Unde oare au ajuns baniipe care caracatiţa galbenă trebuie să-i aducă la bugetul local?

Alăturat, stimaţi cititori, vă oferim un crâmpei dintr-o ştire publicată acum câţiva ani de celebrul „ziar lucios“. Acolo servilii puterii locale se chinuiau cu tot dinadinsul să ne explice că orice fel de cioară, cât ar fi de neagră, la Sinaia este un fel de porumbel imaculat! Ai fi zis că până şi vopseaua „alb 13“ are totuşi o nuanţă de gri înăuntrul ei. Chipurile, caracatiţa galbenă a fost, este şi, probabil, va fi benefică pentru urbea noastră. Nimic mai neadevărat…
În nici o localitate de pe Valea Superioară a Prahovei nu există o asemenea metodă foarte drastică faţă de conducătorii auto. Asta pentru că acolo nimeni nu-şi doreşte să facă praf turismul, mai ales în actualele condiţii de criză economică… Nu comentăm nicicum de ce puterea locală a iniţiat un proiect de hotărâre referitor la blocarea roţilor autoturismelor parcate ilegal cu ajutorul caracatiţei galbenei şi nu prin alte mijloace de persuasiune, descurajare şi sancţionare a celor ce se presupune a fi vinovaţi de această contravenţie. De asemenea, nu este cazul să ne întrebăm de ce a fost votat acest proiect de hotărâre. Mai mult ca sigur pentru că a fost iniţiat, tipărit pe hârtie şi pus pe masa aleşilor locali. Ce să ne aşteptăm de la un consiliu local „de marionete“? Aţi văzut vreodată un manechin cu personalitate? Aţi văzut vreunul să ridice singur mâna şi să spună singur: „Mă opun“? Sau, cel puţin, în cazul de faţă să spună: „Haideţi să ne mai gândim dacă e oportună măsura blocării roţilor cu caracatiţa galbenă şi să încercăm să găsim o alta, mult mai puţin dezavatajoasă pentru turismul sinăian“.

Voia puternicilor oraşului nu se discută!

Normal că nu aţi văzut aşa ceva, pentru că la noi consiliul local este un mecanism bine uns. Exact ca un aparat care face ce e programat. Dacă mai marii oraşului asta au vrut, evident că asta au, indiferent de consecinţe. Dar asta e o simplă declaraţie politică, de constatare a tristei realităţi! Probabil că în momentul de faţă este greu de cuantificat cât de mult au avut de pierdut sinăienii şi oraşul în sine datorită năstruşnicei (a se citi inoportunei) iniţiative de a fi blocate roţile autoturismelor parcate aşa-zis ilegal. Bineînţeles că puterea locală nici nu-şi doreşte să fie cunoscute acum aceste sume. Ba, mai mult, a găsit şi scuze (puerile) cu care a venit în faţa opiniei publice sinăiene. Chipurile, mărunţişul care se adună din amenzile aplicate de operatorii de caracatiţe ar putea fi folosit către anumite direcţii edilitar – cetăţeneşti. Se întâmplă oare acest lucru? Este o întrebare firească. Nu dăm un răspuns, însă bănuim că adevărul e departe de declaraţiile puterii locale.

Ce s-a realizat concret cu banii încasaţi de caracatiţa galbenă?

În ziarul „lucios“ scria cu litere groase faptul că e neplăcut pentru orice şofer să-şi găsească maşina blocată şi să fie obligat să plătească 100 de lei pentru deblocare. Asta, cu siguranţă, aşa este! Problema e însă alta. În momentul de faţă operatorii de caracatiţe nici măcar nu mai catadicsesc să caute dacă există vreun neajuns în trafic cauzat de o parcare ilegală. Amendează exclusiv turiştii care parchează la capătul străzii Aosta, lângă celebra stănoagă sau pe cei care opresc pentru 5 minute lângă fostul sediu al poştei ca să meargă la ghişeul băncii. Ei nu ştiu ce înseamnă reguli rutiere, nu ştiu că oprirea nu-i totuna cu staţionarea, ei ştiu doar că trebuie să respecte ordinele stăpânirii şi să adune cât mai mulţi bănuţi de la amărâţii de turişti. Câţi pietoni nu mai au loc pe trotuar din cauza faptului că cineva îşi opreşte maşina în cele două locaţii menţionate anterior? Niciunul! E o gogoaşă umflată, la fel ca şi demagogia cu care puterea locală ne-a obişnuit în aceşti prea mulţi ani,din păcate, de când i-a încăput Sinaia pe mână.

You may also like...

Leave a Reply