„Floarea“ blocurilor turn, departe de „primăvara“ reabilitării termice! Vitezele de lucru ale edililor: foarte încet şi… deloc!

Ţinând cont de criza economică în care încă ne zbatem şi de preconizata scumpire a gazelor naturale cu un procent semnificativ, suntem convinşi că iarna care urmează va pune probleme destul de serioase multor sinăieni care locuiesc la bloc (imobile „ştiinţific“ denumite acum condominii). Puterea locală nu s-a sfiit deloc să pună pe prima poziţie între promisiunile făcute alegătorilor la ultimele „locale“ reabilitarea termică a blocurilor. Sinăienilor li se spunea răspicat că, începând din 2013, proiectul pentru reabilitarea termică „va demara în forţă“! O fi demarat proiectul, pe hârtie, prin birourile administraţiei locale. Concret însă, „pe teren“, lucrurile nu stau absolut deloc îmbucurător, şi asta se vede!

SCHIMBĂRI POZITIVE, DOAR ÎN TEORIE…

Care ar fi oare acele modificări făcute de Uniunea Europeană în programul regional ce are în vedere finanţarea acestui gen de lucrări, e greu de precizat! Rezultatele însă se văd cu ochiul ouber. Suntem deja la mijlocul lui 2015, deci la distanţă de trei ani de când auzeam aceste bombastice declaraţii, cu pronunţat iz propagandistic… La noi abia s-a reuşit, cu chiu cu vai, după o lungă încrâncenare a şantierului respectiv, reabilitarea termică a celor două blocuri turn. În acest răstimp, o staţiune vecină, care pune preţ pe cu totul altceva decât pe vorbe, a încheiat de multă vreme reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe! Şi asta fără contribuţie financiară din partea locatarilor…

UN VIITOR CAM SUMBRU!
Degeaba ne-au îmbiat aleşii noştri cu vorbe meşteşugite, cum că Sinaia va beneficia „rapid“ de „noile schimbări pozitive“ şi-şi va vedea blocurile anvelopate (şi) cu ajutor financiar european. Nu s-a reuşit decât un lucru infim, raportat la numărul de imobile de acest gen existente în oraş, prin (prea lunga!) anveloparea blocurilor turn… De intenţii bune însă, nu ducem lipsă pentru că mai marii noştri vorbeau de anveloparea termică a „tuturor blocurilor“ din Sinaia construite între 1950 şi 1990… Păcat că deocamdată nu ne rămân decât… intenţiile. Nici măcar cei care şi-au dat seama că n-are rost să aştepte zadarnic promisiunile puterii locale nu ştiu exact ce le rezervă viitorul! Ce se va întâmpla cu lucrările plătite de unii locatari dacă (vreodată!) se va decide anveloparea termică a întregului bloc? Lucrările lor vor fi demontate / distruse pentru a face loc noilor izolaţii, iar ei vor fi nevoiţi să plătească din nou altă sumă, reprezentând contribuţia pentru cea de-a doua lucrare?

P.S. Chiar şi ziarul lucios, în campania electotrală din 2012, prefigurând măreţele realizări ale puterii locale (pe care o consideră deja victorioasă în alegeri!) pentru următorii patru ani, stipula clar pentru fiecare cartier în parte, faptul că se vor realiza lucrări de reabilitare termică, printre alte mari înfăptuiri… N-ar fi singurul lucru cu care aleşii noştri nu s-au ţinut de cuvânt, iar acest lucru poate fi lejer promis şi în 2016. Căci este greu de crezut că se va mai schimba ceva până atunci. Mai ales că nu se lucrează nicăieri prin Sinaia în momentul de faţă la anveloparea termică a vreunui bloc cu „participarea“ autorităţilor locale. Dar, în fond, nimeni

You may also like...

Leave a Reply