Puterea locală nu va „putea“ folosi nici anul acesta banii din buget destinaţi noului spitalul şi locuinţelor sociale?

Spre deosebire de anii trecuţi, în 2015 aleşii noştri s-au învrednicit, astfel încât am avut proiectul de hotărâre referitor la bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat destul de repede. Nu facem acum aprecieri asupra dimensiunii globale a bugetului. Într-adevăr pe toată lumea a mirat faptul că au fost cuprinşi bani mulţi către anumite „direcţii“ care, cu siguranţă, nu sunt prioritare. Opt miliarde pentru spaţii verzi, floricele şi alte asemenea „îndrăzneli“ edilitare sunt, fără doar şi poate, menite să atragă diverse comentarii. Bineînţeles nu comentarii „pro“! Şi, evident…  Cu toate astea putem spune că edilii au fost foarte generoşi atunci când a fost vorba şi de sumele ce ar fi trebuit cheltuite anul acesta pentru rezolvarea unor probleme stringente ale urbei, aşa cum cele două importante pe care le-am cuprins în titlu. E vorba de construirea noului spital orăşenesc, care tărăgănează de peste – ATENŢIE! – 22 de ani. În al doilea rând discutăm despre ultimul bloc cu locuinţe sociale amplasat pe Aleea Kusadasi.

Nu se poate, nu se vrea sau?

Cele trei puncte de suspensie de la sfârşitul subtitlului sunt legate de o anumită practică pe care puterea locală a început să o folosească din ce în ce mai des. Da, aţi ghicit! Este vorba de tărăgănarea rezolvării unor grave probleme edilitare de care Sinaia şi cetăţenii ei suferă din plin. Şi toate astea numai pentru ca cei pe mâna cărora a încăput în momentul de faţă conducerea destinelor oraşului să fie siguri că au şanse cât se poate de mari la câştigarea unui nou mandat la viitoarele alegeri locale din 2016. După cum se poate foarte uşor observa „în teren“, demararea construirii noului spital orăşenesc este încă un vis frumos. De fapt, ar fi trebuit să spunem că este o utopie, ţinând cont de „rezultatele“ de până acum. Are rost să enumerăm de câte ori sume absolut consistente de bani au fost redirecţionate de către puterea locală spre unele obiective categoric neimportante pentru sinăieni? De când avem o aşa mare nevoie de un nou spital, din moment ce am putut sta douăzeci şi ceva de ani fără el şi ne-am descurcat… de minune? Dar cum era să stăm fără tunuri de zăpadă în creierii munţilor şi alte asemenea „emulaţii“ răsărite din imaginaţia puterii locale? N-au putut fi cheltuiţi bani pentru începerea lucrărilor la noul spital, poate şi pentru că nu era momentul ca sumele să merite să fie cheltuite… Dacă pentru construirea noului spital, cu fondurile existente până acum, s-ar fi făcut măcar un sfert din eforturile ce s-au depus pentru tot felul de alte îndrăzneli edilitare, menite să aducă faimă actualei puteri locale, nu ne-am fi aflat în dezastruoasa situaţie în care ne aflăm acum, legat de această atât de importantă unitate medicală. Banii vin şi se duc! Toţi ştim de unde vin, cel puţin oficial. În schimb, numai puternicii oraşului ştiu încotro aceştia se duc…

Ultima „redută“, aducătoare de voturi!

Dacă discutăm despre blocurile sociale, riscăm să cădem în ridicol. Dar o eventuală numărătoare ar suna un pic ca steagurile lui Pristanda – Nenea Iancu să trăiască! „Trei pe Spitalului, două pe Kusadasi“. Cinci în cap, domnilor aleşi locali! Poate vreunul să nu fie gata, cine ştie? Păcat că după atâţia ani am ajuns să facem haz de necaz. Nu ştim cât haz mai sunt în stare să facă cei care aşteaptă cheile acestor locuinţe de prin 2008 – 2009, atunci când puterea locală se jura cu mâna pe inimă că dacă e votată le şi dă în folosinţă. Se pare însă că la noi este o mare problemă cu percepţia realităţii. Zâmbetele, „sacoşele“ şi, mai ales, „gogoşile“, umplute cu fetida cremă a demagogiei politicienilor, sunt atât de apreciate, încât lumea uită de realitatea în care trăieşte şi se visează într-un basm edilitar. Trezirea la realitate însă este aproape de fiecare dată cumplită. Ar trebui să se deschidă o casă de pariuri în Sinaia. Singurul BET să fie: va fi sau nu folosit ultimul bloc de pe Kusadasi drept momeală electorală?

You may also like...

Leave a Reply