Jandarmeria montană la înălţime!

_DSC0144

Cu prilejul sărbătoririi a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia a organizat în perioada 23-26 martie a.c., Cupa „Jandarmeria montană la înălţime!” – Ediţia I, la care au participat jandarmii de la secţiile şi posturile montane din ţară. Obiectivul principal al acestei competiţii l-a constituit reunirea structurilor montane specializate într-o activitate militar-aplicativă, prin confirmarea calităţii şi a profesionalismului instituţiei Jandarmeriei Române. Competiţia a cuprins probe extrase din tehnicile folosite în salvarea montană pe timp de iarnă:
– tehnica coborârii individuale pe schiuri pe o pantă jalonată (slalom uriaș);
– deplasarea pe schiuri de tură pe un teren variat pentru a se ajunge la locul accidentului;
– verificarea cunoştinţelor de prim ajutor medical de bază. Traseele amenajate în zona de gol alpin, solicită din partea participanților, experiență și cunoștințe speciale: pregătire fizică și tehnică în schi alpin și schi de tură, cunoștințe medicale de prim ajutor de bază și de salvare a victimelor din avalanșă. Probele de concurs s-au desfăşurat pe pârtiile de schi din Sinaia, Lăptici 1 şi Lăptici 2 – către Cabana Valea Soarelui pentru proba de schi alpin, respectiv traseul Cabana Cota 1500 – pârtia Drumul de Vară – Staţia Telecabina Cota 2000 – Cabana Valea Soarelui pentru proba de schi tură, iar verificarea cunoştinţelor privind acordarea primului ajutor medical s-au efectuat la Cabana Valea Soarelui. Echipele care au participat la competiţie, formate din câte trei membri, provin de la următoarele Inspectorate de Jandarmi Judeţene: Hunedoara, Braşov, Neamţ, Dâmboviţa, Prahova şi Harghita.  Clasamentul competiţiei a fost după cum urmează:

Locul I – echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov;
Locul II – echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita;
Locul III – echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova;
Locul IV – echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara;
Locul V – echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa;
Locul VI – echipa Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ.
Competiţia s-a desfăşurat cu sprijinul Primăriei Sinaia şi S.C. Transport Urban S.R.L. Sinaia, care au asigurat deplasarea participanţilor şi organizatorilor pe mijloacele de transport pe cablu aflate în administrarea lor, precum şi folosirea pârtiilor de pe domeniul schiabil Sinaia, iar Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Prahova – Postul Montan Platou Bucegi, au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică pe timpul desfăşurării activităţilor.

You may also like...

Leave a Reply