Muzeul Pelişor prilejuieşte în aceste zile momente de excepţie tuturor vizitatorilor! Sinaia, într-o lecţie de istorie… parfumată!

În perioada 1 iulie – 15 septembrie 2015 la Castelul Pelişor din Sinaia are loc expoziţia de sticle vechi de parfum, intitulată sugestiv „ISTORIE CU PARFUM LA PELIŞOR!“
Istoria ne povesteşte că, ani buni după moartea Reginei Maria, camerele Castelului Pelişor din Sinaia au fost inundate de mirosul parfumului de violete al suveranei. Fenomenul s-ar fi manifestat ultima oară în ziua morţii lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Legendă sau nu, adevărul este că violetele erau preferatele suveranei României. Iată ce am aflat de la Val Iacob, directorul Muzeului Parfumurilor: “Regina Maria a folosit o lungă perioadă de timp un singur parfum. Acesta se numea „Mon Boudoir“, iar la moartea Reginei Maria, în 1938, a fost retras din producţie ca omagiu. Conţinea ingrediente foarte dragi Reginei: irisul şi violetele!”. Organizatorii au expus la Pelişor cu acest prilej mai multe arome istorice ferecate în sticluţe originale. Tot istoria ne reaminteşte că mirosul parfumului Reginei Maria s-a simţit în Salonul de Aur, odaia preferată a bunicii Regelui Mihai, la zece ani de la moartea suveranei. Scriitorul Radu Sergiu Ruba a menţionat în lucrarea sa “Doliu violet” faptul că mireasma nu se răspândea în afara camerei. Speriaţi, comuniştii au dublat pe atunci paza Pelişorului. În 1948 camera Reginei ar fi fost invadată de acelaşi parfum de câteva ori, în zile cu însemnătate istorică pentru monarhie. Adevărat sau nu, Regina Maria a fost aleasă chiar imaginea casei parfumurilor sale preferate cu iz de violete, casă celebră şi astăzi.

You may also like...

Leave a Reply