Puterea locală a decis: „fiat lux“, dar pe bani publici. Iluminatul public consumă 11 miliarde de lei vechi!

Dacă cineva a avut impresia că după finalizarea lucrărilor şantierului situaţia iluminatului public din oraşul nostru va căpăta un trend ascendent s-a înşelat amarnic. Oraşul nu este format numai din cele trei bulevarde centrale, deşi poate mai marii noştri şi-ar dori să împământe-nească această idee, ca să scape de răspunderea legată de neajunsurile mari în ceea ce priveşte iluminatul public în oraş.

Doar centrul merită luminat „a giorno“?

Cum, necum pe cele trei bulevarde centrale au apărut nişte stâlpi vopsiţi într-o culoare… mâhnită, care vor să pară nişte felinare rustice şi să aducă oraşului un parfum al epocii străzilor de altădată. Cât de mult au reuşit, rămâne la aprecierea fiecăruia. Măcar nu mai avem sau, în curând n-o să mai avem, stâlpii vechi din beton, care nu aveau nici o legătură cu estetica urbană. Poate din acest punct de vedere avem de câştigat. Oraşul va avea un alt ambient şi nu numai sinăienii, ci şi ceilalţi se vor bucura de acesta în drumul lor spre casă.

Cine rezolvă hibele iluminatului public?

Acesta nu constă însă în montarea unei adevărate salbe de stâlpi artizanali estetici şi utili în acelaşi timp pe cele trei bulevarde. Sunt multe zone importante care suferă de mult timp din cauza deficienţelor iluminatului stradal. Nu ne dorim să fim categorici şi să punem diagnostice.Dar nici nu ne este foarte la îndemână să credem că administraţia locală nu e la curent cu aceste probleme. Haideţi să luăm zona Gării CFR. Dacă ne referim numai la aleile pietonale şi tot avem o problemă. În ceea ce priveşte cartierele mărginaşe şi anumite drumuri periferice utilizate în mod constant de trecători, atunci cu siguranţă orice om de bună credinţă ar recunoaşte că mai sunt multe de făcut.

Dar cum rămâne cu banii?

În ceea ce priveşte costutile legate de iluminatul public situaţia se prezintă într-un mod cu totul aparte. Să luăm în atenţie cifrele stabilite pentru anul în curs de către autorităţile locale în cadrul bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat de curând. Aşadar, iluminatul public va consuma 4 miliarde de lei vechi numai în ceea ce priveşte serviciile legate de acest capitol. Acum, cât de beznă este prin unele cartiere şi cât de frumos este luminat centrul, ce rost mai are să comentăm. Una peste alta consumul de energie electrică destinat iluminatului public în Sinaia îi va costa pe contribuabili modesta sumă de 1.100.000 de lei. Asta înseamnă unsprezece miliarde de lei vechi, probabil ca să nu ne mai împiedicăm noaptea prin cine ştie ce coclauri. O fi mare, o fi mică suma, o fi suficientă? Să fie de vină doar salba de noi stâlpi montaţi odată cu refacerea centrului? Sau te pomeneşti că mai marii noştri au preconizat această sumă gândindu-se că, încet-încet, vor îmbunătăţi şi situaţia iluminatului public de prin cartierele mărginaşe, acolo unde lasă de dorit? E greu de crezut acest lucru pentru că în ultimii mulţi ani am văzut ce rezultate am avut legat de iluminatul oraşului după lăsarea serii. Luarea de decizii şi plimbatul rtiilor nu a contenit defel. Dar probabil aşa înţelege puterea locală să îi facă pe sinăieni să creadă că e dispusă să rezolve problemele importante de care suferă oraşul.

You may also like...

Leave a Reply