Din suferinţele cronice ale cartierelor: Platou Izvor rămâne o „cenuşăreasă“ a oraşului?

Un scurt periplu pe străzile din cartierele sinăiene relevă oricui lucrurile de care oraşul, cetăţenii, au nevoie, dar pe care puterea locală se face că nu le observă… La fel stau lucrurile şi în cazul obiectivelor edilitare de care oamenii au, la fel, nevoie dar, deşi au fost deja promise cu ardoare, din diverse motive, cunoscute sua nu de către opinia publică, au fost brusc trecute „pe linie moartă“. Ne-am hotărât să începem periplul nostru prin cartierele sinăiene pur şi simplu de la stânga la dreapta cum te uiţi pe hartă. Începem deci cu prezentarea unei suite de probleme de care suferă de multă vreme cartierul Platou Izvor. Evident, nu putem îngloba aici toate neajunsurile, pentru că spaţiul tipografic nu ne-ar ajunge în nici un caz. Ne-am oprit asupra unor aspecte pe care atât cetăţenii de acolo, cât şi noi le considerăm importante.

Au trecut mai bine de şase ani de când puterea locală însăşi recunoştea importanţa cartierului Platou Izvor, încă de pe atunci aflat „în plină dezvoltare“ (cum altfel, dacă la conducerea urbei se aflau „ei“ ?). Mai mult, sinăienilor li se aducea oficial la cunoştinţă – prin intermediul defunctului Buletin Informativ pentru Sinăieni (celebrul B.I.S.) faptul că acest cartier va cunoaşte în următorii ani o creştere a populaţiei. Cauza: darea în folosinţă a unui nou ansamblu rezidenţial şi a trei blocuri ANL. Acestea din urmă însumau împreună 60 de apartamente. Din păcate lucrurile au evoluat „ca pe la noi“… Cartierul Platou Izvor şi-o fi sporit populaţia din 2009 până acum. Dar cu siguranţă la asta nu au contribuit blocurile ANL pentru tinerii până în 35 de ani, că şi acum, după atâta amar de vreme, tot nişte ruine jalnice au rămas! Se plimbă însă în continuare hârtiile prin primărie legat de respectivele blocuri… Însă problema locuinţelor sociale – mai bine spus a lipsei în număr suficient al acestora – nu este apanajul cartierului Platou Izvor, aşa că nu are rost să mai insistăm asupra subiectului!

PRIORITĂŢI CARE SFIDEAZĂ… CINCINALUL!

Trecem peste prima problemă a acestui cartier, oprindu-ne la una legată de spaţiul verde, că tot cheltuim opt miliarde de lei vechi pe panseluţe anul acesta… Este vorba despre un mare proiect intitulat „Amenajare parc public în platou Izvor“, lansat de puterea locală undeva prin 2009. În cadrul acestei măreţe iniţiative se recunoştea faptul că spaţiile verzi au o mare importanţă pentru că pot deveni “locuri distincte şi atractive din arealul urban“. Pot, nimic de zis! Trebuia doar ca cei care au promis acum şase ani implementarea proiectului cu parcul public în cartierul Platou Izvor să se ţină de cuvânt şi totul să nu rămână doar o utopie, un dosar care să adune praful prin sertarele birourilor primăriei. Cu siguranţă locuitorii din acest cartier ar fi meritat pe deplin ca acest proiect să devină realitate, mai ales că acesta se întindea pe mai mult de jumătate din arealul respectiv. În plus de asta, era şi un proiect ambiţios. În zonă ar fi apărut un amfiteatru în aer liber, un spaţiu de recreere pe o platformă special amenajată cu pergole şi labirint verde. Asta ca să nu mai vorbim de bănci, fântâni, iluminat decorativ, plus un luxuriant aranjament de flori şi plante decorative. (Pentru asta avem specialişti de marcă în Sinaia)!Cireaşa de pe tort ar fi constituit-o desigur cele două oglinzi de apă (lăculeţe în miniatură şi o… cascadă). Ce să mai vorbim! La întocmit proiecte pe hârtie suntem neîntrecuţi. Şi ca să vedeţi ce am pierdut: proiectul avea o valoare 1,198.86 mii lei. Dintre care aproape 85% erau bani moca, nerambursabili.

Dar problemele nu se termină aici…

Oricum, de proiecte şi promisiuni neduse la bun sfârşit sau neonorate deloc nu ducem lipsă la Sinaia, aşa că e cazul să ne îndreptăm atenţia asupra străzii Toporaşilor. Fără îndoială acesta esteun important drum al cartierului. În plus de asta face legătura cu o unitate economică importantă din oraşul nostru. Dacă e să vorbim despre turişti în acea zonă – aşa cum a făcut-o şi puterea locală când s-a referit la proiectul antemenţionat, aceştia cu siguranţă nu se vor plimba printre blocuri, ci se vor îndrepta ţintă către obiectivul de care am pomenit. Pentru asta sunt nevoiţi să străbată inevitabil porţiunea străzii Toporaşilor situată între capătul autobuzelor şi hotelul în cauză. Fâşia de şosea respectivă arată jalnic pe mai mult de jumătate din lungimea sa. Cu toate că mass media a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra necesităţii reabilitării şi asfaltării acestei străzi, până în prezent nu s-a luat nici cea mai mică măsură. Cu toate astea, de curând un drum mult mai important din zonă a fost asfaltat perfect. Există cu siguranţă un motiv pentru care strada Toporaşilor arată cum arată şi autorităţile nu-i acordă nici o atenţie. Şi „ei“ ştiu bine de ce fac asta… Cetăţenii au ridicat în nenumărate rânduri problema construirii unei şcoli sau măcar a unei grădiniţe, având în vedere că zona este dens populată. Cartierul este situat la o distanţă apreciabilă de centru şi de celelalte unităţi de profil, ceea ce face dificilă deplasarea micuţilor la şcoală / grădiniţă.

You may also like...

Leave a Reply