Groapă comună pentru evreii din Cimitirul Şeţu?

delegatie dimona În imagine delegaţia sinăiană condusă de primarul Ion Bucur cu ocazia semnării acordului de înfrăţire dintre oraşul Dimona din Israel şi localitatea noastră.

Sinaia este înfrăţită cu oraşul Dimona din Israel. În momentul în care a fost luată, iniţiativa părea chiar începutul unei frumoase prietenii. De fapt, chiar aşa ar fi fost normal să se petreacă lucrurile. Vizitele reciproce, strângerile de mână, zâmbetele nu conteneau pe vremea primarului Ion Bucur, când a fost parafată această relaţie de suflet între Sinaia şi oraşul din Ţara Sfântă. 

Să ne amintim că delegaţia israeliană care ne-a vizitat atunci s-a arătat foarte interesată şi de mormintele membrilor comunităţii evreieşti aflate în zona destinată acesteia din Cimitirul Şeţu. Pe atunci însă nu se alesese praful de ele. Însuşi primarul Ion Bucur dădea asigurări reprezentanţilor oraşului Dimona, proaspăt înfrăţit cu Sinaia, că se va pune accent pe protejarea şi păstrarea în cele mai bune condiţii a monumentelor funerare. Era vorba nu numai de respect pentru cei ce nu mai sunt printre noi, ci şi pentru evidenţierea contribuţiei comunităţii evreieşti de-a lungul timpului la dezvoltarea oraşului Sinaia. Iată unde s-a ajuns în ziua de azi, mulţumită griji deosebite a puterii locale căreia nu-i mai pasă de nimeni şi de nimic, în afară de propriile-i interese… Imaginile de faţă nu sunt surprinse într-un şantier unde se fac demolări. Ele reflectă, din nefericire, o tristă realitate.

DSCN8234

Un eveniment petrecut nu demult în cimitirul Şeţu în zona în care se aflau amplasate unele dintre mormintele comunităţii evreieşti care a locuit în Sinaia. În zona respectivă terenul începuse să se deplaseze, chiar să se surpe. Cauza o reprezintă amplele lucrări de construcţii efectuate – nu se ştie cât de corespunzător – în josul cimitirului, lângă albia râului Prahova. Între timp situaţia s-a agravat. S-a ajuns ca mormintele să fie dezmembrate, în zona lor formându-se un şanţ imens. Nu mai lipsea mult şi efectiv totul o lua la vale. Bineînţeles intervenţia celor responsabili de integritatea structurală a cimitirului s-a lăsat zadarnic aşteptată. Aşa cum se vede şi din imagini, gravitatea situaţiei era una care impunea o intervenţie pe cât de rapidă, pe atât de serioasă. Dar la noi se pare că primează cu totul alte interese şi nu astfel de… nimicuri. Şi asta, culmea, indiferent de faptul că aici ar fi fost vorba, în primul rând, de respectul pentru cei trecuţi la cele veşnice. Într-un final, când situaţia ajunsese la o limită strigătoare la cer, s-a luat decizia de a se face ceva în cazul mormintelor respectivilor membri ai comunităţii evreieşti. Nu facem comentarii rău-voitoare, dar, concret, rămăşiţele umane deshumate se pare că au fost puse laolaltă, de-a valma, într-o groapă comună săpătă undeva lângă gardul de la intrarea în acest cimitir. N-am folosit din teribilism termenul de „groapă comună“. Pur şi simplu există o lespede din beton de mari dimensiuni, cât patru morminte alăturate. Nu există nici o inscripţie, cum ar fi normal. Nu ştie nimeni rămăşiţele cui odihnesc dedesubt! În schimb, în locul unde se surpă fostele morminte evreieşti monumentele funerare aflate înainte la căpătâiul acestora zac împrăştiate în noroi, deteriorate şi sfărâmate. Normal ar fi fost ca, dintr-un minim respect, acestea să fie montate lângă noua… groapă comună.

DSCN8230       DSCN8229

Cu riscul de a ne repeta, reiterăm ideea că din respect pentru cei plecaţi dintre noi, sinăieni la rându-le, indiferent de etnie, n-ar fi trebuit să se procedeze într-un mod atât de… „tranşant“. Nu suntem în măsură să afirmăm, legal vorbind, dacă în cazul de faţă ne aflăm în situaţia unei profanări de morminte. Dar atunci când sunt mutate rămăşiţele pământeşti ale persoanelor decedate din locul în care au fost înhumate într-altul, trebuie respectate anumite proceduri legale. Chiar dacă nu există rude ale defuncţilor care să poată fi contactate direct, trebuiau să apară anumite anunţuri în ziarul local şi într-un ziar naţional de mare tiraj. Lucru de care ne îndoim că s-a întâmplat. Oricum, legat de această situaţie, ne vom face datoria să anunţăm fie autorităţile din oraşul israelian Dimona, fie presa care apare acolo, despre ceea ce se întâmplă cu mormintele membrilor comunităţii evreieşti din Cimitirul Şeţu.

You may also like...

Leave a Reply