O fi bine să-ţi fie frică?

Am observat că redactorii ziarului au o dilemă. O să-ncerc să-i luminez. S-au obișnuit cu ideea că multora dintre sinăieni le e frică de primar. În general lucrurile ar trebui să fie exact invers; adică lui, primarului, ar trebui să-i fie frică de noi. Nu se aplică însă în Sinaia, unde totul este “pe dos”. Puțini sunt cei care cutează să-i țină piept și să-și atragă răzbunarea năprasnică, atât a lui, cât și a camarilei de slugoi. Mulți dintre voi o să vă-ntrebați cu ce mijloace s-ar putea răzbuna un primar și de ce ar face-o. Păi să-ncepem cu sfârșitul; de ce ar face-o? Pentru că odată la patru ani, voi, sinăienii, contați. Pentru el sunteți o masă de manevră care îi asigură patru ani de liniște, patru ani în care el și camarila lui vă cheltuie banii după bunul plac și numai Dumnezeu știe câți ajung direct în buzunarele lor. Și chiar dacă-și dorește să facă un pas înapoi și poate pentru prima dată-n viața lui să dea dovadă de toleranță, nu mai poate! Nu mai poate pentru că în jurul lui sunt “lupii” pe care i-a hrănit atâția ani și care l-ar sfâșia la cel mai mic semn de slăbiciune, haite-ntregi cu “fălcescurile” înfipte în salubrizarea orașului, în telegondole și credite de 10 milioane de Euro, în bugetele de construcții oferite pe tavă de la cimitir până la capelă, condamnați cu suspendare și alți plantatori de panseluțe, puitoare de caracatițe, cărăuși de pietrișuri, „turnători“ în pahare, un city manager care șobolănește pe la spatele tuturor, și mulți alții pe care-i cunoaștem foarte bine dar pe care nu cred că merită să-i mai amintim. Le este mult mai ușor să vă CONSTRÂNGĂ decât să vă CONVINGĂ. Să ne întoarcem la mijloacele de răzbunare. Principiul care stă la baza strategiei este simplu „NU EXISTĂ LUCRUL BINE FĂCUT“. Împotrivește-te sistemului și vei observa că te poți regăsi într-una dintre situațiile următoare:

1. Locul tău de muncă, bugetar fiind, tocmai a fost restructurat, oricât de BINE ți-ai face treaba.

2. Patronul tocmai ți-a comunicat că nu mai corespunzi, chiar dacă te-ai străduit pentru un LUCRU cât mai BINE făcut; și asta doar pentru că al tău angajator, la rândul lui, a fost slab și le-a permis să-l constrângă.

3. Erai BINE, în primii zece pe lista pentru apartamente ANL și dintr-o dată ai ajuns în coada listei.
4. Într-o dimineață te poți trezi în curtea ta cu un excavator și o echipă de muncitori care încearcă să-ți explice cum vor clădi ei un edificiu de interes public local.
5. Strada pe care locuiești va fi întotdeauna ocolită pe parcursul reabilitărilor și modernizărilor.
6. Vei afla că pensiunea ta, BINE FĂCUTĂ, nu respectă mai știu eu ce hotărâre aberantă luată de câțiva votaci profitori la indicațiile celui care împarte „gloria“, ca să nu spun „cașcavalul“.
7. Ai reușit, prin absurd, să obții o concesiune. S-ar putea să n-o mai ai.
8. Ai reușit, cu puțin noroc, să dobândești o autorizație, fie ea de taxi, vânzare ambulantă etc.? Îți va fi retrasă.
9. Din gard îți lipsește o ulucă, mânerul de la poartă e puțin strâmb, ți-ai vopsit casa sau nu, ai șapcă sau nu ai șapcă, …, pregătește-te! Vei primi o amendă, cu siguranță. Lista e lungă, funcție de slăbiciunile voastre pe care, după cum bine știți, le vor specula la maxim. Nu există lucru perfect oricât ne-am strădui, iar toleranța și corectitudinea nu prea există în politică. Rezolvarea tuturor problemelor tale o reprezintă umilința ta, contribuția ta la bunăstarea lor și promisiunea ta că-i vei sluji veșnic. Culmea, așa cum vă spuneam, exact „pe dos“; ar trebui să vorbim de umilința lor, contribuția lor la bunăstarea noastră și promisiunea lor că vor găsi o rezolvare pentru problemele noastre.
Nu sunt în măsură să vă dau sfaturi, nu am căderea necesară, dar vă pot spune că nu-mi e frică, nu-mi place umilința, nu contribui și nu promit.

You may also like...

Leave a Reply