelul oamenilor. 2% din 20 de milioane de euro este o sumă foarte mare. Cu aceşti bani se puteau rezolva multe lucruri urgente. Cât despre împărţirea bugetului pe anul în curs, edilii noştri au fost foarte generoşi. 8 miliarde pentru spaţii verzi, 8 miliarde pentru gunoiul public şi 11 miliarde doar iluminatul, pentru că avem nevoie de un oraş strălucitor. Şi câte şi mai câte. Acum nu mai avem ce face, pentru că bugetul a fost deja aprobat, fără ca oamenii să fie informaţi sau consultaţi. De fapt, probabil că nimeni nu a văzut vreo consultare publică în toţi aceşti ani de domnie a puterii locale…

Dobânzile şi creditele oraşului ustură buzunarele

Să aruncăm o privire asupra unor cifre cuprinse pe lista de cheltuieli pe 2015 din bugetul oraşului nostru. La rubricile „Rate” şi „Dobânzi” găsim nişte cifre foarte, foarte mari. Din nefericire acum nu mai avem ce face. Banii trebuie plătiţi. Mai grav, creditele sunt făcute pe termen lung. Asta înseamnă generaţii, de acum încolo, bune de plată! Nici măcar nu vor şti ce i-a lovit. Dar vor trebui să plătească absolut toţi banii pentru creditele şi dobânzile aferente lor.

Cui să-i pese de informarea cetăţeanului?

Referitor la această inexistentă informare a publicului comentariile sunt de prisos. Asta este transparenţa cu care puterea locală tratează opinia publică. Câţi dintre sinăieni ştiu în momentul de faţă măcar aproximativ care este gradul de îndatorare al oraşului nostru? Nu de alta, dar am înţeles că puterea locală pregăteşte nişte surprize edilitare în genul ei caracteristic, pentru care vom avea nevoie de bani. Mulţi bani. Şi cum vom face rost de ei? Bineînţeles, împrumutându-ne din nou…

Atunci când cifrele vorbesc
Iată, stimaţi sinăieni, un mic exemplu despre cum se cheltuieşte banul public. Doar în 2015, ratele şi dobânzile cu care v-a îndatorat puterea locală sunt următoarele: La rubrica “Cheltuieli” vedem că Sinaia este datoare cu dobânzi la credite în valoare de 624.000 + 276.000 lei doar la BRD. La Raiffeisen Bank alţi 812.000 lei. Adică un total de peste 17 miliarde de lei vechi. Acest limbaj „contabil“ poate părea uşor ambiguu. Vă asigurăm însă că toate cifrele de aici şi cele prezentate mai j os sunt corecte. Rambursarea creditelor pentru finanţarea proiectelor UE ne costă o nimica toată! Timp de 9 luni vom plăti câte 165.000 de lei lunar, adică un total de un miliard şi jumătate de lei. Mare lucru! La sfârşitul tabelului cu cheltuielile bugetare pe 2015 mai regăsim încă 13 miliarde de lei vechi, reprezentând rata la credite 2014 BCR, Alpha Bank şi BRD. La cât am scos din pungă până acum, ce mai contează… Consideraţi, stimaţi cititori, că modesta noastră intervenţie mai are nevoie şi de un post scriptum? Noi am considerat că nu. E suficient să faceţi un total al tuturor sumelor ca să vă daţi seama ce se întâmplă în Sinaia!

You may also like...

Leave a Reply