Festivalul Naţional al teatrelor de revistă pentru copii s-a reîntors la Buşteni – Ediţia a XX-a – jubiliară

DSCN8031

Aflat la ediţia a XX-a, după o absenţă de doi ani, timp în care s-a desfăşurat la Ploieşti, Festivalul Teatrelor de Revistă pentru Copii s-a reîntors la Buşteni, adică acolo unde-i era locul firesc, pentru că din cele 19 ediţii numai cinci, din diferite motive, nu s-au ţinut la Buşteni. Sub deviza de „Toată lumea, râde cântă şi dansează”, 12 echipe de la palate şi cluburi ale copiilor, dar şi de la şcoli şi colegii din ţară s-au întrecut în a-şi certifica talentele muzicale, coregrafice şi actoriceşti într-un concurs care a durat două zile pline(sâmbătă şi duminică). Spre deosebire de ediţiile trecute, când conta numai teatrul de revistă, anul acesta s-a introdus o secţiune nouă, cea de artă dramatică. Fiind ediţie jubiliară, s-au decernat multe diplome şi premii şi chiar dacă nu toţi au luat premiul cel mare, toată lumea a ieşit câştigătoare. Toţi participanţii au primit diplome de participare şi medalii jubiliare, s-au oferit diplome de excelenţă pentru profesorii care i-au format pe copii, pentru organizatori şi parteneri, s-au acordat premii pentru interpretare muzicală, pentru actorie şi pentru coregrafie, pentru regie, pentru scenografie şi costume, pentru debut, pentru cel mai tânăr participant, au fost oferite trofee formaţiilor care au ocupat locurile I, II şi III la cele două secţiuni, însă premiul cel mare a revenit, în mod tradiţional, dar incontestabil, pe merit, trupei de revistă a Palatului Copiilor din Ploieşti.

PIANUL CĂLĂTOR A POPOSIT LA BUŞTENI

Aflat într-un turneu în care sunt vizate 22 de oraşe din ţară, dar şi Chişinău. Duminică, 19 aprilie, „Pianul călător” a poposit şi la Buşteni. Proiectul naţional „Pianul călător” a luat fiinţă în 2011, cu sprijinul Radio România, care a pus la dispoziţia pianistului Horia Mihail un pian, cu ideea generoasă de a porni, cu pian cu tot, pe urmele lui Franz Liszt. De atunci pianul a colindat ţara în lung şi-n lat, poposind prin multe localităţi. Publicul buştenean a avut ocazia să-l revadă şi să-l asculte pe celebrul pianist Horia Mihail, de data aceasta, într-un recital cu lucrări ale unor compozitori romantici din perioade şi de coloraturi diferite – Fr. Liszt, J. Brahms, R. Schumann şi S. Rahmaninov (prima dată a concertat vara trecută în cadrul Zilelor Culturii alături de Gabriel Croitoru). Prestaţia de excepţie a artistului, ca şi repertoriul abordat, au fost apreciate unanim de spectatori, răsplătindu-l cu aplauze susţinute şi buchete de flori.
Sâmbătă, 25 aprilie 2015 la ora 18.00, Universitas Galatiensis şi Central Academy of Drama(din China), care organizează, în câteva localităţi din ţară, un turneu în cadrul unui Masterat de Teatru Muzical, va susţine la Centrul Cultural „Aurel Stroe” spectacolul de teatru muzical „I love you, you’re perfect, now change!” în regia lui Zhao Yang Bin (China) după un scenariu de Joe di Pietro şi pe muzica lui Jimmy Roberts. Distribuţia va fi asigurată de studenţi de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.

You may also like...

Leave a Reply