Perseverăm continuu în indolenţă şi nepăsare! Fântânile decorative ale Sinaiei rămân la fel de împuţite ca şi până acum!

Excepţia care confirmă regula o constituie fântâna cea nou construită la intersecţia de lângă Piaţeta „Vulturii Libertăţii“, la doi paşi de strada 13 Septembrie! Dar încă nu-i târziu…

Vine vara, sezonul estival! Cel puţin din punct de vedere calendaristic aşa stau lucrurile, chiar dacă natura nu dovedeşte mai deloc că ar vrea să ţină cu noi. Nu toată lumea va alege litoralul, sau, chiar dacă o va face, cura marină va fi în cele mai multe cazuri urmată de un sejur răcoritor la munte! Bineînţeles că Sinaia va fi atunci asaltată de „sute de mii de turişti“, aşa cum îi place puterii locale să viseze cu ochii deschişi când îşi deschide robineţii prea bogatei ei imaginaţii… În loc să le facem o primire pe cinste, aşa cum s-ar cuveni, ne prezentăm în faţa oaspeţilor cu aceleaşi metehne, bântuiţi de aceleaşi lentori balcanice care au ajuns să ne caracterizeze. Măcar pe ici, pe colo, pe unde vede soacra, să mai fi îmbunătăţit şi noi câte ceva, căci aspectul estetic al oraşului are un cuvînt important de spus în astfel de situaţii!

FÂNTÂNILE, ACEST ELEMENT PRIMORDIAL…

Am constatat că fântânile decorative au devenit în ultimii ani un adevărat apanaj al edililor noştri. Le poţi întâlni de la un capăt în celălalt al oraşului, din cartierul Platou Izvor şi – mai nou – până la intrarea pe bulevardul Ferdinand, în mirifica piaţetă nou construită în respectiva interesecţie. Ce n-au înţeles mai marii noştri este faptul că aceste încântătoare fântâni decorative (trecând peste chiciul cumplit al unora!) sunt ceva mai pretenţioase din punctul de vedere al mentenanţei. Adică trebuie (ar trebui!) din cînd în când curăţate, mai ales că sunt amplasate în aer liber. Până acum, fără nici o excepţie cunoscută, toate s-au umplut de o mizerie dezgustătoare şi au o culoare care te duce imediat cu gândul la putregaiuri… Nu mai sunt ceea ce s-a dorit. Nu mai încântă ochiul trecătorilor, ci, dimpotrivă, creează o senzaţie dizgraţioasă. Exemplul suprem legat de acest subiect îl constituie, fără îndoială, celebra fântână din parc. Eforturile de a o curăţa au fost sporadice, la intervale prea mari de timp, unul de altul. Te şi miri de unde au curaj absolvenţii să sară în ea.

You may also like...

Leave a Reply