Din nefericire bătrânul cartier Furnica o duce la fel de greu ca şi celelalte…

DSCN7468

Periplul nostru jurnalistic prin cartierele sinăiene ne aduce de această dată în bătrânul cartier Furnica- bineînţeles respectând acelaşi traseu de la stânga la dreapta pe harta oraşului. Probabil cel mai întins ca suprafaţă, acesta este de asemenea şi cartierul cel mai străbătut de turişti. În fine, de aceia care încă se mai încumetă să-şi petreacă weekend-urile pe la noi, după majorele „îmbunătăţiri“ pe care puterea locală le-a adus în ultima vreme oraşului! Problemele edilitare de care suferă şi acest atât de întins areal al urbei noastre nu diferă prea mult de cele pe care le întâlnim în toate celelalte cartiere. „Periferia“ se pare că nu este nici pe departe apanajul administraţiei noastre locale, aceasta fiind mult mai dedicată centrului, pentru care dovedeşte o afinitate aparte! În campania electorală din 2012 puterea locală afirma cu binecunoscuta-i emfază demagogică faptul că sinăienii pot conta în continuare pe „dezvoltarea cartierelor“, bineînţeles dacă votează cu „cine trebuie“… Cinism electoral?

În contextul celor afirmate, am fi tare curioşi să aflăm care sunt acele „seturi de proiecte specifice pentru cartierele din Sinaia, care răspund nevoilor şi intereselor cetăţenilor“ despre care scria pe atunci ziarul „lucios“ cu litere de-o şchioapă? E inutil pentru oricine să-şi frământe creierii cu această utopică întrebare. Ar însemna să caute nod în papura vrăjelilor electorale, pentru că acest cartier nici măcar nu a fost inclus în lista setului respectiv de proiecte pentru perioada 2012-2016. Să se fi gândit oare puterea locală că Furnica arată perfect din toate punctele de vedere şi nu mai are nevoie de nici un fel de remedii edilitare? Sau, mai curând, păstrează acest cartier pentru a-i folosi numele alături de o ploaie de promisiuni ce ne va năpădi în 2016?

STRĂZILE „DE UNICĂ FOLOSINŢĂ“ DE PE FURNICA

Acest cartier nu duce de loc lipsă de aşa ceva! Exemplul străzii Ştefan cel Mare este de la sine grăitor în acest sens. Dar, din nefericire nu ne aflăm în faţa unui caz singular! Cât despre modul în care s-a lucrat, nu credem că mai e nevoie de multe comentarii. A devenit de notorietate „calitatea“ lucrărilor pe care le execută societăţile de construcţii agreate de puterea locală şi care căpuşează de (prea mulţi!) ani bugetul local. Cu toate astea, mai marii oraşului nu se sfiesc să se laude în campaniile electorale că suntem pe primul loc în judeţ la reparaţiile/reabilitările străzilor! În goana lor neostoită după voturi bineînţeles că nu mai poate fi vorba decât de lauda cu cantităţi mari de lucruri realizate şi cu tone de demagogie! Să nu uităm, în acelaşi context, nici modul în care s-a lucrat la reabilitarea covorului asfaltic al străzii Aosta. Rezultatele se văd cu ochiul liber… Cât despre promptitudinea cu care edilii au intervenit în cartierul Furnica pentru repararea unor lucrări făcute în bătaie de joc – respectiv strada Schiorilor – sau care nu au mai fost reparate de pe vremea monarhiei, ce ar mai fi de spus. Timpul de aşteptare în astfel de cazuri se măsoară în ani mulţi, dacă nu în decenii…

LUNGUL DRUM AL VORBEI CĂTRE FAPTĂ…

Tot la alegerile din 2008, cu reluare în campania electorală din 2012, s-au folosit, ca fierbinte promisiune, locurile de joacă. Era vorba să existe locuri de joacă în fiecare cartier. Nu se spunea însă şi în ce stare vor fi acestea… În ceea ce priveşte cartierul Furnica, era vorba să fie gata până în 2010 încă(?!?) un loc de joacă. Au trecut CINCI ani peste termen, dar nu-i bine să ne pierdem nicicând speranţa. Trebuie să se umple şi în 2016 cu ceva caietul de promisiuni al puterii locale! Bref: în cartierul Furnica singurele locuri de joacă pe care le ştim sunt… un leagăn, şi ăla rupt şi ruginit de pe vremea când părinţii de azi erau copii de-o şchioapă! Cât despre timpul care se scurge din momentul apariţiei unor probleme edilitare grave şi până când puterea locală catadicseşte să treacă la măsuri concrete… Calvarul străzilor Schiorilor sau Vânători a durat ceva, nu glumă. Strada Mihai Haret însă se pare că are mare ghinion! Deşi se află, printre alte drumuri năpăstuite, pe celebra „Listă din 2012“, edilili se pare că nu o vor băga prea curând în seamă. Curios lucru, pentru că halul în care arată acest drum e binecunoscut „acolo sus“ de destulă vreme.
Pentru amatorii de „paradoxuri edilitare“ devenite realitate la Sinaia propunem o scurtă plimbare în partea din amonte a cartierului. În zona străzilor Trandafirilor şi Sportului s-au făcut reabilitări „din doi în doi“! Asfaltul, fiind rar şi scump, a fost pus doar pe acele străzi care dau la „anumite“ viloaie şi terenuri, pentru cine „merită“ efortul… Însă ne rămâne în minte din acest cartier imaginea inedită a zecilor de stâlpi lângă care poţi întâlni zilnic munţi de saci menajeri plini cu gunoi împrăştiat cu furie de maidanezii flămânzi…

 

You may also like...

Leave a Reply