Puterea locală ne vrea doar binele şi noi nici măcar nu băgăm de seamă…Explicaţia aprigei prigoniri a turiştilor din Sinaia a fost tot timpul chiar sub ochii noştri!

Cine va fi în stare să bănuiască vreodată întregul buchet de avantaje pe care-l poate aduce oricui petrecerea timpului liber în mijlocul evenimentelor atunci când mai marii noştrii organizează bâlciul de toamnă? Totul e mult mai complex decât pare la prima vedere! Într-adevăr, e nevoie şi de distracţiile specifice acestui gen de bâlciuri urbane, cum ar fi micii şi cârnaţii fripţi, berea, ţuica fiartă şi brânza de burduf bandajată-n furnir – toate acompaniate de nelipsitele manele. Dar să nu uităm substratul, care se adresează dorinţei fireşti a omului de a-şi răsfăţa intelectul!

UNELE STATISTICI FASCINANTE DESPRE „PERLA CARPAŢILOR“…

Pe un cearceaf întins între două beţe la marginea trotuarului, sub formă de banner informativ, am citit la rubrica „Ştiaţi că…“ o statistică demnă de a-l impresiona până şi pe cel mai indiferent om, chiar dacă e turist sau localnic: „…la Sinaia în timpul verii, în anul 1860 numărul vizitatorilor era de doar 6024, în 1910 între 12000 – 15000 persoane, iar în 2007 circa 350 000?“ Prin 2007 turismul sinăian o ducea exepţional de bine, iar cetăţenii nici măcar nu şi- dădeau seama de treaba asta! Nu-i nici o afirmaţie lipsită de temei, hazardată sau provenind din auzite, ci se bazeaeză pe date concrete, provenite din statistici!  În anul 1910 în Sinaia veniseră să respire aer curat şi să se relaxeze un număr de 15 000 de turişti. La aproape un secol distanţă, adică în 2007, pragul Staţiunii montane de nivel internaţional Sinaia a fost călcat de nu mai puţin de … 350.000 de amatori de munte şi de turism de cea mai înaltă calitate, pe care, să fim sinceri, doar la noi le poţi întâlni! Asta înseamnă că în fiecare lună din vara lui 2007 prin Sinaia s-au perindat peste 115 000 de turişti! Nu o zi, o oră dacă ar fi petrecut fiecare la noi în oraş, şi tot avem de-a face cu o cifră colosală!

PUTEREA LOCALĂ A GĂSIT SOLUŢIILE SALVATOARE…

Cu toată acea mulţime incomensurabilă de turişti pe capul nostru în fiecare zi, mai mult ca sigur că am fi ajuns într-un interval nu prea mare de timp la capătul răbdării, la disperarea cea mai adâncă! Şi de această dată însă puterea locală a găsit puterea şi, mai ales priceperea de a ne scoate din acest teribil impas. Şi-a suflecat mânecile şi s-a pus pe treabă, ca să nu-i vadă cumva pe bieţii sinăieni sufocaţi şi striviţi în mareea de turişti revărsată în oraş.
Aşa a apărut forfota buldozerelor şi camioanelor, răpăitul pickamerelor, praful, gropile, şanţurile şi blocarea/paralizarea centrului vreo trei ani, taxele abuziv-ilegale pentru agenţii economici din turism, blocarea maşinilor turiştilor cu caracatiţa galbenă, raliurile fumegătoare, aducătoare de vacarm şi alte metode eficiente de izgonire a turiştilor, ca să putem lua şi noi o gură de aer… (PAMFLET)

You may also like...

Leave a Reply