Din viaţa tumultoasă a cartierelor: Malul Spitalului revine brusc în atenţia edililor?

Ne continuăm periplul început în ediţia trecută prin cartierele sinăiene. Menţinem direcţia aşa cum am promis. Aşadar, implicit, ajungem în cartierul Izvor, mai cunoscut de cetăţeni sub denumirea de Malul Spitalului. La prima vedere pare o zonă mică, liniştită şi fără mari probleme. Dar dacă e să luăm realitatea la bani mărunţi, lucrurile nu stau deloc aşa. Există suficiente probleme pe care edilii noştri ar fi trebuit să le ia până acum în atenţie. N-au făcut-o. De fapt, îi ştim cât sunt de interesaţi de mersul lucrurilor în Sinaia pe un drum ascendent. Aşa că nici nu mai are rost să ne mirăm. Salubrizarea, canalizarea, locurile de joacă pentru copii, unele străzi periferice care arată ca vai de capul lor, de zici că ieri au fost bombardate de avioanele inamice, plus modul în care cei ce au proiectat şi realizat reabilitarea, asfaltarea şi modernizarea străzii Walter Mărăcineanu, sunt poate doar câteva dintre subiectele ce trebuie luate în atenţie.

Trăind în secolul XXI, considerăm că una din principalele probleme de care suferă oraşul nostru este nivelul scăzut al eficienţei salubrizării. Nu putem să nu ţinem cont de faptul că preţurile percepute de societatea care oferă aceste servicii cresc, dacă nu exponenţial, măcar vertiginos. Bineînţeles sumele în plus nu se reflectă nici pe departe în activitatea prestată. Iar la principala platformă de depozitare a deşeurilor menajere, situată pe strada Dichiu din cartierul Malul Spitalului această cruntă realitate se poate observa foarte clar de către oricine, fără binoclu.

LOCURILE DE JOACĂ, O CAPCANĂ PERICULOASĂ?

Trecând peste aspectul salubrizării deficitare, un al doilea ar fi neglijenţa crasă de care dă dovadă puterea locală referitor la unul dintre puţinele locuri de joacă înfiinţate în acest (mini) cartier sinăian. Situat în imediata apropiere a ghenei despre care am vorbit, se pare că acest loc de joacă a fost înfinţat doar pentru ca la un moment dat mai marii urbei să se poată lăuda cu încă o realizare în faţa potenţialilor electori. Altminteri nu se explică de ce este lăsat mereu în paragină, într-o tristă şi gravă paragină de atâta vreme? Indiferent că inspectorii de specialitate din cadrul primăriei, care ar trebui să constate aceste deficienţe şi să pună în mişcare pârghiile necesare remedierii lor, îşi fac datoria mai mult sau mai puţin sârguincios, nu putem crede că nimeni nu a băgat de seamă ce se întâmplă acolo. Spaţiul, absolut nou în momentul în care a fost amenajat, are leagănele rupte… Nimeni nu se sinchiseşte şi totul arată de parcă ar fi vorba de un maidan abandonat. Dacă e să luăm în calcul faptul că în acel areal există numeroase imobile de locuinţe de tip condominii – ceea ce înseamnă un număr mare de locuitori şi implicit de copii – ar trebui ca situaţia să se prezinte altfel. Dar probabil că puterea locală este foarte prinsă cu realizarea măreţelor ei proiecte şi nu are timp să-şi risipească forţele cu astfel de lucruri mărunte…

APA, ACEST ELEMENT PRIMORDIAL

Probabil că nimeni nu a uitat că nu cu mult timp în urmă anumite deficienţe ale infrastructurii de alimentare cu apă din cartierul Izvor au dus la un deznodământ foarte neplăcut. Au existat cetăţeni care au ajuns să fie spitalizaţi din cauza calităţii necorespunzătoare a apei potabile. Puterea locală a negat din toate puterile faptul că ar avea vreo vină.  Acum, iată că s-a trecut deja la iniţiativă! De curând s-a decis investirea unei sume considerabile pentru unele lucrări extinse de reabilitare cu apă din acest cartier. Cel puţin pe hârtie, din cât am constatat, lucrurile arată cât se poate de bine. Indiferent că cetăţenii vor avea de suportat neajunsurile unui mare şantier în perioada următoare, avantajele de după sunt evidente. Asta în cazul în care tot acest mare proiect de reabilitare a infrastructurii de alimentare cu apă din zona Malul Spitalului va demara la termenii preconizaţi, iar lucrările nu vor fi şi de această dată „de unică folosinţă“… Şi acum, că tot vorbeam de infrastructură, considerăm necesar să punem unele întrebări legate de reţeaua de canalizare din acest cartier. Din informaţiile noastre aceasta lasă mult de dorit. Întreaga zonă refulează, într-un final, prin conducte de mari dimensiuni în Prahova şi pârâul afluent al acesteia paralel cu cartierul în cauză. Tare am vrea să ne înşelăm în acest caz! Dar se pare că cele menţionate sunt cât se pare de adevărate…

REPARĂM DOAR PE UNDE VEDE SOACRA?

Într-un sfârşit strada Walter Mărăcineanu a fost acum câţiva ani reabilitată şi asfaltată. Cât de temeinic a fost făcut acest lucru, s-a lămurit toată lumea după finalizarea lucrărilor. Nu ştim dacă e vina proiectantului sau ce anume s-a întâmplat exact, dar în anumite zone trotuarul e atât de îngust încât nu are loc să treacă nici o pisică. În schimb, strada geme de autoturisme parcate „naşpa“, care îngreunează mult circulaţia pietonilor. Iarna totul devine un calvar, datorită nămeţilor de care nu scăpăm decât când se topesc. Cât despre costuri, ce să mai vorbim… Şi toate astea în timp ce unele străzi adiacente arată ca nişte uriaşe site, ca nişte zone în care se antrenează piloţii bombardierelor.

You may also like...

Leave a Reply